“Alesii” au fost nevoiti ieri, in contextul criticilor vehemente venite din mai toate partile, sa reexamineze controversatul Statut al parlamentarilor.

Dupa ce intr-o prima faza si-au votat privilegii peste privilegii, considerate de insusi presedintele Basescu drept "anti-constitutionale", senatorii si deputatii au incercat ieri sa arate ca sunt capabili sa faca si "sacrificii". N-au prea reusit, daca vedem ca desi au renuntat la pasapoartele de serviciu, ei si-au pastrat uriasele pensii de serviciu. Pe langa pensii, ei vor mai beneficia, printre altele, de transport gratuit pe orice mijloc de transport si medicamente gratuite.
In timp ce liderul grupului Partidului Democrat din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat ca democratii sunt nemultumiti de rezultatul votului, cel al grupului liberal, Crin Antonescu, considera ca amendamentele aduse de democrati s-au bazat doar pe "dorinta de a fi pe placul opiniei publice".

La randul sau, deputatul PRM Lucian Bolcas sustine ca tot ce a fost considerat privilegiu a fost eliminat din Statutul parlamentarului.
Senatorii si deputatii au adoptat noul statut al parlamentarului. Alesii au decis sa renunte la pasapoare si insemne, dar nu la pensii si salarii. Legea a fost retrimisa Parlamentului de presedintele Traian Basescu, dupa ce alesii si-au votat o serie de privilegii, considerate inacceptabile. Legea pe care Basescu a refuzat sa o promulge instituia privilegii considerate de presedinte anti-constitutionale. Pensii de serviciu, transport gratuit pe orice mijloc de transport, medicamente gratuite, sunt doar cateva din privilegiile prevazute in noul statut. In urma scandalului care a urmat si la solicitarea presedintelui Basescu, parlamentarii au trebuit sa modifice o parte din prevederi. Astfel, va fi eliminat dreptul la pasaport diplomatic pentru membrii familiilor si s-a renuntat la prevederea in baza careia senatorii si deputatii puteau sa pastreze insignele si legitimatiile dupa incetarea mandatului. Parlamentarii au cazut de acord si in ceea ce priveste depunerea marturiei de catre senatori si deputati in procesele penale, cu exceptia cazurilor in care sunt implicate informatii clasificate. "Ne aflam astazi in fata unui examen de maturitate politica, dar si de demnitate a unei institutii din care facem parte. Trebuie sa ne pastram demnitatea si verticalitatea solutiilor date. Si parlamentarii trebuie sa aiba o protectie sociala minima, pentru ca, inainte de a fi parlamentari, ei sunt oameni", a declarat deputatul peremist Lucian Bolcas.

Liderul deputatilor democrati, nemultumit de vot
Liderul grupului Partidului Democrat din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat ca democratii sunt nemultumiti de rezultatul votului exprimat asupra Statutului senatorilor si deputatilor, ieri, in plenul reunit al Parlamentului. Grupurile parlamentare ale Aliantei D.A. PNL-PD au propus eliminarea, la initiativa presedintelui Romaniei, a tuturor acelor "stridente" din Statutul parlamentarului, a tuturor acelor "diferentieri notabile" intre ceea ce au parlamentarii si ceea ce are populatia obisnuita, a precizat Radulescu. S-a reusit, in cea mai mare parte, acest lucru, a adaugat el, amintind de eliminarea prevederilor referitoare la pasaportul diplomatic pentru familiile parlamentarilor si la pastrarea insemnelor de parlamentar dupa incetarea mandatului.

"Nu am reusit sa-i convingem, insa, pe toti colegii din Parlament ca este necesar sa tinem seama de realitatile si de austeritatea situatiei din Romania de azi, iar pensiile trebuie sa fie in concordanta cu nivelul general al pensiilor populatiei", a mentionat Radulescu

Crin Antonescu: "PD vrea sa fie pe placul opiniei publice"

Liderul grupului liberal din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a declarat, ieri, la finalul dezbaterilor din plenul reunit al Legislativului asupra Statutului parlamentarilor, ca amendamentele aduse de democrati s-au bazat doar pe "dorinta de a fi pe placul opiniei publice". "Personal, nu cred ca aceste amendamente erau motivate altfel decat de o puternica dorinta de a fi pe placul unei parti din opinia publica, usor isterizata impotriva Parlamentului", a apreciat Crin Antonescu. Crin Antonescu a spus ca a votat la fel ca parlamentarii PD numai pentru ca exista o intelegere politica si, ca lider de grup, trebuia sa o respecte.

Bogdan Ciuca: "Totul este perfectibil"

Purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca, a apreciat ca nimic nu este perfect, totul este perfectibil, referindu-se la adoptarea de catre cele doua Camere legislative a Legii privind statutul parlamentarului. Bogdan Ciuca a spus ca parlamentarii au fost "asimilati" in categoria magistratilor prin acest statut. "Parlamentarii adopta legi, iar magistratii le pun in aplicare", remarca purtatorul de cuvant al PC. Pe de alta parte, Ciuca apreciaza drept pozitive reducerea la trei luni a duratei indemnizatiilor tranzitorii, precum si imposibilitatea ca parlamentarii sa ia pensii din mai multe surse, cum se intampla cu cei iesiti deja la pensie.

Lucian BolcaS: "Au fost eliminate toate privilegiile"

Liderul grupului parlamentar al Partidului Romania Mare din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas, sustine ca tot ce a fost considerat privilegiu a fost eliminat din Statutul parlamentarului. Lucian Bolcas considera votul dat de parlamentari drept unul "normal si just". El a spus ca reprezentantii PRM au votat in favoarea proiectului de lege a Statutului parlamentarului in varianta prezentata de comisia speciala care a reexaminat textul legii, la solicitarea sefului statului. In legatura cu indemnizatiile tranzitorii, Bolcas a spus ca acestea au fost mentinute, dar termenul de acordare a lor a scazut de la 6 la 3 luni. In ceea ce priveste acordarea pensiilor, Bolcas este de parere ca "totul se incadreaza intr-un sistem de pensii existent si ca nu a fost creat nimic special".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.