Ca sa-si salveze imaginea, PSD incearca o combinatie de trei orientari: Polul Socialist al lui Ion Iliescu, Polul Tinerilor, pentru care este curtat Cozmin Gusa, si PSD-ul actual reprezentat de Mircea Geoana. Cu Iliescu la timona.

Formula de avarie la care se gindesc liderii actualei conduceri a PSD, trei partide intr-unul singur, a fost generata de revenirea lui Ion Iliescu in fruntea partidului.

L-a propulsat incercarea esuata a lui Adrian Nastase de a rupe partidul prin transferul la PC. Speriati de puterea pe care o mai exercita Iliescu asupra membrilor simpli de partid si asupra unui segment al electoratului traditional al PSD, liderii actualei conduceri ar fi acceptat, potrivit unor surse, ideea oficializarii Polului Socialist, creatie a lui Ion Iliescu si a lui Petre Roman. Fostul sef al statului si-a anuntat luni colegii, la sedinta Biroului Permanent National al PSD, ca a renuntat la ideea convocarii unui congres extraordinar. Dar nu si la tentativa de a-si promova oamenii de imagine, senatorii Sorin Oprescu, Serban Nicolae si deputatul Marian Saniuta, ca alternativa neoficiala la actuala conducere reprezentata de Mircea Geoana, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc. Ultimii doi fiind identificati de Ion Iliescu ca principalii vinovati pentru esecul sau de la Congresul PSD din 2005, cind a pierdut competitia pentru sefia partidului in detrimentul lui Mircea Geoana.

Hrebenciuc: "Geoana, premierul-fantoma"

Ieri, Viorel Hrebenciuc se declara interesat doar de viitorul partidului, pe care il vedea maret: "PSD va incepe sa creasca in sondaje, in curind vom face un nou guvern-fantoma al carui premier va fi Mircea Geoana, care ar putea fi si candidatul nostru la prezidentiale in 2009".

Pe fond insa, Geoana, Hrebenciuc si Mitrea sint interesati sa identifice si alti potentiali lideri pe care Iliescu i-ar putea relansa in PSD, cu scopul de a-i inlatura. Potrivit parlamentarilor apropiati ai lui Iliescu, acesta a lucrat la structura Polului cu Dorel Sandor, in prezent consilier al premierului Tariceanu. Sandor a fost, intre 2001 si 2004, un apropiat al Administratiei Prezidentiale a lui Iliescu, iar la inceputul anilor ’90 a facut parte din organizatia ,,Un Viitor Pentru Romania’’, alaturi de Vladimir Pasti, Adrian Severin, Adrian Nastase, Misu Negritoiu, Ioan Mircea Pascu, Vasile Secares. O parte a acestora au ramas apropiati de Ion Iliescu, fiind suspectati de conducerea PSD ca potentiali rivali.

Miron Mitrea il curteaza pe Gusa

Geoana era ocupat ieri sa preia controlul departamentelor partidului, "guvernul-fantoma" al PSD, care i-a apartinut lui Nastase cit timp acesta a fost presedintele executiv al partidului. Miron Mitrea avea alte preocupari. Negocia in Parlament cu liderul PIN, Cozmin Gusa, o relansare a aripii tinere din PSD. Oficial, cei doi au negat o revenire a lui Gusa in PSD. "Fac un apel la politicieni sa ne lase o vreme in pace. Avem nevoie de liniste", a declarat Mitrea, care a spus ca a tratat cu Gusa sa nu-i racoleze in PIN pe parlamentarii tineri. Victor Ponta a declarat, saptamina trecuta, ca ar fi dispus sa plece din PSD la PIN. Gusa a preferat sa glumeasca pe tema discutiilor lungi pe care le-a avut cu Mitrea: "Ne-am dat unul altuia ponturi, am schimbat informatii. Nu am invitat in PIN parlamentari PSD, dar nu exclud proiecte politice cu Victor Ponta si Daciana Sirbu".

Goana prin tara

Adrian Nastase nu apare in nici un plan al PSD. In schimb, Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc si Miron Mitrea incep de astazi un turneu politico-electoral pentru a testa rezistenta organizatiilor locale si a parlamentarilor apartinind judetelor respective, la influentele lui Ion Iliescu si la apelurile lui Nastase de migrare la PC. Prima zi, Iasi, ultima zi, vineri, Cluj, ocazie cu care conducerea partidului il va vizita si pe Ioan Rus, aflat in convalescenta, pentru a-i prezenta ultimele evenimente si pentru a suda echipa in fata revenirii lui Ion Iliescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.