Dupa demisie, Adrian Nastase s-a rugat de conducerea Camerei sa nu-l lase fara birou personal. Hatirul i-a fost indeplinit.

Cind si-a mutat lucrurile, Nastase a luat cu el si "Intrarea in Paradis", un tablou al pictorului Mircea Ciobanu. Conducerea Camerei a dat disparut tabloul din patrimoniul institutiei, caci, spune noul secretar general al institutiei, "a fost luat din Cabinetul presedintelui fara sa existe vreun document semnat de persoanele abilitate". Anca Alexandrescu, consiliera fostului presedinte al Camerei, ne-a spus ca potrivit vointei pictorului care a donat tabloul, si care a decedat in 1996, "Intrarea in Paradis" trebuie sa-l insoteasca pe Adrian Nastase indiferent de functia pe care acesta o va avea.

In ziua in care si-a golit biroul de sef al Camerei, Nastase a avut o zi agitata. S-a rugat de conducerea Camerei sa nu-l lase fara birou personal desi, ca deputat fara nici o functie, n-ar fi avut dreptul. Conducerea Camerei a inchis ochii si i-a facut hatirul. Cind si-a mutat lucrurile din biroul de sef, a luat cu el "Intrarea in Paradis", un tablou semnat de pictorul Mircea Ciobanu. Conducerea Camerei Deputatilor il cauta si acum, pe motiv ca predarea-primirea s-a facut fara hirtii, iar tabloul nu e de gasit pe lista cu obiecte de patrimoniu.

Din "dorinta autorului"

Nastase are insa o explicatie. Anca Alexandrescu, consiliera deputatului PSD, ne-a confirmat ca tabloul se afla intr-adevar in biroul pe care il foloseste acum Adrian Nastase. "Tabloul a fost donat Camerei Deputatilor in 1996, cind tot dl Nastase era presedinte. Vointa pictorului Mircea Ciobanu (decedat intre timp) a fost ca acest tablou sa se afle numai in biroul dlui Adrian Nastase, indiferent de ce functie ar avea Domnia sa. In perioada 2001-2004, cind dl Nastase a fost prim-ministru, tabloul s-a aflat in biroul din Camera Deputatilor la care avea dreptul in calitate de sef al Executivului, iar in decembrie 2004, cind a devenit presedinte al Camerei, a fost mutat in biroul de presedinte al institutiei. Acum, conform dorintei autorului, tabloul se afla in biroul pe care l-a primit dl Nastase, dupa ce nu mai este presedinte al Camerei", afirma consiliera deputatului PSD.

Un tablou dat in urmarire

Noul secretar general al Camerei, dna Georgeta Ionescu, nu impartaseste aceasta explicatie: "Eu stiu un singur lucru. Eu am gasit respectivul tablou pe lista patrimoniului Camerei Deputatilor si nu exista nici o mentiune ca acesta trebuie sa fie neaparat in biroul pe care il ocupa o persoana anume. Mai stiu ca tabloul a fost luat din Cabinetul presedintelui, fara sa existe vreun document semnat de persoanele abilitate".

Pina joi la prinz, secretarul general al Camerei nu primise inca nici un raspuns oficial - de la persoanele insarcinate cu depistarea tabloului - privind locul unde se afla acesta si nici lista completa cu operele de arta aflate in patrimoniul institutiei. Georgica Toba, director in cadrul secretariatului tehnic al Camerei, ne-a declarat ca nu stie nimic de existenta sau de disparitia vreunui tablou intitulat "Intrarea in Paradis". Miercuri seara, sefa biroului de presa, dna Rodica Avram, ne-a declarat ca "am aflat de la o persoana pe care nu o pot cita ca tabloul nu a fost luat de Adrian Nastase cind s-a mutat, ci a fost dus la unul dintre depozitele Camerei".

I-au dat birou

Ca de obicei, Nastase s-a impacat greu cu ideea ca va renunta la tot confortul celei de-a treia functii in stat. Dupa regulament, ca simplu deputat, n-ar mai fi avut dreptul la Cabinet personal, birou si anticamera. Deputatii fara functii - in grup de cite patru sau cinci - au dreptul la un birou simplu. Pentru deputatul Adrian Nastase, Biroul Permanent al Camerei a aprobat, in unanimitate, cam pe linga regulament, un Cabinet separat. Discutiile din sedinta de pe 15 martie privind acordarea acestui Cabinet nu apar in stenograma. Directorul secretariatului tehnic, Gabriel Stecoza, ne-a precizat ca problema a fost considerata una confidentiala si, conform art. 31 punctul 3 din Regulament, nu s-a inregistrat. Stecoza nu a putut explica de ce o problema care tine de Regulament a fost catalogata drept confidentiala. Conform unor surse din Biroul Permanent, Nastase a prezidat sedinta si a propus sa-i fie acordat un Cabinet.

A golit biroul lui Tariceanu

Adrian Nastase obisnuieste sa plece de la locurile sale de munca lasind pustiu in urma sa. "Nu cred ca este firesc ca, la transferul de putere, fiecare sa plece cu ce s-a indragostit mai tare. S-ar putea ca si mie sa imi placa un tablou sau o piesa de mobilier, dar nu cred ca este normal sa le iau. Este o practica pe care nu am mai intilnit-o si pe care sper ca nu o s-o mai intilnesc niciodata", avea sa declare Tariceanu, pe 3 ianuarie 2005. Potrivit presei vremii, Nastase ar fi plecat de la Guvern cu mobila in valoare de 800 de milioane de lei, pe care a dus-o la Camera Deputatilor. El a plecat de asemenea si cu Touaregul blindat pe care-l folosise ca premier. Si Dan Ioan Popescu, cind a parasit functia de ministru, si-a incarcat in masini mobila luxoasa, ducind-o intr-o directie necunoscuta.

Cine este Mircea Ciobanu

Nascut in 1950 la Bucuresti, pictorul expresionist Mircea Ciobanu a fost coleg de liceu cu Adrian Nastase, la "Sf. Sava". A absolvit Artele Plastice la clasa lui Corneliu Baba si s-a remarcat mai tirziu printr-o pictura de inspiratie metafizica si ezoterica. In 1980 a emigrat in Elvetia, unde a devenit foarte cunoscut, tablourile sale putindu-se vinde, la acea data, chiar cu sume de ordinul sutelor de mii de euro, dupa spusele criticului de arta Pavel Susara.

Existau, in epoca, si colectionari fascinati de pictura sa. Ulterior, operele lui Ciobanu nu au mai fost la moda, iar acum nu valoreaza mai mult de citeva mii de euro, sustine Susara, pentru care artistul este "complet irelevant" din punct de vedere plastic. In anii ’90, Nastase a participat la organizarea unei expozitii Ciobanu, la Palatul Parlamentului. Artistul a murit in 1996, la Geneva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.