Mai multe organizatii civice si sindicale au cerut presedintelui, prin intermediul unei scrisori deschise, sa nu promulge legea prin care se modifica statutul alesilor locali.

Legea propusa de Partidul National Liberal a trecut, saptamana trecuta, de Senat, intrunind 80 de voturi pentru si o singura abtinere. Scopul initiative legislative este sa opreasca migratia politica a alesilor locali.
Reprezentantii organizatiilor civice semnaleaza ca legea ar incalca unele libertati fundamentale ale cetatenilor.

Reprezentantii organizatiilor civice spun ca sunt impotriva migratiei politice, dar ca reglementarea trecuta prin Parlament ar aduce mai mult rau decat bine in viata politica. Potrivit noii legi, consilierii locali sau judeteni care trec de la un partid la altul sau care sunt demisi de partidul pe listele caruia au fost alesi, isi pierd functia in care au fost alesi de cetateni.

Presedintele Asociatiei Pro Democratia Cristian Pirvulescu a explicat de ce organizatiile civice se opun acestei masuri.

Contra

"Noi consideram ca este vorba despre un dublu atentat: unul la libertatea de a alege, si altul la libertatea de asociere. Alegerea consilierilor locali si judeteni este apanajul cetatenilor. Partidele politice propun candidati, nu numesc consilieri locali si judeteni. De aceea, noi consideram ca un principiu simetric ar fi ca cei care au schimbat partidul, sau nemultumesc cetatenii, sa fie revocati de catre acestia", a spus Cristian Pirvulescu.

Noi consideram ca este vorba despre un dublu atentat: unul la libertatea de a alege, si altul la libertatea de asociere - Cristian Pirvulescu

Principala critica adusa legii este ca ofera posibilitatea conducerii partidelor sa-si retraga cand vor membrii din consiliile locale sau judetene si sa numeasca altii, fara ca alegatorii sa aiba vreun cuvant de spus.

Printre organizatiile care cer presedintelui sa nu promulge legea se numara Apador-CH, GDS, Transparency International, Cartel Alfa sau Agentia de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu".

Pro

Pe de alta parte, politicienii care au sustinut legea spun ca ea era necesara pentru a combate migratia politica la nivel local. Senatorul PNL Tiberiu Prodan, membru in comisia pentru administratie publica, a declarat la BBC ca sustine aceasta lege pentru ca trebuie sa existe o disciplina de partid.

Si in alte tari europene, migratia politica se practica. in Italia, procentele acestei migratii sunt relativ ridicate, iar cel mai recent exemplu este al unui vicepresedinte al Senatului care a trecut de la un partid de dreapta la unul de centru stanga, de opozitie.

Si in Germania, alesii pot trece de la un partid la altul fara nici un fel de consecinte legale. Organizatiile civice din Romania atrag atentia ca ar exista si metode alternative de a impiedica acest fenomen si ca in acelasi timp, nu orice obicei imoral poate fi reglementat printr-o lege.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.