Dupa ce PNL si PD au avut un sfarsit de saptamana mai mult decat agitat, in care “au reusit” sa elimine din agenda Aliantei problema fuziunii, ieri, mai-marii PNL si PD, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, au decis sa nu se mai atace reciproc in public.

"Am decis impreuna sa punem punct escaladarii discutiilor conflictuale mai ales in public", a declarat, dupa sedinta Consiliului de Conducere a Aliantei D.A., presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. "Suntem convinsi ca vehiculul politic numit Alianta PNL-PD este necesar in continuare pentru a asigura suportul politic al guvernarii", a subliniat liderul liberal. "Suntem convinsi ca vehiculul politic numit Alianta PNL-PD este necesar in continuare pentru a asigura suportul politic al guvernarii", a subliniat liderul liberal. Tariceanu a opinat ca subiectul fuziunii a creat controverse intre PNL si PD in loc sa apropie cele doua partide.

Mai mult, presedintele PNL a subliniat, in schimb, ca Alianta D.A. "nu se va sparge". "Alianta nu se va sparge pentru ca exista oameni maturi, de ambele parti, care si-au dat seama de aceasta greseala in care exista riscul sa alunecam", a spus premierul. Tariceanu a reamintit ca momentul cel mai bun pentru fuziune a fost imediat dupa alegerile generale din 2004, insa atunci "colegii din PD nu au dorit acest lucru". El a subliniat ca partidul sau nu va renunta la identitatea liberala si ca, daca PD considera ca proiectul "este acceptabil", se poate "avansa pe aceasta baza de discutie". La randul sau, Emil Boc a sustinut ca cele mai multe divergente s-au rezolvat si ca nu exista probleme insurmontabile. Ambele partide au declarat ca isi asuma, in comun, guvernarea, in vederea realizarii obiectivelor din programul de guvernare si a integrarii in Uniunea Europeana.

Liderii Partidului National Liberal si Partidului Democrat, Calin Popescu-Tariceanu si, respectiv, Emil Boc, au decis, luni seara, sa nu se mai atace reciproc in public, cel putin in ceea ce priveste problema fuziunii, despre care considera ca a generat mai multe controverse decat puncte comune.
"Am decis impreuna sa punem punct escaladarii discutiilor conflictuale mai ales in public", a declarat, dupa sedinta Consiliului de Conducere a Aliantei D.A., presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu. Atat el, cat si Emil Boc au sustinut ca subiectul fuziunii nu este inchis, dar ca va fi discutat doar in interiorul Aliantei.

"Suntem convinsi ca vehiculul politic numit Alianta PNL-PD este necesar in continuare pentru a asigura suportul politic al guvernarii", a subliniat liderul liberal. Emil Boc a sustinut ca cele mai multe divergente s-au rezolvat si ca nu exista probleme insurmontabile.
In semn de impacare, conducerile celor doua partide au decis sa participe pe liste comune la alegerile locale partiale din 2 aprilie (din 11 localitati), sa intareasca mecanismele de control ale Aliantei si au ajuns la concluzia ca trebuie inasprite sanctiunile pentru nerespectarea protocolului. Ambele partide au declarat ca isi asuma, in comun, guvernarea, in vederea realizarii obiectivelor din programul de guvernare si a integrarii in Uniunea Europeana. In ceea ce priveste legile sigurantei nationale, PNL si PD au mandatat un colectiv din interiorul Aliantei care sa lucreze pe aceste proiecte de legi si sa le aduca, apoi, in dezbaterea Aliantei.

Referitor la revizuirea Constitutiei, aceasta "nu face parte din programul Aliantei si pe aceasta tema exista doar puncte de vedere ale fiecarui partid", a spus Emil Boc. Cele doua partide declara ca sunt suficient de mature pentru a nu repeta greselile trecutului, motiv pentru care problemele si disputele trebuie sa treaca in plan secund.

"In loc sa ne apropie, fuziunea a creat controverse"
Presedintele Partidului National Liberal, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca subiectul fuziunii a creat controverse intre PNL si PD in loc sa apropie cele doua partide.

"Ideea fuziunii, in loc sa ne apropie, a ajuns sa fie generatoare de subiecte de controversa, de declaratii mai mult sau mai putin inspirate", a spus Calin Popescu-Tariceanu. Liderul liberal a aratat ca "intre PNL si PD nu a functionat totul ca pe roate in ceea ce priveste fuziunea" pentru ca liberalii doresc pastrarea identitatii, iar Partidul Democrat are "o anumita viziune".

Tariceanu a reafirmat insa decizia celor doua partide care compun Alianta D.A. de a nu mai discuta public problema fuziunii, pana in momentul in care se va lua o decizie in structurile interne ale formatiunii politice. "Avand in vedere ca subiectul fuziunii este o tema care nu este de interes pentru populatie, am hotarat sa punem punct acestei discutii prin intermediul mass-media si, in momentul in care vom lua o decizie, fie in favoarea fuziunii, fie sa abandonam ideea, atunci o vom comunica" a aratat presedintele PNL. Calin Popescu-Tariceanu a subliniat in schimb ca Alianta D.A. "nu se va sparge". "Alianta nu se va sparge pentru ca exista oameni maturi, de ambele parti, care si-au dat seama de aceasta greseala in care exista riscul sa alunecam", a spus premierul.

Tariceanu a reamintit ca momentul cel mai bun pentru fuziune a fost imediat dupa alegerile generale din 2004, insa atunci "colegii din PD nu au dorit acest lucru". El a subliniat ca partidul sau nu va renunta la identitatea liberala si ca, daca PD considera ca proiectul "este acceptabil", se poate "avansa pe aceasta baza de discutie".

Premierul Tariceanu nu crede ca presedintele Basescu critica PNL

Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca nu considera ca presedintele Traian Basescu s-a referit la PNL atunci cand a afirmat ca unul din partidele din Alianta este foarte departe de realitatea imediata.
"Banuiesc ca nu este vorba de PNL pentru ca si eu spun exact acelasi lucru. Eu vreau sa ma ocup de problemele din sanatate, din infrastructura, agricultura, educatie si nu vreau sa discut de problema fuziunii toata ziua-buna ziua. Exact asta spun, deci nu cred ca era o referire la noi", a apreciat Tariceanu. In opinia primului-minstru, relatia sa cu presedintele "trebuie sa se incadreze in ceea ce spune legea: o comunicare fireasca din perspectiva culturii politice intre doua institutii fundamentale".
Calin Popescu-Tariceanu a apreciat ca in Romania exista "o dualitate a puterii executive reprezentata de guvern si de presedintie" si ca este "absolut necesara, pentru functionarea buna a institutiilor statului, o colaborare".

Totodata, premierul nu a dorit sa comenteze afirmatiile facute in urma cu un an de Traian Basescu potrivit carora are o relatie buna cu premierul si aceasta va dura tot mandatul. Traian Basescu afirma la acea data ca nu va fi in conflict cu primul-ministru pentru ca amandoi sunt determinati sa fie o echipa.

"Proiectele de legi privind securitatea nationala trebuie schimbate in totalitate"
Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni seara, intr-o emisiune televizata, ca cele 6 proiecte de legi care privesc securitatea nationala si care vor fi puse in dezbatere publica trebuie schimbate in totalitate.
"Nu avem ce sa discutam pe aceste proiecte. Cea mai buna solutie este ca oameni cu o gandire proaspata, in nici un fel marcata de fantomele trecutului, sa incerce sa faca niste proiecte care sunt in concordanta cu standardele europene. Avem de unde sa ne inspiram, mai precis din ce se intampla in Europa astazi si nu din cele legate de trecut", a spus Tariceanu.

El a afirmat ca proiectele de legi exista inca din anul 2003 fiind pregatite de serviciile secrete care au urmarit restrangerea drepturilor individului si cresterea atributiilor acestor servicii. "Nu trebuie sa cadem in plasa de a prelua niste proiecte care au mai fost prezentate in perioada 2002 -2003, in perioada regimului Iliescu, pregatite de serviciile secrete si care, in loc sa mearga catre o consolidare a drepturilor democratice ale individului, a libertatilor fundamentale, merg, din contra, catre restrangerea acestor drepturi si catre cresterea atributiilor serviciilor. Ele au fost preluate in mod identic si au fost aruncate intr-o dezbatere", a aratat premierul. Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca "ceea ce este grav "este ca Partidul Democrat a propus amendarea acestor proiecte. "Mie mi se pare o mare greseala. Aceste proiecte sunt pregatite de oameni care, din pacate, au avut inclusiv functii importante in vechea securitate si care ne invata acum regulile jocului democratic", a precizat primul-ministru. Totodata, Tariceanu a reafirmat faptul ca trebuie sa existe permanent in societatea romaneasca un control public asupra serviciilor secrete. De asemenea, premierul a apreciat ca "nici o structura nu trebuie sa se situeze in afara controlului democratic".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.