Daca si-ar aduna procentele, Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali ar stringe in jur de 20% dintre optiunile electoratului. De citeva luni, uneori mai dur, alteori numai mocnit, intre cei doi lideri de partid e scandal. Este pentru prima data dupa 1989 cind pe extrema politicii romanesti se da o lupta reala.

Conflictul dintre Vadim Tudor si Gigi Becali este unul de data recenta. Scandalul dintre cei doi are mai multe resorturi. E din ce in ce mai clar ca starurile politice care isi aduna voturile de pe extremele politicii romanesti vor monopolul asupra optiunilor electorale si ca nu mai sint dispusi sa isi imparta in pace voturile din aceasta zona.

Asemanari

La ultimele sondaje de opinie date publicitatii, Gigi Becali a crescut, iar Vadim Tudor a scazut. Despre ambii, 30% dintre respondenti au spus ca au o parere buna sau foarte buna. In al doilea rind, si unul, si altul tin cu Steaua si se declara mari patrioti. De asemenea, ambii se declara crestini si fac parada de credinta lor; intre politicienii din prim-planul mediatic, Vadim si Becali folosesc, in discursurile lor, cel mai des cuvintul Dumnezeu. In plus, si unul si altul vorbesc un limbaj nationalist-imbicsit, Becali - cu aspect superficial legionaroid, iar Vadim Tudor - cu multe referinte national-comuniste. Si Vadim si Becali pretind ca s-au implicat in politica intr-un mod gratuit si dezinteresat; doar pentru "binele poporului" si pentru ca Dumnezeu i-a investit cu o misiune sacra.

Relatia cu Frankenstein

Si unul, si altul au iesit din laboratoarele PSD. Vadim, la inceputul anilor ’90, cu binecuvintarea lui Ion Iliescu si Petre Roman, iar Becali, acum doi ani, cu concursul decisiv al lui Viorel Hrebenciuc. In aceasta privinta e loc pentru o nuanta importanta. Daca Vadim Tudor a muscat de citeva ori cu salbaticie din cei care l-au creat, Gigi Becali nu a sarit, pina acum, niciodata la "Frankenstein-ul" sau. Nu e mai putin adevarat ca Vadim e in politica de 15 ani, in vreme ce Becali, doar de doi ani. In plus, daca Vadim a fost tinut mai multi ani in trena PSD, Becali s-a detasat oarecum de acesta, alegind, in ultima vreme, sa vorbeasca raspicat despre faptul ca, in Romania cel putin, stinga este "diavolul". Pe de alta parte, investitia mediatica in cele doua personaje a fost inegala, asa incit, statistic, se poate argumenta usor ca Becali este, intr-o masura mult mai mare, un produs mediatic (telemediatic, cu precadere) fata de Vadim. De altfel, in 2004, doar Adrian Nastase il putea concura pe Gigi Becali in privinta aparitiilor la televizor.

PRM: viraje, involutii, reintoarceri

Vadim Tudor si PRM - un brand politic ce se confunda, aproape fara rest, cu liderul sau - au facut, in 2004, unul dintre cele mai spectaculoase viraje ideologice. Din mai multe motive, Vadim Tudor a ales sa faca o operatie estetica formatiunii sale politice, incercind sa isi lipeasca pe chip si, totodata, pe chipul partidului sau, o masca democrata. Vreme de aproximativ un an, Vadim si PRM au prohibit excesele si au dovedit o disponibilitate suspecta pentru colaborari care pina atunci erau imposibile. Efectul a fost previzibil: PRM a luat in 2004 un scor mult mai mic decit in 2000, iar Vadim Tudor a iesit din "afacerea" schimbarii la fata a PRM sifonat rau. Intre timp, Tudor s-a reintors la vechile obiceiuri - inclusiv retorice -, cu diferenta ca discursului antisemit i s-a pus surdina. Revenirea lui Vadim Tudor in fruntea PRM - dupa o pauza de citeva luni, autoimpusa, de presedintie onorifica, timp in care Vadim a promis ca isi va face o televiziune cum nu exista inca in Romania - coincide, paradoxal, atit cu o decredibilizare suplimentara in ochii electoratului lui Vadim, dar si cu cresterea PRM, comparativ cu ce s-a intimplat in acest partid cind prezenta lui Vadim ca lider era mai discreta si mai "democratica".

PNG: la incubator

Varianta pentru micul ecran a deciziei lui Gigi Becali de a se implica in politica este scurta si la ea participa, in mod esential, Dumnezeu. Ea a fost prezentata in 10 ianuarie 2004, la Congresul National al PNG. Iat-o: "Eram singur in birou si ma gindeam: 'Doamne, ajuta-ma sa iau hotarirea!>>. La ora 11.00 aproximativ, secretara mi-a adus cartea de vizita a domnului Olteanu. L-am sunat. Mi-a placut foarte mult deschiderea dinsului. Mi-a zis: 'Domnu’ Becali, avem un partid. Noi nu avem sanse. Cu imaginea si personalitatea dumneavoastra, putem sa facem ceva in Romania. Vi-l dau, este al dumneavoastra, sinteti seful>>. Atunci am spus ca este semnul de la Dumnezeu, am acceptat sa merg la PNG". Pe scurt si mai adevarat: creat de Viorel Hrebenciuc, Becali a fost, in scenariul initial, unul dintre cei care ar fi trebuit sa muste din Opozitie. Abia dupa ce a devenit limpede ca PSD e in picaj, Becali a indraznit sa ii atace, in 2004, pe social-democrati, dar cu multa teama.

Dupa schimbarea puterii, Becali se gudura pe linga noua putere. In zona de triaj a posibililor aliati, prezenta lui Becali e chiar incurajata. Relatia ambigua pe care o intretine Traian Basescu cu Gigi Becali, semnalele incurajatoare primite de patronul Stelei de la Emil Constantinescu, operatiunea de credibilizare prin media TV (Becali a ajuns si la TVR, acolo unde a facut parada de competenta lui politica) sint argumente in acest sens. In plus, proiectul sau anuntat de a se infiltra in PNTCD si de a reintra cu acest partid in Parlament si la guvernare da seama despre expansiunea politica a acestui personaj exotic al tranzitiei romanesti.

Confruntare fara epilog

Deocamdata, conflictul dintre Becali si Vadim Tudor nu este transat. Cei doi adversari - care au avut cindva discutii cu privire la punerea in practica a unui proiect politic comun - se feresc sa se mai atace. Becali spune ca nu mai e in ofensiva fiindca i-a promis presedintelui Traian Basescu ca nu o va mai face. La rindul sau, Vadim Tudor a incetat pentru moment sa il mai atace dur pe cel caruia ii ceruse, chiar pe prima pagina a revistei pe care o conduce, "moarte banditului Becali, evident din punct de vedere politic". Dar pauza intr-un conflict nu inseamna ca el nu mai exista.

Un presedinte jucator intre cei doi populisti de serviciu

Traian Basescu adopta, fata de Gigi Becali si Corneliu Vadim Tudor, o atitudine care a contrariat multa lume. Orice s-ar putea spune despre tipul de relatie pe care o are cu cei doi, dar in nici un caz, cu argumente, ca i-ar respinge ferm. Puse cap la cap, intilnirile sefului statului cu Vadim Tudor si cu Becali dau o clara impresie ca Basescu ii "cultiva", cu atentie si in doze bine masurate, pe cei doi.

Daca sint inventariate aparitiile impreuna, Basescu pare sa nutreasca o simpatie mai mare pentru patronul Stelei, alaturi de care a stat, spre exemplu, in tribuna oficiala, la mai multe meciuri ale echipei ros-albastre. Este semnificativ de amintit ca, anul trecut, dupa ce Steaua a eliminat Valencia in Cupa UEFA, Traian Basescu i-a primit pe stelisti la Palatul Cotroceni, desi Steaua urcase numai in optimile acestei competii. In plus, in mai multe rinduri, Gigi Becali s-a laudat cu tipul de relatie privilegiata pe care o are cu Traian Basescu, unul dintre momentele antologice fiind acela in care Becali a spus ca Sebastian Bodu - lansat intr-o furibunda actiune de control la Steaua - va fi pus cu "botul pe labe" de seful statului pentru ca acesta nu poate lasa ca "febletea" sa sa sufere de pe urma cruzimii legaliste a sefului ANAF. Pe de alta parte, desi spune ca "domnul Basescu e un om extraordinar si te impresioneaza daca stai cu el", Gigi Becali nu se da inapoi sa spuna ca, la urmatoarele alegeri, il va infringe pe actualul sef al statului, daca va candida impotriva lui. Aceasta, desigur, daca nu vor avea impreuna un proiect politic, idee care ii pare delicioasa patronului de la Steaua.

Relatia lui Traian Basescu cu Vadim Tudor este cel putin la fel de interesanta. Desi e atacat constant in revista "Romania Mare", Traian Basescu i-a smuls admiratia Tribunului, la ultimele intilniri, mai ales la cea in care s-a discutat problema DNA. "Vedeti, domnule presedinte, ca acest domn - Gigi Becali - vorbeste in numele dumneavoastra. Iesiti cit mai curind cu o declaratie pentru a nega acest lucru. Si asa a fost", a spus Vadim Tudor, comentind relatia Becali-Basescu.

Totusi, dincolo de admiratia recenta a lui Vadim pentru Traian Basescu si de faptul ca la ultimul scrutin prezidential voturile peremistilor au fost decisive pentru actualul sef al statului, persista impresia ca, dintre Vadim si Becali, acesta din urma ii e mai folositor lui Basescu, fiindca nu e un personaj politic sofisticat si, in plus, e mult mai previzibil.

Unul despre altul

In punctul culminant al conflictului dintre Vadim si Becali, atins, desigur, datorita posturilor de televiziune, cei doi si-au adresat multe cuvinte de ocara. Vadim Tudor, om cu mai multa scoala decit Becali, a fost cel mai inventiv. Seria de apelative caricaturale pe care le-a adresat patronului Stelei este impresionanta. Becali este, in opinia sefului PRM, "banditul Cacareaza", "Sifiliticul", "un bolnav psihic in criza", "un cretin", un "drogat", "aschimodia fricoasa", "vinzator de iaurt", "derbedeu", "Gigi Tintarul". Sintagma care a dobindit cea mai mare notorietate din aceasta serie este cea de "maimuta curentata", cu derivata ei, "maimuta beata". Becali, la rindul sau, i-a raspuns lui Vadim tot in cuvinte aspre, repetindu-i de mai multe ori ca e "nebun". Patronul Stelei a adaugat ca nu are ce discuta cu "un om bolnav", cu cineva care nu poate sta bine de vorba decit cu "pisicile si cu ciinii".

In alta ordine de idei, lui Gigi Becali ii place sa i se spuna "Razboinicul Luminii" si "Mihai Viteazul", dupa ce inainte fusese, cu propriul accept, "Ursul". Vadim e, la rindul sau, "Tribunul", "Seful" (cum i se spune la partid), dar si, cu siguranta in afara partidului, "Rudotel".

Decaderea lui Emil

Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu a avut recent una dintre cele mai curioase luari de atitudine ale sale, cu referire la Gigi Becali. Constantinescu a spus ca "daca domnul Becali va accepta in jurul sau elite intelectuale, daca va sprijini o noua clasa politica, va elimina elementele compromise si va respinge conexiunea cu oligarhia comunisto-securista care transcende tot spectrul politic si va incerca sa sprijine un suflu nou, atractiv", nu exclude o colaborare a formatiunii sale politice cu PNG. Pe de alta parte, Emil Constantinescu, mai ales in timpul mandatului sau de presedinte, a avut parte, in repetate rinduri, de replici dure din partea lui Vadim Tudor. Acesta insa nu s-a declarat niciodata, asa cum a facut-o Gigi Becali, crestin-democrat.

Analiza si profetie

Intre cele doua staruri ale extremei politice actuale romanesti exista o diferenta substantiala, este de parere politologul Cristian Pirvulescu. "Vadim Tudor practica un nationalism-comunist, adunind in jurul sau inca multe elemente din fosta Securitate", in vreme ce Gigi Becali este "un populist care se revendica de la o forma superficiala de legionarism, avind mare priza la tinerii fara educatie civica". De altfel, Vadim Tudor nu si-a negat niciodata convingator trecutul de lacheu al curtii ceausiste si a glorificat dupa 1989, de fiecare data cind a simtit ca acest tip de discurs prinde, comunismul. La rindul sau, Gigi Becali si-a ales pentru campania electorala din 2004 acelasi slogan cu cel pe care il folosea Garda de Fier in interbelic ("Vreau o Romanie curata ca soarele sfint de pe cer!").

Cristian Pirvulescu precizeaza si ca lectura tipului de electorat care voteaza pentru unul dintre cei doi lideri ai extremei politice romanesti este folositoare. "Becali este votat de tineretul care apreciaza un stil direct de a vorbi. Pe Vadim, dupa cum ne spun statisticile, il voteaza oameni ceva mai cultivati decit publicul lui Becali, preponderent cu virsta cuprinsa intre 40 si 45 de ani". Teoretic, mai spune Pirvulescu, "viitorul e probabil sa ii apartina lui Becali si mult mai putin, lui Vadim Tudor". Nu doar tineretea electoratului e un argument pentru aceasta, ci si faptul ca, in vreme ce discursul despre Europa al lui Vadim este ambiguu si ezitant, cel al lui Gigi Becali este ferm impotriva Europei. "Becali isi poate taia o felie din scena publica, o data cu integrarea Romaniei in UE", spune Pirvulescu.

"Titanii" periferiei. Parerea psihologului

Psihologul Florin Tudose spune despre Gigi Becali ca are "un activism iesit din comun", ca este "extrem de impulsiv, lipsit de moderatie, un om care nu respecta reguli si logica, cu un comportament care tradeaza multa frustrare". "E un domn Goe care are nevoie de partid ca sa treaca clasa". Cuvintul care il caracterizeaza pe acesta cel mai bine este, in opinia lui Florin Tudose, "confuzia": "Confunda o grupare politica cu o echipa de fotbal; confunda valorile morale cu banii". In privinta lui Vadim Tudor, Tudose e de parere ca e "o personalitate amorfa, supergonflata, ca o papusa de bilci; e un amestec perfect si periculos de histrionism si narcisism". Specialistii in psihologie ai Securitatii i-au facut lui Vadim Tudor, isi aminteste Tudose, un portret memorabil: acesta este, scurt si cuprinzator, usuratic, laudaros, arogant si lipsit de tact. Diferenta dintre cei doi concurenti de pe extrema politicii romanesti sta, in opinia lui Tudose, si in aceea ca "in vreme ce Vadim secreta si elaboreaza, Becali e spontan si direct; el varsa pur si simplu".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.