"Partidul Democrat are o serioasa problema de identitate, in conditiile in care este singurul partid din Europa care a trecut de la socialism la o doctrina conservatoare", a declarat joi seara, in fata tinerilor liberali, presedintele APD, Cristian Parvulescu.

Acesta a precizat ca, in opinia sa, democratii se incriu in linia conservatoare din PPE, avand in vedere ca s-au declarat in mod deschis a nu fi crestin democrati. In aceste conditii Parvulescu a adaugat ca "ei nu sunt adeptii federalismului, ci ai statului-natiune". Sustinand ca autonomia culturala functioneaza deja in mai multe state europene, analistul politic a aratat ca afirmatiile senatorului UDMR Gyorgy Frunda trebuie judecate in contextul curentului popular, "care promoveaza regionalizarea si federalismul si vede statul-natiune ca fiind o constructie artificiala si depasita".

In opinia acestuia, afilierea democratilor la PPE a fost justificata "penibil" prin argumentul ponderii popularilor in Parlamentul European si asta deoarece popularii risca sa piarda majoritatea in forul legislativ de la Bruxelles daca se retrag conservatorii.

Fuziunea poate "ucide" PNL

Totodata, Parvulescu a afirmat ca nu este un sustinator al fuziunii PNL-PD, pe care o vede reprezentand sfarsitul PNL. Primul impediment major legat de aceasta fuziune este, bineinteles, cel doctrinar. El atrage astfel atentia asupra faptului ca "un partid are doctrina, iar altul nu are".

"In plus, PD provine din fostul FSN, partea reformatoare a PCR, si are o cu totul alta cultura organizationala, dar are si un electorat ce s-a schimbat foarte mult in ultimii doi ani, preluand din electoratul PRM. Astfel, profilul electoratului PD ar fi - muncitor calificat, maxim studii liceale, din mediul rural sau urban, in vreme ce alegatorii PNL sunt in mare parte tineri cu studii universitare, din mediul urban", a mai spus Parvulescu.

Potrivit analistului, adeptii fuziunii pornesc de la tendinta de bipolarizare a scenei politice romanesti. Dupa parerea sa, formatiunea politica care ar rezulta in urma fuziunii ar fi, ce-i drept, mai mare, dar mult mai slaba intrucat nu ar avea cum sa aiba un electorat mai puternic. Totodata, presedintele APD avertizeaza ca PNL risca sa se transforme in principalul partid asociat imaginii de coruptie, in conditiile in care PSD devine mai putin periculos.

Cristian Parvulescu sustine ca tentatia fuziunii nu se justifica deoarece nici un partid din Romania nu a reusit sa detina majoritatea absoluta la ultimele trei alegeri. "Alianta DA s-a format datorita relatiei personale bune intre Teodor Stolojan si Traian Basescu, dar nu a fost gandita pentru guvernare si ar fi poate mai bine sa isi incheie istoria", a declarat Parvulescu. El crede ca este nevoie ca Delegatia Permanenta a PNL sa vina cu un raspuns diplomat la propunerea de fuziune.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.