Nici nu s-au instalat prea confortabil in scaunele de guvernanti, ca udemeristii si-au si crescut pretentiile de la partenerii de coalitie. Cererile lor sunt departe de a fi unele moderate, ele vizand, in fond, realizarea autonomiei teritoriale.

Astfel, Platforma Edificarii Nationale din UDMR a pus pe hartie un proiect privind un asa-zis parteneriat romano-maghiar, care tinteste crearea unui cadru legislativ favorabil punerii in practica a unor doleante ale minoritatii respective. Si in acest caz, tactica pe care o folosesc oamenii lui Marko Bela este aceea a santajului, ei amenintand cu retragerea sprijinului parlamentar acordat Guvernului, in eventualitatea in care pretentiile nu le vor fi indeplinite.
Cel care a facut, ieri, public planul a fost presedintele Platformei, fostul deputat Vekov Karol.
El a declarat ca proiectul propus ca baza de discutii intre majoritatea romana si minoritatea maghiara nu este unul "dusmanos", ci exprima doar o atitudine "sincera".
"Sunt convins ca unii vor considera documentul drept extremist, radical si dusmanos, dar reflecta, de fapt, o atitudine sincera", a explicat Vekov, care vede realizabil parteneriatul intr-un termen de patru pana la zece ani.

In mod concret, udemeristii cer modificarea Constitutiei, prin introducerea principiului subsidiaritatii, asigurarea folosirii in viata publica a limbii maghiare, pe langa limba romana, in localitatile cu mai mult de cinci la suta populatie maghiara, modificarea articolului privind unitatile administrative ale tarii astfel incat sa fie posibila descentralizarea integrala, constituirea de regiuni, asocierea unor entitati administrative, inclusiv organizarea acestora in teritorii cu un statut de autonomie speciala.
De asemenea, proiectul sustine modificarea legii privind alegerile, a legii partidelor politice, a celei privind invatamantul si a actului normativ referitor la impartirea administrativa a tarii, reformularea tuturor izvoarelor de drept privind privarile ilegale de drepturi, modificarea tuturor legilor in spiritul parteneriatului romano-maghiar.

Vekov pledeaza pentru adoptarea unei legi-cadru privind drepturile comunitatii maghiare, a dreptului de reprezentare a membrilor sai, adoptarea unor legi specifice, printre care si cea privind autonomia.
In ceea ce priveste administratia publica, proiectul prevede ca numarul functionarilor maghiari din institutiile centrale sa fie cel putin egal cu ponderea pe tara a acestei etnii, in teritoriile locuite majoritar de unguri conducatorii institutiilor de stat sa fie obligatoriu de aceeasi nationalitate sau vorbitori de limba maghiara si ca acolo unde locuiesc maghiari, angajatii din institutiile de stat sa cunoasca si aceasta limba.

Textul udemerist mai prevede inscriptionarea, pe teritoriul Transilvaniei, a numelor asezarilor in cele doua limbi traditionale, folosirea cu drepturi egale a limbii maghiare; asigurarea, fara restrictie sau discriminare, a folosirii neingradite a limbii maghiare in viata publica sau privata; inscriptionarea in limba maghiara, alaturi de cea romana, a denumirii institutiilor statului unde populatia maghiara reprezinta cel putin cinci la suta; obligativitatea angajarii de persoane care sa vorbeasca maghiara in institutii, daca populatia maghiara este mai numeroasa de cinci procente sau folosirea limbii maghiare in dezbateri din institutii publice, daca ponderea maghiarilor trece de 30 la suta.
"Aceste prevederi vor fi realizate pe etape, iar neexecutarea la termenul stabilit atrage dupa sine iesirea din Guvern si retragerea sprijinului acordat Guvernului.
De asemenea, in termen de sase luni, se va constitui un colegiu al comunitatii maghiare care sa poarte tratative cu partea romana", se precizeaza in finalul proiectului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.