Alianta isi schimba culoarea, in marsul ei catre desfiintare. Ieri, PD si PNL s-au razboit toata ziua in declaratii

Alianta D.A. este pe duca. PNL a refuzat ieri sa se mai prezinte la sedinta ordinara a conducerii Aliantei. Liberalii au suspendat pe timp nelimitat relatia cu PD din cauza CNSAS. In lipsa de parteneri, liderul PD Emil Boc a facut un inventar al incalcarilor de intelegeri efectuate de PNL. Primul repros a fost ca premierul Calin Popescu Tariceanu a nesocotit intelegerea privind intrarea in alegeri anticipate. De dimineata pina seara, PNL si PD s-au razboit in declaratii. Ambele partide isi croiesc strategii de razboi, iar pedistii au reluat intilnirile de taina cu Traian Basescu.

Dilema PNL: ce rost mai are Alianta?

Liberalii fac primul pas spre ruperea Aliantei cu PD si sisteaza sedintele Consiliului National de Conducere (CNC). "Pina cind PD nu va reveni asupra deciziei si nu va respecta intelegerea cu PNL in privinta sustinerii lui Ticu Dumitrescu la conducerea CNSAS, CNC-ul Aliantei se va suspenda. PNL nu are ce cauta la o intilnire fara scop", a declarat secretarul general al PNL, Dan Motreanu. El a facut aceasta declaratie in locul liderului PNL Calin Popescu Tariceanu, care intrebat despre intilnirea PNL-PD ce ar fi trebuit sa aiba loc aseara a raspuns: "Daca ne reunim si intelegerile nu se respecta, atunci imi pun intrebarea daca isi mai au rost CNC-urile Aliantei". "Mie mi-ar parea rau ca Alianta sa se rupa", a incercat un regret Tariceanu.

Filialele, somate sa astepte instructiuni de la centru

In sedinta cu usile inchise, Tariceanu a trasat niste ordine clare si le-a comunicat colegilor din conducere care sint planurile PD. Potrivit unor surse, liderul PNL l-a mandatat pe secretarul general al partidului sa ia legatura cu toate filialele si sa le transmita ca de acum incolo politica se face la Bucuresti. "Sa nu mai rupa protocolul de colaborare cu PD cind vor ei", ar fi zis Tariceanu, cu indicatia clara ca initiativa politica de rupere a protocolului se va lua la Bucuresti.

Surse liberale spun ca Tariceanu a povestit despre strategia PD care "pregateste populatia de anticipate". El ar fi spus ca dupa Raportul din mai al Comisiei Europene care va fi pozitiv, PD va face tot posibilul sa provoace anticipate, iar PNL trebuie sa fie pregatit sa dejoace planul PD. Tariceanu ar fi sustinut ca unul dintre semnale ca PD s-ar afla in campanie ar fi ca democratii ciritica Guvernul de parca s-ar afla in opozitie. El a facut referire la afirmatia presedintelui PD Emil Boc ca PD a descoperit la Ministerul Finantelor un excedent de 45.000 de miliarde de lei, bani pe care ii cer pentru a-i folosi pentru masuri sociale.

De altfel, liderul PNL a anuntat oficial ca refuza propunerile PD pentru rezolvarea crizei CNSAS, respectiv mentinerea lui Corneliu Turianu timp de trei luni la conducerea colegiului si adoptarea legii lustratiei prin asumarea raspunderii. "Este o lege foarte importanta si trebuie sa lasam legea sa mearga in Parlament in dezbatere, sa dam posibilitatea partidelor politice sa se exprime. Este initiativa PNL si are avizul Guvernului", a precizat Tariceanu.

Planul PD: bla-bla din "agenda cetateanului"
Liderii PD au stabilit duminica seara strategia de razboi cu liberalii. Surse din PD ne-au confirmat ca duminica liderii PD Emil Boc, Adriean Videanu si Vasile Blaga s-au intilnit cu presedintele Traian Basescu pentru a gasi solutii pentru iesirea din impasul creat de scandalul CNSAS. Dupa citeva ore, Boc le-a recomandat liberalilor sa se concentreze pe "agenda cetateanului".

Boc varsa inundatiile in capul lui Tariceanu

Mesajul a fost transmis du-minica seara, reluat luni dimineata si din nou luni dupa-amiaza dupa ce liberalii au anuntat ca nu mai doresc sa participe la sedintele Aliantei. La ultima aparitie, Boc a enumerat mai multe exemple in care nici liberalii nu au respectat deciziile conducerii Aliantei. El a amintit refuzul lui Tariceanu de a mai demisiona. "Atunci cind premierul a refuzat anticipatele erau importante inundatiile. Acum cind trebuie numit in functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul un profesionist in inundatii, nu mai sint asa de importante", nu s-a putut abtine Boc sa aminteasca discutiile create de numirea lui Victor Dobre.

PD ataca cu Fondul si cu Loteria

Boc a amintit si cazul Loteriei Romane, cedata unui reprezentant al PC, in ciuda scandalului care il avea protagonist pe vicepremierul Gheorghe Copos. Si numirea conducerii Fondului Proprietatea a fost adusa in discutie, Boc fiind suparat ca aceasta a fost stabilita de Tariceanu fara acordul pedistilor. "PD poate merge mai departe si fara sedintele Aliantei", spune Boc, adaugind ca va avea o discutie cu Tariceanu pe acest subiect. In rest, contraatacurile din cele trei iesiri publice ale lui Emil Boc s-au concentrat pe problema lustratiei si CNSAS, solicitind inca o data un ragaz de trei luni pentru Corneliu Turianu.

"Agenda cetateanului", varianta PD

Liderul PD a adus din nou in discutie "agenda cetateanului": Gasirea de solutii pentru rezolvarea proiectelor de infrastructura, educatie sau mediu, rezolvarea problemelor pensionarilor care nu au beneficiat de recorelare au fost citeva dintre cererile lui Boc. Nici rezolvarea problemei medicamentelor sau vesnic folosita problema a subventiei pentru factura la intretinere, nu au lipsit din agenda.

Legile lui Macovei risca sa pice

Scandalul dintre PNL si PD a depasit faza declaratiilor politice spectaculoase. El risca sa afecteze procesul legislativ.

Astazi, plenul Camerei Deputatilor trebuie sa se pronunte, prin vot, asupra a sapte proiecte de lege privind sistemul juridic din Romania. Unul dintre proiecte, Statutul magistratilor, cu caracter de lege organica si initiat de ministrul Justitiei, Monica Macovei, risca, potrivit liderului PD Cristian Radulescu, sa fie respins la vot pe principiul "Macovei este sustinuta de PD". In schimb, proiectul de lege initiat de senatorul PSD Rodica Stanoiu referitor la numirea procurorului general al Romaniei de catre CSM si nu de catre ministrul Justitiei, ca in prezent, are sanse sa fie votat astazi. Ieri, senatorul liberal Puiu Hasotti, portavoce consacrata a premierului Tariceanu impotriva lui Traian Basescu, l-a taxat public pe seful statului, in plenul Senatului.

Printr-o declaratie politica, l-a acuzat pe Basescu de reacredinta pentru refuzul acestuia de a condamna comunismul, seful statului solicitind un document stiintific intocmit de istorici pentru a recurge la acest act. Hasotti i-a sugerat ieri lui Basescu sa citeasca 49 de lucrari ale istoricilor romani, pentru a se convinge ca sistemul comunist trebuie blamat.

Un alt episod urmeaza sa se consume joi, cind plenul Senatului se va pronunta pe legea lustratiei. Proiectul initiat de Mona Musca, dar modificat de senatorii PC si PNL care au introdus un articol prin care comandantii de nave sint considerati nomenclaturisti, cu adresa directa la Traian Basescu, era disputat inca de ieri. Ion Iliescu a comandat senatorilor lui sa respinga legea, liberalii negociau cu PSD sa-l voteze, iar Viorel Hrebenciuc facea calcule, cu parlamentarii PNL, privind posibilitatea sustinerii, de catre PSD, a unui guvern minoritar PNL-UDMR-PC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.