Liberalul Ludovic Orban ar putea castiga Primaria Bucurestiului intr-o confruntare cu un reprezentant al PSD, potrivit unui sondaj dat ieri publicitatii de Biroul de Cercetari Sociale (BCS), comandat de Fundatia Horia Rusu. Sondajul mai arata ca bucurestenii ar dori alegeri pentru functia de primar al capitalei sa aiba loc mai devreme de 10 aprilie - data stabilita de fostul Guvern - si sunt preocupati de mizeria din oras (68%).

Presedinta Fundatiei Horia Rusu, Dorina Rusu, a precizat ca sondaje asemanatoare - "doua-trei" - ar urma sa fie prezentate in perioada imediat urmatoare. Sondajul a fost realizat inainte de anuntarea deciziei PNL Bucuresti de desemnare a lui Ludovic Orban in cursa pentru conducerea orasului. Si PD urmeaza sa isi desemneze un candidat, decizia finala pe ansamblul DA fiind formulata dupa un sondaj. Datele au fost culese in perioada 8-12 ianuarie, pe un esantion "probabilist-aleator" - potrivit lui Bruno Stefan, presedintele BCS, pentru a asigura "reprezentativitatea" - cu o marja de eroare de 3%. Acesta este primul sondaj dat publicitatii dupa alegerile de anul trecut.

"Mizeria", marea problema

Cercetarea BCS indica faptul ca aproximativ doua treimi din locuitorii Capitalei considera "mizeria" ca fiind cea mai mare problema cu care se confrunta. Urmeaza: gropile si situatia strazilor (53%), ordinea publica (21%), cainii vagabonzi (19%), birocratia si coruptia (18%), saracia si pensiile mici (16%), intretinerea, canalizarea, iluminatul (14%), traficul, circulatia rutiera (13%), transportul in comun, respectiv "aurolacii" si cersetorii (12%), poluarea si zgomotul (11%).

Cele mai putine probleme sunt ridicate de locuinte si modul in care arata fatadele cladirilor (4%), respectiv starea pietelor (3%). Pentru 58% dintre bucuresteni, activitatea Primariei Generale in ultimele sase luni este "oarecum buna", si "foarte buna" pentru 12%. Pentru 12% este o situatie "oarecum proasta", iar pentru 11% - "foarte proasta". Cei care lucreaza in Primarie sunt perceputi ca fiind competenti - 41%, gospodari - 32%, corecti - 26%, corupti - 29%. Un procent de 22% dintre bucuresteni ar dori alegeri in martie, iar 20% in februarie. Doar 14% vor in aprilie, mai arata sondajul.

Geoana, cel mai bun PSD-ist

La capitolul "notorietate", situatia se prezinta in felul urmator. Ministrul Culturii, Mona Musca, se bucura de un capital de 95%, urmata de Mircea Geoana - 95%, Sorin Oprescu - 93%, Miron Mitrea - 89%, Cosmin Gusa - 76%, Dan Ioan Popescu - 73%, Ludovic Orban - 61%, Liviu Negoita - 58%, Adriean Videanu - 49%, Adrian Cioroianu - 47%, Cristian Boureanu - 40%, Razvan Murgeanu - 37%. In ce priveste "increderea", situatia este diferita: pe palierul Aliantei, Mona Musca se bucura de increderea a 63% dintre locuitorii Capitalei, urmata de Ludovic Orban - 30%, Cosmin Gusa - 25%, Liviu Negoita - 21%, Adrian Cioroianu si Adriean Videanu - 20%, Cristian Boureanu - 14%, Razvan Murgeanu - 12%. Pentru alegatorii PSD, Mircea Geoana ar fi cel mai potrivit candidat pentru 44%, urmat de Sorin Oprescu - 40%, Miron Mitrea - 19% si Dan Ioan Popescu - 18%.

O posibila candidatura a primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, ar intruni acordul a doar 7% dintre bucuresteni. Bruno Stefan a afirmat ca deoarece candidatura Monei Musca este exclusa, Ludovic Orban ar putea fi candidatul cel mai potrivit al Aliantei. In varianta in care DA ar avea o alta propunere, o parte dintre voturile acordate liberalilor si democratilor s-ar putea duce spre candidatul PSD. Astfel, potrivit combinatiilor facute de echipa sociologilor BCS, o alta candidatura din partea DA ar putea da castig de cauza PSD. Ludovic Orban ar fi castigator din primul tur intr-o competitie cu Mircea Geoana, Monica Tatoiu (PUR), Gigi Becali, Dumitru Dragomir (PRM), Serban Bubenek (PNTCD), Mugur Ciuvica (AP) etc. In plus, Orban ar putea invinge, pe rand, pe Miron Mitrea sau Marian Vanghelie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.