O pozitie apropiata de PD este cea a lui C.V. Tudor, care a anuntat ieri ca va inainta o propunere legislativa, prin care pensiile parlamentare sa se reduca cu 50%. Parlamentarii si-au votat joi pensii de serviciu care pot ajunge la 37 de milioane de lei pentru cei cu minim trei mandate. Statutul parlamentarilor in varianta mentinerii privilegiilor a fost votat de toate partidele. Pe de alta parte, initiativa pedistilor este criticata de UDMR, PSD si PNL, care sint de parere ca propunerea PD nu poate fi impusa prin Guvern, intrucit ar incalca legea fundamentala.

Ministrii PD au fost mandatati ieri de Colegiul Director al partidului sa impuna in Guvern o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea statutului parlamentarilor votat cu numai o zi in urma. Presedintele Emil Boc a fost ieri foarte ferm: "Ministrii PD vor sustine in Guvern, impreuna, sper, cu colegii din Alianta, o ordonanta de urgenta pentru eliminarea privilegiilor din statut, de la data la care aceasta lege va intra in vigoare". Pentru eventualitatea in care aceasta initiativa va esua, PD a pregatit o alternativa, cea a stringerii de semnaturi pentru o initiativa civica pentru inlaturarea acestor privilegii din lege. O pozitie apropiata de PD este cea a lui C.V. Tudor, care a anuntat ieri ca va inainta o propunere legislativa prin care pensiile parlamentare sa se micsoreze cu 50%.

Solutia PD, la limita constitutionalitatii

Intentiile PD nu sint agreate insa de alte partide. Presedintele comisiei Juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), spune ca propunerea PD este la limita constitutionalitatii. "Nu e prima data cind Parlamentul hotaraste intr-un fel si Guvernul doreste modificarea hotaririi prin ordonanta. Trebuie sa se inteleaga odata ca institutia legiuitoare este Parlamentul, fie ca-i convine sau nu Guvernului. De incercat se poate incerca tot ceea ce doresc colegii de la PD, dar iese din canoanele sistemului parlamentar existent la noi".

Nici PSD nu agreeaza varianta Boc. Senatorul Antonie Iorgovan (PSD), dupa ce-l acuza pe Boc de populism, spune: "Art. 115 alin. 6 din Constitutie explica clar ca ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale satutului, si Parlamentul este o astfel de institutie, iar art. 6, litera j arata ca stabilirea statutului si a indemnizatiei reprezinta atributia Parlamentului".

Pe aceeasi lungime de unda se afla si liberalii. Titu Gheorghiof, presedintele Comisiei pentru Regulament, ne-a declarat: "Dl Boc poate sa spuna colegilor sai de partid ce vrea. Un act normativ intern al Parlamentului nu poate fi legiferat prin ordonanta de urgenta sau initiativa cetateneasca".

Declaratii nesustinutede voturi

Liderul PD Emil Boc a explicat ca, la "votul final", parlamentarii democrati s-au pronuntat pentru forma actuala a statutului senatorilor si deputatilor, pentru ca, in caz contrar, exista riscul sa treaca "forma veche, care era mai proasta decit cea existenta, iar dintre doua rele, ei l-au ales pe cel mai mic". Totusi, Emil Boc nu a suflat nici un cuvint despre cum au votat senatorii si deputatii PD cind a fost vorba chiar despre amendamentul PD care viza eliminarea totala a pensiilor de serviciu. Au existat voturi care s-au opus eliminarii: patru contra si cel putin 10 abtineri. In ceea ce-i priveste pe parlamentari, nici unul nu a votat pentru eliminare.

Ce au votat parlamentarii

De pensiile de serviciu cele mai mari (cca. 37 de milioane de lei) vor beneficia 59 de senatori si 29 de deputati, acestia avind cel putin trei mandate la activ. Cei mai multi se afla in PSD - 36 si UDMR - 18. Nici Alianta nu duce lipsa de veterani, 11 fiind din PD si 9 din PNL. Votul pentru eliminarea pensiilor de serviciu: 48 "pentru", 145 "contra" si 142 "abtineri" a reprezentat o victorie zdrobitoare pentru cei care si-au dorit o batrinete fara griji. Printre cei care au fost de acord cu pensiile de serviciu se numara si reprezentanti ai PD, partid care acum a intors foaia, propunind eliminarea completa a privilegiilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.