Nori negri se aduna deasupra coalitiei guvernamentale. Numirea secretarilor de stat da prilej descatusarii unor noi tensiuni intre partenerii politici guvernamentali in conditiile in care unii ministri - ministrul finantelor, Ionut Popescu, si ministrul culturii, Mona Musca, au respins deja propunerile politice facute de catre cele patru partide pentru posturile de secretar de stat. Sustinuti de Tariceanu, acestia vor sa-si desemneze o parte a subalternilor directi fara sa tina cont de algoritmul politic. Dorinta acestora are darul sa-i irite pe ceilalti parteneri de coalitie, UDMR adoptand deja o pozitie ferma fata de declaratiile premierului pe aceasta tema. Mai mult, liderii Uniunii au lasat sa se inteleaga ca nu vad unde e graba in cazul schimbarii presedintilor celor doua Camere legislative. Nemultumit se arata Marko si de proiectul aliat de functionare a arcului guvernamental, ce i-ar cam strange pe udemeristi la subsuori, liderul UDMR pronuntandu-se pentru o formulare mai "laxa" a acestui text.

Confruntat cu punctele de vedere ale detinatorilor unor portofolii ministeriale, precum cele ale Culturii, Finantelor, Educatiei si Justitiei, ce au invocat necesitatea numirii secretarilor de stat pe criterii strict profesionale fara sa se mai tina cont de impartirea algoritmica a posturilor, premierul Calin Popescu Tariceanu a cedat in favoarea acestora. El a declarat ieri ca Ministerul Justitiei nu are nevoie de secretari de stat numiti politic.

Competenta, competenta, dar sa ramanem si fara coledzi!?

Potrivit intelegerii dintre Alianta D.A., UDMR si PUR, posturile de secretari de stat sunt impartite, la fiecare minister, in functie de culoarea politica a ministrului, ponderea partidelor in coalitia guvernamentala si de intelegerile directe dintre liderii celor patru partide. Cu toate acestea, Mona Musca doreste sa desemneze ca secretar de stat pentru Culte pe Marius Lazurca, seful Centrului Cultural Arad, dar la acest minister a fost numit deja Ioan Onisei (PD).

In domeniul patrimoniului cultural national ar putea fi desemnat Virgil Nitulescu, in prezent consilier la Comisia de cultura, arte si mass-media a Camerei Deputatilor. La Ministerul Finantelor, liberalul Ionut Popescu a intrat in conflict cu propriii colegi de partid ce doresc sa-si impuna propriii oameni in institutie, dupa ce a anuntat ca doreste secretari de stat apolitici, alesi pe criterii profesionale. In aceste conditii, Paul Ichim ar putea fi mentinut in functia de secretar de stat, avand in vedere ca nu este membru PSD. Pe calea sanatoasa a celor doi ministri o ia si cel al educatiei, Mircea Miclea, care ar vrea ca viitorii secretari de stat MEC sa fie "personalitati cu valoarea stiintifica recunoscuta" si... in nici un caz de la UDMR.

UDMR: igem si nu prea

Liderii UDMR isi vad insa date peste cap calculele deja facute. Presedintele Uniunii, Marko Bela, a reactionat la declaratiile lui Tariceanu, afirmand ca ministrii si secretarii de stat nu pot fi neutri politic, pentru ca insusi programul de guvernare este politic. Constient de atuurile formatiunii sale, Marko a strecurat ieri doua semnale de avertisment catre partenerii de Alianta. Unul priveste intentia aliatilor de a schimba conducerea celor doua Camere ale parlamentului detinute de PSD.

Chiar daca admite ca ar fi "mai util" ca presedintii celor doua Camere sa aiba aceeasi "culoare" cu majoritatea guvernamentala, Marko Bela a declarat ca, pentru moment, nu vede necesitatea schimbarii acestora pe motiv ca respectivii nu dispun de atributii decizionale, ci doar de "instrumente foarte indirecte" pentru incetinirea sau amanarea discutarii unor proiecte de lege. Nici proiectul aliat de regulament de functionare nu prea pare... gulas in ochii liderului UDMR. Oarecum stanjenit de libertatea restransa de miscare oferita de varianta aliatilor, Marko s-a pronuntat pentru o formula mai "laxa" a viitorului protocol politic prin scoaterea a "cate ceva din el".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.