Intre presedintele Traian Basescu si liderii partidelor parlamentare exista, in continuare, numeroase divergente. seful statului a initiat, luni, pentru a doua oara in numai doua saptamani, o noua runda de consultari cu partidele parlamentare.

Pe ordinea de zi a discutiilor s-a aflat, printre altele, pachetul de legi privind strategia de securitate nationala, un proiect care, desi secret, a starnit deja numeroase controverse.

La consultari au venit, din partea PNL, presedintele Calin Popescu Tariceanu si vicepresedintele Teodor Melescanu, din partea PD - presedintele Emil Boc si presedintele executiv Adriean Videanu, din partea UDMR - presedintele Marko Bela, din partea Partidului Conservator - presedintele Dan Voiculescu, din partea PSD - presedintele Mircea Geoana si vicepresedintele Titus Corlatean, din partea PRM - presedintele Corneliu Vadim Tudor si vicepresedintele executiv Lucian Bolcas, iar din partea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale deputatul Varujan Pambuccian.

Presedintele Basescu a tinut sa sublinieze ca pachetul celor sase legi ale sigurantei nationale reprezinta doar un material brut, care urmeaza sa fie modificat si perfectat. Tocmai de aceea, presedintele s-a si intrebat de ce a suscitat deja atatea controverse acest pachet legislativ.

In momentul in care imi voi insusi forma acestor proiecte de lege, nu voi avea nici o ezitare nu doar sa le fac publice, ci si sa le sustin

Traian Basescu

Presedintele a mai spus ca procedura privind analizarea legilor a fost convenita in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii din luna februarie, sedinta la care au participat si reprezentanti ai partidelor parlamentare, si ca la vremea respectiva, reprezentantii partidelor nu au avut obiectii cu privire la aceasta procedura.

PNL cere o dezbatere publica pe marginea legii

"In momentul in care imi voi insusi forma acestor proiecte de lege, nu voi avea nici o ezitare nu doar sa le fac publice, ci si sa le sustin". Traian Basescu considera ca toate controversele pe tema acestor legi sunt, pana la redactarea in forma definitiva a legilor, "un joc politic lipsit de eleganta si de fair-play"

Dupa consultarile de la Cotroceni, presedintele Partidului National Liberal Calin Popescu Tariceanu si-a reafirmat punctul de vedere, sustinand necesitatea unei dezbateri publice pe marginea acestor legi. PNL considera ca nu este necesar ca textul acestor legi sa fie secretizat, mai ales ca textul legilor oricum va deveni public.

"Consideram ca prezervarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor trebuie sa prevaleze in fata intereselor institutiilor de a-si consolida structurile, institutii care uneori pot risca sa cuprinda elemente excesive si care sa afecteze libertatile individuale".

Deocamdata, CSAT a hotarat ca textul proiectelor legislative sa fie secretizat. Legile au fost trimise comisiilor de specialitate din cele doua camere ale Parlamentului si urmeaza sa fie facut public abia peste doua luni.

PNL nu este singurul dintre partidele care se opun acestui pachet de legi in forma actuala.

PSD: legile creeaza un sentiment de "disconfort si anxietate"

Si principalul partid de opozitie, Partidul Social Democrat, a avut obiectii cu privire la legile sigurantei Nationale. Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca toate aceste discutii pe marginea legilor sigurantei nationale nu ar face decat sa mascheze anumite disensiuni aparute intre presedinte si prim ministru.

El a mai subliniat faptul ca forma aleasa de presedinte pentru a promova aceste legi nu ar fi decat o incercare a presedintelui de a eluda rolul Legislativului.

"Este absolut clar pentru noi ca aceste legi au fost redactate de profesionisti, dar in mod cert de profesionisti din zona serviciilor de informatii. Iar intr-o tara in care amintirea fostei Securitati este atat de puternica, macar aluzia ca oamenii din serviciile de informatii ar putea sa fie absolviti de anumite pedepse legale creeaza un sentiment de disconfort si anxietate."

La randul lor, reprezentantii Partidului Conservator, ai Partidului Romania Mare si ai Uniunii Democrate Maghiare din Romania au sustinut necesitatea unei dezbateri publice pe marginea legilor privind siguranta nationala.

Partidul Democrat este singura formatiune politica ce a sustinut procedura promovata de presedinte.

Liderii partidelor prezente la Cotroceni urmeaza sa studieze textul legilor care le-a fost inmanat de catre presedintele Basescu, urmand ca apoi sa isi prezinte obiectiile in cadrul CSAT. De abia dupa avizul dat de CSAT textul va fi supus dezbaterilor publice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.