Alianta D.A. trece printr-o criza fara precedent. Dupa ce liberalii, reuniti zilele trecute la Brasov, au lansat acuze dure la adresa PD si a presedintelui Basescu, punand practic capat proiectului de fuziune, democratii au avut o reactie pe masura.

"Am facut colegilor liberali o propunere de fuziune si am primit un raspuns concretizat intr-un atac la adresa PD si a presedintelui Traian Basescu", a precizat Emil Boc, care a tinut sa desfiinteze punct cu punct acuzatiile PNL.

Mai mult, Emil Boc a lansat ieri o invitatie tuturor partidelor cu platforma politica populara, care vor sa se alature PD in vederea crearii unui puternic partid de centru dreapta. "PD nu renunta la proiectul de creare a unui partid puternic de centru-dreapta fundamentat pe platforma populara cu sau fara colegii liberali", a precizat transant Emil Boc. Mai mult, Biroul Permanent National al Partidului Democrat a apreciat, ieri, ca cele mai multe dintre propunerile liberalilor cu privire la revizuirea Constitutiei nu se regasesc nici in programul electoral al Aliantei D.A. si nici in programul de guvernare.

"Fuziunea PNL cu PD nu se poate face in orice conditii si, mai ales, nu se poate face avand in spate Politia si Parchetul", a replicat deputatul liberal Relu Fenechiu, in timp ce liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a spus ca "liberalii vor continua in alianta si fara colegii de la PD". In opinia lui Orban, "exista mari sanse de construire a unui partid popular si oportunist", care sa-i aiba in prim-plan pe democrati. Atat Radu Campeanu, cat si Mircea Ionescu Quintus au respins categoric orice implicare a PNL in proiectul "popular" initiat de PD. La randul sau, Norica Nicolai a mentionat ca o eventuala fuziune nu mai poate fi pusa in discutie.

Pentru a adanci si mai mult criza existenta in Alianta D.A., Biroul Permanent National (BPN) al Partidului Democrat (PD) a apreciat,ieri, ca cele mai multe dintre propunerile liberalilor cu privire la revizuirea Constitutiei nu se regasesc nici in programul electoral al Aliantei D.A. si nici in programul de guvernare.

Presedintele PD, Emil Boc, s-a intrebat retoric, intr-o conferinta de presa, de ce PNL a formulat aceste propuneri in conditiile in care nu fac parte din proiectul politic pe care liberalii si democratii si l-au asumat impreuna.El a afirmat ca democratii nu sunt de acord cu alegerea sefului statului de catre Parlament, pentru ca presedintele poate, in acest fel, "sa fie produsul unor compromisuri politice sau al unor intelegeri de culise", cand, de fapt, trebuie sa fie "produsul legitim al vointei legitim exprimate de catre cetatean prin vot direct".

"In sondajele de opinie, peste 90% dintre romani se pronunta pentru alegerea sefului statului prin vot direct. Care este solutia? Sa fie desemnat de Parlament, adica de catre acel for politic care, din nefericire, are o foarte scazuta cota de incredere in ochii opiniei publice, cel putin deocamdata. Credem ca aceasta propunere nu poate fi viabila pe considerentele acestei logici democratice", a spus liderul PD.

Emil Boc a afirmat ca propunerea cu privire la desfiintarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) "i s-a parut cel putin curioasa". El a precizat ca problemele de securitate nationala trebuie incredintate institutiei prezidentiale, care este "factorul cel mai legitim din sistemul politic".

PD vrea un partid puternic de centru-dreapta, cu sau fara liberali

Partidul Democrat nu renunta la ideea crearii unei formatiuni puternice de centru-dreapta, fundamentata pe doctrina populara, cu sau fara participarea liberalilor, si asteapta pozitiile celorlalte partide interesate de acest proiect. "PD invita si alte partide sa creeze un mare partid popular de centru dreapta. Este o idee la care nu renuntam", a declarat, luni, presedintele executiv Adriean Videanu, la finalul sedintei Biroului Permanent National (BPN) al PD. La randul sau, presedintele Emil Boc a declarat ca PD nu renunta la proiectul crearii unui partid puternic de centru dreapta fundamentat pe doctrina populara, cu sau fara participarea liberalilor. In acelasi timp, PD ramane in Alianta PNL-PD si sustine protocolul acesteia, a adaugat Emil Boc. Liderul PD a afirmat ca, in ciuda pozitiei adoptate de liberali la Brasov, democratii nu considera inchisa poarta fuziunii catre PNL. "Nu ne rezumam insa, numai la colegii liberali, in conditiile in care vom fi in continuare refuzati", a adaugat Emil Boc, care a spus ca PD asteapta pozitiile formatiunilor interesate de acest proiect politic. Intrebat fiind careia dintre fortele politice i se adreseaza, liderul PD a admis ca din acest punct de vedere PPCD este compatibil cu proiectul democratilor.

Liderul democrat a adaugat ca nu va pune in pericol Alianta D.A. prin discutii cu anumite grupuri din PNL care ar dori fuziunea cu PD. "Am facut colegilor liberali o propunere de fuziune si am primit un raspuns concretizat intr-un atac la adresa PD si a presedintelui Traian Basescu", a reiterat Emil Boc, care a tinut sa desfiinteze punct cu punct acuzatiile PNL. El a spus ca PD respinge acuzatia legata de lipsa angajarii in actul de guvernare si de asumare a responsabilitatii acestuia. "Vreau sa reamintesc foarte clar faptul ca in acest moment povara integrarii apasa pe umerii ministrilor PD, fie ca este vorba de Vasile Blaga, Anca Boagiu, Monica Macovei sau de Sulfina Barbu. In aceste conditii, cred ca este gresit a se sustine ca PD nu se implica si nu-si asuma actul de guvernare alaturi de PNL", a explicat Emil Boc.

Valeriu Stoica: "PNL trebuie sa se trezeasca"

Fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica sustine ca PNL poate face parte dintr-o formatiune care coaguleaza fortele populare "daca se trezeste". "Daca PNL se trezeste va putea face parte dintr-un astfel de partid. Daca nu, va fi victima propriilor adormiri", a declarat pentru A.M. Press Stoica. El a mai aratat ca decizia luata la Brasov cu privire la fuziunea dintre PNL si PD reprezinta o eroare strategica fundamentala. Totodata, Stoica i-a exprimat speranta ca in viitor sa asistam la o remontare a Partidului Liberal.

Mircea Ionescu-Quintus: "PNL nu are ce cauta intr-o coagulare a fortelor populare"

Presedintele onorific al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a afirmat luni ca PNL nu va accepta sa faca parte dintr-un partid cu o platforma politica populara. "PNL isi hotaraste destinul singur pe o traiectorie veche de 131 de ani care nu poate fi schimbata nici de PD, nici de Emil Boc. PNL nu are ce cauta intr-o coagulare a fortelor populare", a precizat Ionescu-Quintus. El a mai spus ca PNL nu poate fi dat la o parte de democrati. "Suntem liberali si ramanem liberali, asa cum a hotarat si Delegatia Permanenta, asa cum sustine si presedintele Calin Popescu Tariceanu, si asa cum sustin si eu", a mai spus Mircea Ionescu-Quintus.

Radu Campeanu: "Nu suntem un partid de aventura"

Senatorul PNL Radu Campeanu califica invitatia Partidului Democrat catre toate formatiunile cu doctrina populara care doresc alaturarea pentru formarea unui puternic partid de centru-dreapta drept o "fraza gratuita". "Boc nu trebuie luat in seama. Poate sa-si faca partid popular, dar nici Emil Boc, nici altcineva, nu stiu ce inseamna doctrina populara. PNL are doctrina lui, liberala, si nu are ce cauta intr-un astfel de partid. PNL nu este un partid de aventura", a mai spus Campeanu.

Relu Fenechiu: "Fuziunea nu se poate face avand in spate Politia Si Parchetul"

"Fuziunea PNL - PD nu se poate face in orice conditii si, mai ales, nu se poate face avand in spate Politia si Parchetul", a declarat ieri, deputatul liberal, Relu Fenechiu. "PNL este, in principiu, de acord cu fuziunea, dar asta in anumite conditii, una dintre acestea fiind ca partidul care va rezulta sa fie unul puternic, cu o doctrina clara si cu principii sanatoase. Pe de alta parte, o fuziune cu PD nu se poate face atunci cand unii lideri de-ai nostri simt in spate rasuflarea Politiei si a Parchetului", a afirmat acesta facand, bineinteles, referire la cazurile Patriciu si Dan Radu Rusanu. Totodata, el a criticat aspru atitudinea lipsita de colegialitate de care a dat dovada in ultima vreme PD.

Puiu HaSotti: "Democratii sa invete sa-Si asume raspunderea!"

Potrivit vicepresedintelui PNL Puiu Hasotti, senatorii si deputa]ii democrati ar trebui sa voteze in favoarea proiectelor de lege ale Guvernului si nu impotriva acestora, cum s-a intamplat zilele trecute in cazul Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungaria privind infiintarea Fundatiei "Gojdu", resprinsa in Comisia juridica a Camereie Deputatilor. Totodata, intr-un comunicat dat publicitatii duminica, Hasotti a precizat ca spera ca presedintele PD, Emil Boc, sa-i sanctineze pana la urma pe ministri democrati pentru acceptarea acordului bilateral cu Elvetia, in conditiile in care insusi presedintele Traian Basescu a contestat acest document. "Oricat m-am straduit, nu am reusit sa-mi amintesc nicio pozitie publica a PD, si aministri democrati indreptata impotriva acestui. Este adevarat ca intelegerea a fost contestata de presedintele Basescu, dar nu cred ca se poate spuneca domnia sa mai reprezinta PD", a afirmat vicepresedintele liberal.

Fuziunea, ca o frunza-n vant

"O constructie comuna ar fi benefica si pentru PNL si pentru PD, insa viitoarea formatiune politica care va rezulta din funziunea celor doua partide va trebui sa fie una foarte solida, bazata pe principii comune, czsre sa nu se fisureze la prima adiere de vant", a afirmat senatorul PNL, Varujan Vosganian. Acesta sustine ca PNL nu a decis inca daca este pentru sau impotriva fuziunii cu PD: "Calin Popescu tariceanu are perfecta dreptate cand afirma ca o constructie politica noua trebuie sa se baze pe un set de principii comune, fara de care temelia viitoarei formatiuni politice nu ar rezista nici la cea mai mica adiere de vant", a afirmat el. Pe de lata parte, acesta a mentionat ca, indiferent care va fi decizia finala privind eventuala fuziune, el o va respecta.

Gheorghe Pogea, convins ca fuziunea e tot mai indepartata

"Nu ar trebui sa-i preocupe cum s-o dea afara pe Elena Udrea. Din punctul meu de vedere, dupa toate declaratiile din ultimele zile privind fuziunea, cred ca acest proiect se indeparteaza de realizare. Nu cred insa ca trebuie sa renuntam la el", a declarat vicepremierul, Gheprghe Pogea. In opinia acestuia, tot ceea ce se petrece pe scena politica romaneasca nu reprezinta nimic altceva decat "o galceava ieftina".

Ludovic Orban: "Vom continua in alianta si fara colegii de la PD"

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, continua sa afirme ca PD a incalcat protocolul aliantei acceptand-o pe Elena Udrea ca membru al partidului. El a declarat pentru A.M. Press ca exista un amendament al protocolului acceptat de Consiliul National al Aliantei nr. 51/septembrie 2005 care precizeaza clar ca este interzisa migratia membrilor aliantei chiar si in cazul in care este satisfacut stagiul intermediar de independenta. "Vom continua in alianta si fara colegii de la PD", a mai spus Orban referindu-se la zvonul ca PNL Bucuresti ar rupe protocolul cu democratii. In ceea ce priveste invitatia lansata de PD partidelor populare de a se alatura proiectului lor, presedintele PNL Bucuresti a mentionat ca "exista mari sanse de construire a unui partid popular si oportunist", inceputul constructiei fiind trasat de la PSD si PRM, asa cum s-a intamplat si cu cativa alesi locali ai acestor partide.

Elena Udrea: "Ludovic Orban nu este vocea PNL"

Fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale Elena Udrea respinge categoric afirmatiile lui Ludovic Orban, potrivit carora prin inscrierea ei in PD s-ar fi incalcat protocolul Aliantei si il ataca dur pe presedintele PNL Bucuresti. Elena Udrea sustine ca Ludovic Orban este doar vocea unei anumie parti din PNL care sustine grupuri de interese nelegitime si care este vizibil deranjat de atitudinea sa. "O declaratie prin care domnul Orban incearca sa ascunda lucruri importante care pot fi probleme ale Aliantei", i-a replicat Udrea presedintelui PNL Bucuresti. Protocolul nu interzice simplilor membri ai partidului sa treaca in celalalt partid din Alianta. Domnul Orban nu vorbeste in numele intregului partid, ci in numele unei grupari din PNL care este deranjata de iesirile Elenei Udrea cu privire la sustinerea membrilor acestei grupari a unor grupuri de interese nelegitime, a explicat proaspata membra PD. Contraatacul Elenei Uderea vine dupa ce, cu o zi in urma, liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a somat organizatia de Bucuresti a PD sa revina la legalitate si sa aplice protocolul Aliantei. Orban le-a cerut democratilor sa o excluda din partid pe Elena Udrea, si sa-i sanctioneze pe consilierii locali care au votat impotriva candidatului PNL la functia de viceprimar al sectorului 2.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.