Constantin Ticu Dumitrescu a anuntat ca se mai gandeste daca va accepta presedintia CNSAS, suparat ca PD si-a schimbat ieri lista de nominalizari fara a-l consulta.

PD a renuntat sa-l mai sustina pe Mircea Dinescu, propunandu-l in locul sau pe Corneliu Turianu, fost senator al PNTCD, considerat un apropiat al echipei lui Boc. Dinescu va fi sustinut de PNL, insa introducerea sa pe lista il scoate din carti pe istoricul Stejarel Olaru. "Nu pot sa conduc de unul singur CNSAS. Sunt deranjat nu de numirea lui Turianu, pe care de altfel nici nu-l cunosc prea bine, ci de faptul ca nu am fost consultat in legatura cu aceste schimbari. Il prefer pe Stejarel de 1.000 de ori, pentru ca este tanar, nesantajabil si pentru ca s-a remarcat luptand impotriva Securitatii. Un om ca Olaru sau ca Secasiu nu pot fi inlocuiti", ne-a declarat ieri Ticu Dumitrescu.

Situatie de blocaj

Situatia candidaturilor CNSAS devine incurcata in conditiile in care cei eligibili vor fi audiati maine de comisiile juridice ale Parlamentului, urmand sa fie validati joi de plenul reunit al celor doua camere. Supararea lui Ticu Dumitrescu nu este insa neintemeiata, pentru ca in acest moment, daca s-ar pastra aceste nominalizari, Alianta, si in special PNL, ar avea mari dificultati in a-si asigura majoritatea in Colegiu. Acest lucru datorita mentinerii unor membri care de-a lungul timpului au votat alaturi de Gheorghe Onisoru, fostul presedinte, si in favoarea intereselor PSD si PRM. Este vorba despre Constantin Buchet, propus de PRM, Florian Chiritescu, propus inca o data de PSD, si de Ladislau Csendes, propus de UDMR. Mircea Geoana si Ion Iliescu si-au mai impus tovaraseste cate un candidat: Oana Dobrescu si Cazimir Ionescu. Pana acum, numaram deja cinci membri care, la nevoie, s-ar putea opune deconspirarii.

Jocul de-a baba oarba al lui Basescu

Dar nici in Alianta lucrurile nu stau stralucit. Exceptandu-l pe Ticu Dumitrescu, a carei situatie nu o stim inca, avem practic doar cativa candidati cunoscuti pentru aversiunea lor fata de Securitate. Este vorba despre Claudiu Secasiu si Dan Lazea, propusi pentru inca un mandat de PNL, respectiv PD, si Mircea Dinescu, propus de PNL. Cum nici Dan Lazea, nici Mircea Dinescu nu sunt considerati foarte apropiati de PD, oamenii lui Boc au preferat sa-si pastreze macar un loc pentru cineva fidel, adica Corneliu Turianu. Turianu a si candidat anul trecut, insa fara succes, pentru o functie de vicepresedinte al PD. Dar si presedintia are un rol aici. Traian Basescu l-a desemnat pe Dragos Petrescu, fostul director al Institutului de Istorie Recenta (IIR). Petrescu are proasta faima de a fi blocat finantarea unor proiecte IIR care vizau cercetarea... Securitatii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.