Ordonanta privind functionarea Departamentului National Anticoruptie ca Directie in cadrul Parchetului General a intampinat un nou obstacol la dezbaterea de joi din plenul Senatului.

Dupa consultari intre liderii grupurilor parlamentare si ministrul Justitiei, Monica Macovei, opozitia a renuntat la amendamentul pe care intentiona sa il propuna. Modificarea viza numirea procurorului-sef al DNA de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Amendamentul primise sprijinul unor senatori ai Partidului Conservator. Pana la urma, ordonanta a fost adoptata: 109 senatori au votat "pentru", unul "impotriva" si doi s-au abtinut de la vot. Senatorii nu au mai ajuns sa se pronunte asupra amendamentului inaintat de Partidului Social Democrat.

Presedintele PC, Dan Voiculescu, a cerut o pauza de consultari intre liderii grupurilor parlamentare si ministrul Justitiei Monica Macovei. in urma consultarilor, a anuntat ca toate partidele, atat cele de la putere, cat si cele din opozitie, vor sprijini ordonanta, iar PSD va renunta la modificarea propusa.

Grupurile au stabilit ca mai multi specialisti din cadrul formatiunilor reprezentate in Parlament sa elaboreze un proiect de lege referitor la modalitatile de numire a procurorilor. Liderul Partidului Conservator a explicat ca formatiunea pe care o conduce nu intentiona sa sprijine amendamentul PSD, chiar daca reprezentantul sau in comisia juridica votase cu doar o zi inainte alaturi de opozitie.

Controverse cu privire la numirea procurorilor

La dezbaterile generale, si UDMR a amintit ca i-a transmis presedintelui Basescu la negocierile de la Cotroceni ca sustine propunerea ca procurorii sa fie numiti de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), si nu de ministrul Justitiei, ca pana acum. "Noi am sustinut, printre altele, si necesitatea ca procurorul general al republicii, ca directorii directiilor din Parchetul General, sa fie propusi spre numire de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Asa credem si acum. Dar consideram ca nu azi, si nu aici, trebuie modificat acest lucru", a spus senatorul UDMR Gyorghy Frunda.

Citeste si:
Bergenbier lansează Caraiman, cel mai nou brand din segmentul de...
Bergenbier lansează Caraiman,...

Noi am sustinut, printre altele, si necesitatea ca procurorul general al republicii, ca directorii directiilor din Parchetul General, sa fie propusi spre numire de catre Consiliul Superior al Magistraturii - Gyorghy Frunda

Comentatorul politic Catalin Avramescu e de parere ca prin pozitia exprimata fata de chestiunea DNA, PC incearca sa isi apere interesele de moment si sa arate ca mai poate influenta deciziile in parlament. Pe de alta parte, si UDMR se foloseste de voturile sale pentru a influenta agenda politca a coalitiei guvernamentale.

Partidele parlamentare si-au propus ca proiectul de lege privind numirea de catre CSM a procurorilor sa fie gata in cateva luni. La randul sau, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat, dupa lucrarile in plen, ca Guvernul este cel care raspunde de eficienta cu care procurorii lupta impotriva criminalitatii si coruptiei, o atributie care, potrivit Constitutiei, nu revine si membrilor CSM.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.