Gheorghe Ciuhandu a facut poze in Germania cu Angela Merkel si cu Ioan Talpes.

O fotografie ciudata care anunta o achizitie si mai ciudata planuita de taranisti. In schimb, Ciuhandu spune ca nu mai discuta cu PD si nici nu-l ajuta sa intre in PPE.

Cum e cu domnul Talpes?

Noi am avut un Birou National de Conducere saptamina trecuta si am stabilit ca la 1 martie, la viitoarea sedinta, sa avem o discutie cu domnul senator Talpes si sa ne lamurim pe aceasta tema. Si cred ca este un lucru, zic eu, pe undeva chiar democratic, in masura in care cineva vine si vrea sa vina intr-un partid, macar sa-l asculti, sa vezi ce intentii are si cum vrea sa ajute acest partid.

Ati facut o fotografie de grup cu Angela Merkel si cu domnul Talpes in Germania. Ma gindesc ca sinteti intr-o faza destul de avansata a discutiilor, nu?

Eu stiu ca domnul Talpes vrea sa vina in partid. Stiu ca domnul Talpes si-a justificat aceasta dorinta pe doua motivatii: o ascendenta familiala care se poate verifica, bunicul sau a fost primar la Toplet, in judetul Caras-Severin, primar national-taranist inainte de razboi. Si dorinta dinsului de a veni intr-un partid care nu este afectat nici de scandaluri si care crede in aceste valori, care s-au validat in tari ca Germania, unde dinsul are cunostinte foarte bune chiar in acest mediu crestin-democrat.

Bunicii domnului Talpes poate credeau in valorile taraniste, dar dumneavoastra ce parere aveti, domnul Talpes crede in valorile taraniste?

Eu cred ca domnul Talpes, care stie multe in Romania si care vede situatia in care se gaseste Romania, poate sa creada sincer intr-o indreptare care poate veni din partea unora care n-au fost amestecati in toate aceste scandaluri.

Domnul Talpes a crezut si in comunism, a fost istoricul familiei Ceausescu. Poate sa creada in orice domnul Talpes.

Mai multi au crezut in comunism, nu stiu daca au crezut in comunism, dar au fost membri de partid. Dupa aceea s-au regasit in diverse partide.

Stiu teoria asta.

Nu-i o teorie, e o chestiune practica.

E o chestiune practica si o teorie: ca fosti comunisti sint in toate partidele. Dar domnul Talpes a fost mai mult decit un simplu comunist. A fost istoricul de casa al familiei Ceausescu. Aveti o problema cu asta, da sau nu?

Nu cred ca a fost istoricul de casa al familiei Ceausescu. A lucrat in subordinea lui Ilie Ceausescu. El a lucrat in subordinea unuia dintre membrii familiei Ceausescu, cum au lucrat foarte multi.

Asta nu va creeaza o problema?

Ba imi creeaza o problema si vreau sa va spun ca aceasta decizie inca nu s-a luat si trebuie cumpanita bine. Si tocmai de aceea noi dorim sa avem o discutie pe data de 1 martie, edificatoare si lamuritoare asupra mai multor aspecte.

Ca de pilda?

Ca de pilda ceea ce ati spus dvs., ca de pilda legatura cu fostul presedinte - Iliescu.

Exista in actualul statut al partidului vreo prevedere care sa le interzica fostilor comunisti si securisti sa intre in partid?

Noi sustinem acele prevederi care deriva din Legea lustratiei, care a fost propusa de regretatul nostru coleg Gheorghe Serban, si care se refera la activul de partid comunist si la acei membri ai serviciilor de securitate care au facut politie politica. Este o chestiune care a fost confirmata si printr-o rezolutie a Partidului Popular European din februarie.

Sustineti asta, dar in acelasi timp acceptati o discutie cu domnul Talpes legata de intrarea lui in partid. Nu se contrazice una cu alta?

Nu se contrazice pentru ca intii trebuie vazut ce legaturi a avut domnul Talpes cu Securitatea.

Daca Ion Iliescu si-ar exprima dorinta sa vina in partid, ati discuta si cu el?

Vreau sa va spun si pot sa asigur si n-are rost acum sa facem speculatii ca domnul Ion Iliescu nu va veni in veci vecilor in PNTCD.

Pai nici in legatura cu domnul Talpes nu-si imagina cineva ca o sa vina in partidul domnului Coposu.

Da, deci nimeni nu-si punea problema. Dar in politica se intimpla multe. Dar sint oameni cum este domnul Iliescu, care sint convins ca nu au aceasta dorinta.

Daca ar fi trait domnul Coposu, ce credeti ca i-ar fi spus domnului Talpes?

Pot sa va spun ca domnul Coposu s-a intilnit cu domnul Talpes in mai multe rinduri. Si poate domnul Talpes ar face bine sa-si detalieze aceste intilniri.

Dar dumneavoastra ce stiti despre aceste intilniri?

Eu stiu doar ca s-au intilnit. Si domnul Coposu nu m-a informat pe mine la vremea respectiva asupra continutului discutiilor. Dar lucrurile se stiu, se stiu si de alta lume, continutul lor mai putin. Eu, cel putin, nu-l cunosc.

Poate ca era incercarea fostilor comunisti si securisti de a infiltra toate partidele, pentru ca ulterior sa se spuna, cum ati spus si dvs., ca de fapt in toate partidele gasim fosti securisti si comunisti.

Eu nu pot sa ma pronunt in acest sens. Nu neaparat trebuie ca astia sa fi fost comunisti sau securisti. Dar este un aspect pe care il stie toata lumea. In decembrie ’89 erau patru milioane de membri de partid. Citi erau comunisti convinsi, asta n-o stie nimeni. Poate erau de ordinul sutelor sau de ordinul citorva mii. Dar nu poti, din punctul asta de vedere acuma, sa-i cataloghezi pe toti in categoria comunistilor. Dar poti sa le dai o sansa de indreptare daca acesti oameni o vor si daca acesti oameni dovedesc ca o vor. Dar ceea ce ma intriga pe mine, si in discutia cu dvs., si in discutia cu altii, este ca atita vreme cit alte partide au fost, sa zicem, poate mai deschise spre primirea de membri noi, pe buna dreptate, ne-am cantonat intr-o anumita rigiditate si o anumita rezerva fata de multa lume. Ceea ce era explicabil dupa patruzeci si ceva de ani de ilegalitate. Dar cind imi bate cineva la usa, eu nu pot sa-i trintesc usa in nas numai pe baza de prezumtii si pe faptul ca am auzit despre respectivul ca ar fi asa sau asa.

Ceea ce ma intriga pe mine acum, domnule Ciuhandu, este ca dumneavoastra vorbiti despre domnul Talpes ca si cum nu-l cunoasteti, ca si cum nu stiti ce pozitii antidemocratice a luat de-a lungul timpului impotriva presei, impotriva unora ca generalul Pacepa.

Asta ne creeaza problema de care va spuneam de la bun inceput, ca l-am invitat ca sa avem un dialog pe aceasta tema.

Ce dialog puteti avea cu el, ce sa-l intrebati?

Sa ne lamurim, pentru ca ni se pare normal, repet ca atunci cind cineva iti bate la usa si vrea sa vorbeasca cu tine, macar sa-l primesti la o discutie. A spune din start ca n-ai ce sa discuti cu nimeni inseamna a te cantona pe o pozitie care noua ni s-a reprosat in numeroase rinduri, un anume gen de talibanism care ne-a pus in situatia ca noi n-am putut avea nici o deschidere politica fata de nimeni.

Ce asteptati sa probeze sau sa lamureasca domnul Talpes?

Eu astept sa lamureasca doua probleme: relatiile pe care le-ar fi avut cu Securitatea si relatia cu fostul presedinte Iliescu, dar si relatia de viitor pe care daca o mai are cu Iliescu, cum o va avea, ceea ce eu ma indoiesc ca o mai are… Si ce il mobilizeaza si ce doreste sa faca in partidul nostru.

PD, vorbit de rau la PPE

Discutati o eventuala apropiere de PD?

Nu discutam nici o apropiere de Partidul Democrat pentru ca, pina in momentul de fata, PD nu doreste aceasta apropiere. Iar dupa ei, apropierea, cel putin la modul declarativ, este fuziunea si absorbirea de catre PD a partidului nostru, ceea ce noi nu putem accepta.

Ati avut negocieri, discutii cu domnul Boc?

Am avut o intilnire la Fundatia Konrad Adenauer la Grupul de Dialog Social in octombrie, la Bucuresti, cind public i-am propus si domniei sale, si domnului Videanu sa incepem niste discutii de la baza ca sa ne apropiem. De fapt, este recomandarea Partidului Popular European, care doreste ca in tarile de bastina partidele membre PPE sau observatoare sa colaboreze.

Si de atunci ati mai avut discutii?

N-am primit nici un raspuns de atunci.

Veti incerca, in aceste conditii, sa puneti piedici PD la intrarea in PPE?

Noi nu vom pune nici un fel de piedici, noi vom relata o situatie.

Dar dvs. ce le veti sugera, ca sint de primit sau nu?

Eu le voi prezenta o situatie asa cum este ea: o lipsa de colaborare care nu ni se poate imputa noua, o cvasi-ignorare a noastra, declaratii tendentioase ca daca vrem colaborare trebuie sa intram in PD, atita pot sa spun.

Ati auzit de varianta partidului prezidential?

Am vazut o speculatie.

Credeti in ea?

Nu cred. Adica din punctul nostru de vedere nu vrem sa ne topim intr-un partid prezidential. Ceea ce dorim este ca, in masura in care putem conveni in baza unui program politic comun si a unor obiective politice, sa candidam pe o lista comuna, dar pastrindu-ne individualitatea si autonomia ca partid, asta o putem face.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.