Liberalul Bogdan Olteanu s-a instalat ieri in locul lui Adrian Nastase. A dat jos trei tablouri pentru ca nu erau pe gustul lui. A facut ordine si printre ofiterii SPP, alungindu-i pe cei care stateau la usa cabinetului.

Este onorant ca v-a votat PRM?

A fost o decizie proprie, ea nu s-a bazat pe existenta unor intelegeri intre grupurile parlamentare, ci pe discutii pe care le-am avut cu reprezentantii grupului PRM, in care i-am asigurat ca voi fi un presedinte echilibrat si nimic mai mult. Pina la urma, si reprezentantii PRM au trebuit sa aleaga intre candidatii pe care i-au avut la dispozitie, si faptul ca m-au votat, ma obliga exact la ceea ce am spus ca voi face.

Ati cerut votul explicit unui partid care a votat impotriva ridicarii imunitatii lui Adrian Nastase si s-a impotrivit la schimbarea democratica a acestuia de la conducerea Camerei Deputatilor?

Am cerut explicit votul tuturor parlamentarilor, inclusiv al PRM, care a sustinut foarte multe legi si decizii cu care personal nu sint de acord. Dar presedintele Camerei este ales de toti parlamentarii si toti acestia au aceeasi legitimitate pentru ca se bazeaza pe acelasi vot popular.

Ce ati oferit PRM in aceste discutii?

Nu a fost vorba de nici un fel de schimb sau de troc intre cele doua parti.

Sediul PRM!

Sediul PRM este o cladire nationalizata care a fost cistigata in instanta. De acum incolo au dreptul ca orice alt partid parlamentar de a primi sediul din partea autoritatilor publice.

"Guvernul isi va indeplini obligatia"

Le-ati inlesnit mutarea in alt sediu?

Este obligatia Guvernului prin RAAPPS (Regia protocolului de stat) sa le puna la dispozitie un sediu, ca tuturor celorlalte partide parlamentare. Dar Guvernul isi va indeplini obligatia in cea mai corecta si echitabila masura.

In consecinta, acesta a fost schimbul pentru sustinerea dvs.

Nu s-a pus problema unui astfel de schimb. De altfel, este o cerere care, din cite stiu eu, este facuta de vreo sase luni de catre PRM, de cind au pierdut sediul.

PRM a cerut si altceva la schimb?

Nu exista nici un schimb. De altfel, aceste lucruri se vor vedea inclusiv astazi, cind PRM va vota pentru motiunea PSD.

Exista vreun calcul politic de tipul guvern minoritar PNL-PD, cu sustinerea parlamentara a PRM?

Ma indoiesc profund ca este o idee oportuna ca in cursul lui 2006 sa existe un guvern minoritar. Sint prea multe proiecte de lege, iar stabilitatea guvernamentala este foarte importanta, cel putin pina in ianuarie 2007. Ideea unui guvern minoritar ar fi o idee gresita.

"Pina acum, Coalitia a functionat"

Cereti PC sa se retraga de la guvernare?

O sa discutam in Comitetul executiv al PNL de luni propunerea lui Ludovic Orban si a lui Puiu Hasotti ca PC sa se retraga din Guvern. Probabil ca ulterior o vom discuta si cu colegii din Alianta. Si la nivelul PD va exista o discutie referitoare la functionarea Coalitiei.

Ce solutie politica aveti fara PC?

Eu astept de la colegii mei reorganizarea unei majoritati la Senat fara Partidul Conservator si abia dupa aceea ma pot pronunta pe o asemenea tema.

Va mai bazati pe PC in Parlament sau la guvernare?

Pina acum, Coalitia a functionat. Exceptiile se pot numara pe degetele unei miini.

Anul trecut am votat 415 legi si au cazut 3. E un procent bun. As spune ca problema divergentelor aparute este de natura politica si discursiva, nu de natura disciplinei la vot.

Daca PC iese de la guvernare fie fortat, fie din proprie dorinta, intrati in alegeri anticipate?

Eu spun doar atit: Doamne fereste sa ajungem anul acesta la alegeri anticipate.

Deci veti mentine PC la guvernare.

Incercam sa mentinem o majoritate parlamentara cel putin pina la 1 ianuarie 2007.

"Voi incerca sa acopar tot teritoriul"

Cum o sa-i faceti pe deputati sa lucreze vinerea?

O sa lucrez eu vinerea, nu numai in Bucuresti acolo unde am fost ales deputat, ci voi incerca sa acopar tot teritoriul si sper ca acest exemplu sa-i motiveze.

O sa le taiati din indemnizatie?

Deputatii nu au indemnizatie decit pentru prezenta la sedinte. Sanctiunea pentru lipsa din teritoriu va veni insa de la cetatean. Eu sper ca va fi vorba de vot uninominal si nu vor mai putea sa se ascunda in spatele unei liste.

Ce legatura are al treilea om in stat cu teritoriul si cu campania din poarta in poarta?

Tocmai ca nu are si vreau sa aiba, pentru ca nu vreau sa ma caracterizeze acest birou. Chiar vreau sa vad despre ce vorbim aici in Camera, despre ce sint legile respective. Nu numai ca le semnez formal la sfirsit, dar vreau sa vad si ce vrea lumea de la noi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.