Razboi cu final asteptat in PSD. Trupa Geoana-Mitrea, sprijinita de aproximativ 30 de filiale judetene, a fortat aseara, la reuniunea cu liderii locali, debarcarea lui Adrian Nastase din functiile de sef al Camerei Deputatilor si de presedinte executiv al PSD.

Contraatacul lui Adrian Nastase impotriva conducerii centrale a PSD parea sa aiba ieri putini sustinatori. Dupa ce Geoana i-a cerut demisia, Nastase a replicat prin convocarea unui congres extraordinar care sa inlocuiasca actuala conducere, idee sustinuta de Victor Ponta si de un mic grup de maximum 15 filiale. Potrivit deputatului Eugen Bejinariu, unul dintre fidelii fostului premier, pe la orele prinzului, doar aproximativ 11-15 organizatii judetene il mai sustineau pe Nastase. In partid, situatia s-a precipitat de la o zi la alta.

Luni seara, Geoana, Mitrea si Hrebenciuc au decis sa convoace cu o zi mai devreme reuniunea cu liderii locali pentru a nu-i da timp lui Adrian Nastase sa-si intareasca pozitia. Desi reuniunea a fost stabilita initial pentru astazi, liderii filialelor au fost adusi la Bucuresti ieri-seara. Adunati in hotel Confort din Otopeni, ei au fost invitati sa voteze fie varianta Geoana, adica demiterea lui Nastase din functii si reducerea lui la calitatea de simplu membru PSD, fie varianta lui Nastase, un congres extraordinar care sa-i excluda din conducerea PSD pe liderii ostili fostului premier.

"I-am convins pe baieti"

Ieri-dimineata, deputatii PSD condusi de Victor Ponta, Dan Nica, Titus Corlatean si Eugen Bejinariu au fost la un pas de a boicota desfasurarea lucrarilor plenului Camerei Deputatilor. Nervosi ca Geoana nu a binevoit nici ieri sa raspunda la invitatia lor de a veni la Camera si a le explica ce are cu Nastase, deputatii PSD i-au comunicat sefului lor, Viorel Hrebenciuc, sustinator al variantei Geoana, ca nu mai intra in plen. "I-am convins pe baieti ca nu e cazul sa facem asta", ne-a spus Hrebenciuc, care a stopat revolta si i-a minat pe deputatii nervosi in plen. Fidelilor lui Nastase le-a mai ramas, ieri, o singura strategie. Au inceput sa adune semnaturi de la deputatii partidului pentru sustinerea lui Nastase in functia de sef al Camerei. "Am adunat 84 de semnaturi. Hrebenciuc si Miron Mitrea nu au semnat. I-am dat lista in mina lui Nastase si el o va folosi diseara, la reuniunea cu liderii judeteni", ne-a declarat seful operatiunii, Eugen Bejinariu.

Acesta a aproximat ca "intre 11 si 15 organizatii judetene sustin propunerea lui Nastase, congres extraordinar, si resping demiterea sa". Mai temperamental, Victor Ponta, avocatul lui Nastase atunci cind s-a dezbatut in Parlament cererea de perchezitie a caselor sale, si-a declarat public antipatia fata de cuplul Geoana-Mitrea: "Noi l-am ales pe Geoana sa faca reforma in PSD si sa ne urce in sondaje, nu sa se certe cu Adrian Nastase. Le sugerez lui Mitrea si Hrebenciuc sa nu mai candideze la congresul extraordinar pentru alte functii in partid".

Campanie telefonica

In tot acest timp, Adrian Nastase a stat inchis in biroul sau de presedinte al Camerei, dadea telefoane pentru a se asigura de cit mai mult sprijin din partea liderilor de organizatii pe care ii considera apropiati si primea audiente razlete. Nici consiliera sa, Anca Alexandrescu, n-a avut liniste. Potrivit colegilor din presa, aceasta a dat telefoane pe la redactii pentru a da consultatii asupra Statutului PSD. Respectiv pentru a le comunica jurnalistilor ca reuniunea liderilor judeteni de ieri-seara ar fi nestatutara si ca nu poate lua decizia de suspendare a sefului ei din functii.

Strategii la restaurant

La aceeasi ora, Mircea Geoana suna adunarea in Kiseleff. Initial i-a invitat doar pe liderii care doresc evacuarea lui Nastase, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu, Ilie Sirbu. Dupa ce s-a asigurat, prin telefon, ca aproximativ 30 de lideri judeteni ii sustin intentia de a-l debarca pe Nastase, Geoana a convocat la sedinta si pe fidelii acestuia: Ponta, Corlatean, Rovana Plumb. La finalul reuniunii, fiecare

s-a dus care incotro. Sustinatorii fostului premier la biroul acestuia din Camera, Geoana si Miron Mitrea la restaurantul "Doina" de pe Bd. Kiseleff, iar Hrebenciuc la dentist. Nici la masa nu au avut tihna liderii PSD. Intre doua inghitituri, sunau sau erau sunati de sefii organizatiilor judetene, majoritatea din Banat, Transilvania si Muntenia si care ii asigurau de fidelitate.

Ce spune legea partidului

Congresul extraordinar al PSD se convoaca in situatii deosebite, potrivit Statutului, la initiativa Consiliului National, a grupurilor parlamentare sau a cel putin 15 consilii judetene ale organizatiilor PSD. Ultimul Congres al PSD, la care Mircea Geoana a fost ales presedinte, a avut loc in primavara anului 2005, iar Statutul prevede ca urmatorul congres ordinar are loc dupa doi ani. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat luni ca un eventual congres extraordinar va fi probabil util intr-un moment in care PSD va putea avea o formula credibila si o oferta pentru electorat.

DIP acuza "scursurile" din PSD

Fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, a aratat ieri ca nu este dispus sa-si dea demisia din partid.

DIP spune ca procesul sau de la Curtea Suprema, in care se discuta obtinerea ilicita a mai multor zeci de miliarde de lei, nu ar afecta imaginea partidului. "Daca Inalta Curte considera ca am facut o greseala, sint dispus sa suport rigorile legii si sa-mi dau demisia din absolut orice functie", a explicat DIP. El considera ca imaginea lui de om politic nu a fost sifonata de acest proces, cit de activitatea mai multor colegi ai sai si a explicat ca ar exista o diferenta intre cetateanul DIP si politicianul DIP: "Raul cel mare il fac unii colegi ai mei din partid. Am venit cu fruntea sus in fata justitiei romanesti, ca cetatean, nu ca membru de partid, ca presedinte de organizatie, ca parlamentar… Eu nu am dorit sa afectez citusi de putin imaginea PSD-ului, de aceea, in momentul in care a inceput aceasta cercetare, m-am delimitat de partid, m-am suspendat".

"Ca unii indivizi din partid, pe care eu i-am promovat, asta este viata, considera ca este momentul sa-mi sparga geamurile, sa-mi rupa de pe usa de presedinte si de deputat inscrisul pentru care am muncit, dupa 12 ani in partid, reprezinta o lipsa de caracter care ma deranjeaza", a mai spus Popescu, vizibil iritat. Daca initial i-a numit simplu: colegi, apoi colegi "binevoitori", ulterior, dupa ce si-a amintit de atitudinea acestora, s-a razgindit, numindu-i frustrati si scursuri. "Faptul ca unii frustrati din partid, pe care ii voi spune la momentul oportun, considera ca trebuie folosite asemenea ocazii pentru a ocupa diverse functii este o alta problema… Faptul ca unele scursuri care mai exista in partid si in organizatia din Bucuresti gasesc momentul sa iasa in evidenta este o problema de caracter", a aratat DIP cine sint adevaratii sai dusmani.

Evacuat de la sector in 10 minute

In 10 minute, Adrian Nastase a fost ieri demis din functiile de presedinte al Camerei Deputatilor si de presedinte executiv al PSD, de catre colegii sai din organizatia PSD sector 1. Sedinta a fost condusa de seful filialei, Daniel Tudorache. Speriat, cu vocea tremurind, ieri, pe la ora 14.00, Tudorache a inceput sa numere buletinele de vot ale colegilor sai din Biroul executiv al filialei: 10 voturi pentru demitere, 3 voturi contra si o abtinere. "Asta e!", a comentat Tudorache, parca uimit si el de greutatea gestului politic pe care l-a coordonat. Tudorache a declarat ca "acum ma pot prezenta cu un mandat la reuniunea de seara cu liderii judeteni ai PSD’’. Adrian Nastase a criticat dur gestul celor de la sectorul 1: "Stiam ca aceasta sedinta urma sa fie anulata. Este vorba despre un scenariu care a pornit de la un articol aparut saptamina trecuta intr-un cotidian central. Scenariul se refera la unii lideri ai partidului si la un strateg adus din strainatate (la ora actuala, pesedistii sint reciclati de strategul american Ron Weber, potrivit unui proiect apartinind lui Miron Mitrea - n.r.). PSD a pierdut foarte multe voturi de cind Mircea Geoana este presedintele partidului".

Vanghelie l-a bagat pe Nastase in grup mafiot
"PSD - un nou capitol", sub acest generic a debutat, ieri-seara, la hotelul Confort de linga aeroportul Otopeni, sedinta care avea sa decida soarta politica a lui Adrian Nastase. Sedinta filialelor a inceput putin dupa ora 17.00.

Adrian Nastase s-a strecurat pe usile hotelului fara sa mai faca declaratii presei. In schimb, cel mai inversunat adversar al sau din ultimele zile, Marian Vanghelie, a lansat un nou atac extrem de virulent impotriva fostului premier. "Lucrul cel mai important pentru Romania e sa terminam cu grupurile mafiote gen Petrache-Bittner-Adrian Nastase. In momentul de fata, Adrian Nastase impreuna cu Petrache si Bittner intentioneaza un congres pentru ca ei cred ca pot sa-l puna pe Titus Corlatean presedinte ca sa-l tina din spate. Am informatii foarte bune, va rog sa verificati!". In sala in care avea loc sedinta era desfasurat un banner imens pe care era scris noul slogan al partidului: "PSD - un nou capitol". La prezidiul sedintei se aflau Mircea Geoana, Miron Mitrea, Ion Iliescu si Dan Mircea Popescu. Adrian Nastase si-a gasit loc in sala, linga Dan Nica, Nicolae Vacaroiu si Vasile Puscas.

Vanghelie: "Nastase arogantul"

Luni seara, la sedinta PSD Bucuresti, Marian Vanghelie a fost la fel de vehement: "Am pierdut alegerile pentru ingimfarea lui Nastase, iar acum Adrian Nastase vrea sa fim cu totii in strada pentru el, cind el nu stia, cind era premier, sa dea mina cu noi si cu alegatorii. Atita era de ingimfat. Nici un tinar nu a ajuns macar sa-i duca mapa de premier. La Congres am votat cu Ion Iliescu’’. Vanghelie nu-l poate ierta pe Nastase. In anul electoral 2004, fostul premier l-a fortat pe Vanghelie sa se autosuspende din partid, deoarece era acuzat, in presa, de mare coruptie. Mult mai temator, luni seara, Sorin Oprescu, liderul intermar al PSD Bucuresti, a invaluit cererea catre Nastase: ‘’Partidul trebuie sa stie sa le spuna unora 'la revedere>>’’.

Rus tine predici despre "sinucidere colectiva"

Liderul grupului de la Cluj din PSD, Ioan Rus, vorbeste ca si cum ar fi deasupra lui Mircea Geoana si a PSD. "Acceleram reforma sau ne sinucidem colectiv", a fost mesajul lui Rus, care i-a luat apararea lui Nastase, evitind o deplasare la Bucuresti.

Presedintele PSD Cluj este de parere ca reuniunea conducerii partidului cu sefii filialelor judetene nu este competenta, conform Statutului partidului, sa dea voturi de incredere. "Noi am solicitat inca din primavara clarificarea relatiilor de la virful partidului si l-am creditat pe presedinte pentru recuperarea restantelor privind reforma in PSD. Sprijinul pe care i l-am acordat nu se opreste la jumatatea drumului, dar Mircea Geoana, pentru a deveni pe deplin liderul partidului, trebuie sa demonstreze capacitatea de a-si asuma decizii curajoase in momente delicate", se arata intr-o declaratie de presa data ieri publicitatii de Ioan Rus. El sustine ca, in caz contrar, Mircea Geoana va ramine doar "un asistat si o simpla speranta politica pina la finalul mandatului sau". Vicepresedintele PSD considera ca partidul are in fata urmatoarele optiuni: "Acceleram reforma in partid sau ne sinucidem colectiv, prin decizii dictate de interes sau de stari emotionale". Rus nu a participat la intilnirea conducerii partidului cu presedintii filialelor teritoriale, trimitindu-l in schimb pe deputatul Vasile Puscas. Asa- numitul grup de la Cluj s-a delimitat in ultima vreme de conducerea centrala, individualizindu-se ca grupare distincta in interiorul PSD.

Cine sint sustinatorii lui Nastase

Inainte de sedinta, se contura tabara sustinatorilor lui Nastase. Presedintele PSD Bihor, fostul deputat Mihai Bar, declara ca organizatia pe care o reprezinta se pronunta impotriva excluderii din partid a lui Adrian Nastase. "Nastase este un om politic prea puternic, de care PSD inca mai are nevoie. Daca a gresit cu ceva, va raspunde in fata Justitiei si abia atunci va pierde toate privilegiile pe care le detine", a declarat Bar. Presedintele PSD Mures, Ovidiu Natea, afirma ca este necesara organizarea unui congres extraordinar al partidului, dupa cum solicita sustinatorii lui Nastase. "Acum, probabil ca urmare a lucrurilor care se intimpla la noi in partid, trebuie corecturi in ceea ce priveste functiile", a declarat Natea. Potrivit unor surse din partid, alte filiale care solicitau ieri convocarea unui congres extraordinar erau cele din Suceava, Botosani, Vaslui, Buzau, Brasov, Dimbovita, Ilfov, Galati, Arges, Giurgiu, Dolj, Gorj si Constanta.

Marirea si decaderea unui lider

Fost membru al PCR si secretar al UTC, Adrian Nastase ar fi facut, cu siguranta, o frumoasa cariera politica si in timpul comunismului, daca acesta ar fi rezistat mai mult. In 1983, Nastase a publicat un studiu intitulat "Drepturile Omului, un concept retrograd", in care a facut apologia comunismului si in care a acuzat Freedom House de "partinire imperialista". In 1989, Nastase a participat la doua conferinte ale tineretului comunist, la Moscova si la Phenian, in Coreea de Nord, unde a vorbit impotriva perestroicii. In 9 iunie 1990 a devenit membru FSN, iar la mai putin de trei saptamini, a fost desemnat ministru al Afacerilor Externe. Din 1992 pina in 1996 a fost presedinte al Camerei Deputatilor, iar intre 1993-1997 presedinte executiv al PDSR; pina in 2000, este mina dreapta a lui Ion Iliescu in PSD. La 28 decembrie 2000, devine premier al Romaniei si, totodata, presedinte plin al PSD, functii in care Adrian Nastase atinge, din punctul de vedere al carierei sale politice, apogeul. Infringerea, in 2004, in al doilea tur al prezidentialelor, suferita in fata lui Traian Basescu, marcheaza declinul politic al fostului prim-ministru. Desi in 2005 devine presedinte executiv al PSD, Nastase coboara, constant. In ianuarie 2006, scandalul "matusa Tamara" ii da o lovitura teribila si, foarte probabil, fatala celui numit, inspirat din multe fapte reale, "Arogantul".

Nastase i-a dat cu soacra in cap lui Geoana

Desant nocturn, luni seara, pe televiziuni al liderilor PSD. Iliescu a calificat "benefica pentru PSD demisia lui Adrian Nastase". Nastase i-a atacat fatis pe Geoana si pe Mitrea, s-a declarat o victima a ziarului "Cotidianul" si l-a lingusit pe Iliescu. Mitrea i-a trimis "in ma-sa" pe cei din PSD care arunca dosare in presa.

Marti seara, la Antena 3, l-a atacat frontal pe Mircea Geoana, cel care, cu citeva ore inainte, ii ceruse demisia. "Eu nu cred ca matusa sotiei mele e mai importanta decit soacra altcuiva", a pus Nastase semnul de egalitate intre matusa sa Tamara si soacra lui Geoana, Margareta Costea. "PSD nu e o societate cu actionar unic, Mircea Geoana. Consilierii lui se iluzioneaza: daca eu imi dau demisia, PSD pleaca in zbor spre 50%." Nastase a spus explicit ca doreste un congres extraordinar care sa schimbe actuala conducere a partidului, reprezentata de Geoana si Mitrea. Iar locul lor sa fie luat de Ion Iliescu si de "o echipa tinara". Motivul: "Partidul e lipsit de busola, miauna putin cind e vorba de guvernare si se duce la Cotroceni dupa sfaturi". Miron Mitrea a scapat mai ieftin: a fost catalogat ca fiind "un burghez", Nastase recurgind la comparatiile anilor ’50, cind burghezii erau tratati ca dusmanii clasei muncitoare. Sorin Oprescu a fost devoalat ca are "un dosar de urmarire penala pentru investitiile de la Spitalul Municipal". Pe principiul "pic eu, pica toata lumea", Nastase a declarat: "Sint cel putin 30 de lideri care au dosare de urmarire penala".

Mitrea recunoaste public "dosariada" din PSD

La aceeasi ora, pe Realitatea TV, Iliescu avea alte sentimente fata de Nastase, sugerind ca o retragere a lui Adrian Nastase din functia de la partid si de la presedintia Camerei Deputatilor ar fi benefica pentru el si pentru PSD: "Probabil ca ar fi un cistig moral pentru el, o pozitie mai transanta personala pe aceasta chestiune, tinind seama de aceasta stare de spirit generala si de aceasta perceptie si in opinia publica, si chiar si in partid". Iliescu a declinat oferta lui Nastase de a conduce partidul, declarind ca nu-l mai intereseaza "nici o functie executiva in PSD". O ora mai tirziu, Miron Mitrea, tot la Realitatea TV, recunostea dosariada declansata in PSD: "Nu ma surprinde (dosariada - n.r.), ne-am mai atacat unii pe altii. Exista o modalitate de lucru in partid. A mai facut si Ponta cite ceva (dosare - n.r.)". Informat de Andrei Gheorghe ca la televiziune a sosit "un dosar trimis din PSD impotriva sotiei dvs.", Mitrea a jurat razbunare: "Sa se lupte cu mine. Mi se pare o lasitate sa te ocupi de sotia mea, de copiii mei. Daca vorbesc de sotia mea, sint dusmanos. Sa se duca im ma-sa!".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.