Guvernul trimite ordonante prin care incearca sa asigure cadrul necesar in lupta impotriva coruptiei, Ministerul Justitiei face tot ce poate pentru a rezolva dosare.

Cand ajung insa in Parlament, toate masurile anticoruptie sunt blocate. Asa s-a intamplat cu ordonanta DNA, la fel si cu cererea de perchezitie a unuia dintre deputati. Indiferent de partidul din care fac parte, cand vine vorba de propriile interese, parlamentarii se solidarizeaza astfel incat nici o masura care le-ar putea afecta siguranta fotoliului nu mai trece de acest for.

Pe plan extern, modul in care senatorii si deputatii romani inteleg sa lupte impotriva coruptiei este extrem de criticat. Doua importante agentii de presa straine au publicat ieri comentarii extrem de dure la adresa deputatilor si a modului in care au inteles ei sa blocheze o ancheta a Ministerului Justitiei. Atat Reuters cat si France Presse avertizeaza ca asemenea decizii ar putea actiona clauza de salvgardare.

Agentia France Presse noteaza ca "refuzul deputatilor romani de a autoriza perchezitia fostului premier, acuzat de coruptie, slabeste coalitia de guvernare, iar Romania risca amanarea integrarii pentru 2008". Agentia franceza arata ca "ancheta DNA, prima impotriva unui important demnitar roman, intervine intr-un moment in care Bucurestiul este presat de catre UE sa isi dubleze eforturile in lupta impotriva coruptiei". Iar votul dat marti de Camera Deputatilor devine "o problema sensibila", in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Sursa aminteste faptul ca integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 este conditionata de o clauza de salvgardare privind justitia si lupta impotriva coruptiei. Iar activarea acestei clauze va intarzia cu un an aderarea la UE.

Un comentariu la fel de dur face si agentia Reuters. Sub titlul "Parlamentul Romaniei a oprit perchezitia casei fostului premier", agentia aminteste faptul ca procurorii investigheaza acuzatiile potrivit carora Nastase, acum presedinte al Camerei Deputatilor, a luat mita si s-a folosit de pozitia sa de sef al fostilor comunisti social-democrati (PSD), pentru beneficii personale.

Potrivit aceleiasi surse, "decizia Parlamentului ar putea avea efecte negative asupra acestui caz" considerat una dintre cele mai importante anchete ale justitiei romanesti, in incercarea de a dovedi oficialilor europeni ca este capabila sa lupte eficient impotriva coruptiei.

Comentariul agentiei Reuters aminteste faptul ca "actuala coalitie a preluat puterea la sfarsitul anului 2004 de la politicienii PSD, acuzati de comentatori locali si straini ca au incalcat libertatea presei si nu au reusit sa tina in frau coruptia". Agentia citeaza atat declaratia Ministrului Justitiei, potrivit careia "politicienii au blocat o actiune a justitiei", cat si pe cea a fostului premier.
Nastase, care a condus Guvernul ex-comunist al statului de la Marea Neagra, in perioada 2000 - 2004, a acuzat actuala conducere ca acuzatiile impotriva sa ar fi o "vanatoare de vrajitoare", pe criterii politice, noteaza Reuters.

In plus, aceeasi sursa constata ca integrarea Romaniei in UE de anul viitor ar putea fi un esec daca blocul celor 25 de state membre ale Uniunii vor considera ca masurile pe plan intern nu sunt privite cu seriozitate.

Macovei spera

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, se declara ingrijorata de faptul ca votul de marti din Camera Deputatilor va afecta Raportul de monitorizare privind Romania al Comisiei Europene.
"E un alt incident care se petrece in Parlament in ultimul timp si nu produce efecte bune sub aspectul vointei politice a celor din Parlament. Sper sa nu influenteze Raportul (de monitorizare - n.r.) in mod covarsitor, asa cum a produs si caderea Ordonantei DNA la Senat, chiar daca ulterior s-a remediat. Efecte rele se produc", a afirmat Monica Macovei, citata de Rompres.

Ea s-a aratat dezamagita ca vointa politica in lupta impotriva coruptiei nu mai exista in momentul in care se aplica legea si se declanseaza anchete. "Sper sa nu se termine toata vointa cand am ajuns la cazuri concrete. Adica, pana acum, am facut strategii si legi si toata lumea a fost multumita si acum, in fine, incep anchetele si aici incepe sa scartaie si o parte a clasei politice", este de parere Monica Macovei. Raspunzand unei intrebari referitoare la lipsa sprijinului politic in sustinerea activitatii sale, ministrul Justitiei a spus ca desi a luat in calcul posibilitatea de a demisiona, deocamdata nu va face acest lucru. "M-am gandit si la asta. Nu as lua-o ca o cedare. As spune ca daca altii nu vor sa lupte impotriva coruptiei, iar eu, singura, nu pot, plec. Dar, deocamdata, nu. Mai stau", a declarat Macovei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.