Liberalii le raspund democratilor in acelasi ton: vrem fuziune, dar sub doctrina noastra, nu a voastra

Contraoferta PNL la propunerea PD de fuziune vine in oglinda: vrem, dar sub doctrina noastra. Asa cum Emil Boc a venit cu o oferta practic ultimativa de fuziune sub drapelul popular, tot asa au raspuns si liberalii. Care nu vor sub nici o forma sa renunte la doctrina si sa se inscrie in familia Partidului Popular European.

Primul semnal a venit din teritoriu, un numar de 16 filiale spunand "da" fuziunii, cu amendamentul ca noua formatiune "trebuie sa ramana fidela valorilor liberale". Mai mult, a anuntat secretarul general al partidului, Dan Motreanu, formatiunea rezultata va trebui si sa pastreze numele PNL in titulatura. "Punctele de vedere ale tuturor filialelor vor fi prezentate Delegatiei Permanente a PNL, care se va desfasura pe 24 februarie", a mai precizat Motreanu. Totusi, desi majoritatea filialelor nu s-a pronuntat inca, este greu de crezut ca ele vor da alt semnal, mai ales ca aceasta consultare a teritoriului este mai mult un alibi prin care centrul sa refuze varianta democrata de fuziune.

Quintus: Ne asigura loc la Bellu

Propunerea lui Boc a fost respinsa categoric si de o voce importanta a PNL, Mircea Ionescu Quintus. "Propunerea democratilor privind fuziunea este "socanta" si nici un liberal adevarat nu o poate accepta, a spus presedintele de onoare al PNL, dand glas opiniei unei majoritati din randul liberalilor.

"Ni se propune sa ne desfiintam, asigurandu-ni-se in schimb un loc confortabil la Cimitirul Bellu sau undeva in mansarda din casa popularilor, cu care nu avem nimic in comun", a declarat Ionescu Quintus.
El s-a aratat convins ca fuziunea cu democratii nu va avea loc pentru ca actuala conducere a PNL nu va accepta sa devina "groparul" propriei formatiuni politice.

De asemenea, deputatul PNL de Cluj, Horea Uioreanu, a pus pe tapet si varianta esecului fuziunii. "Trebuie sa rezolvam problema doctrinara, care este cea care ne-ar putea desparti. Aceasta este piatra de hotar, deoarece neintelegerile doctrinare pot impiedica fuziunea", a afirmat Uioreanu.

El a trimis si cateva sageti catre PPE afirmand ca acestia nu prea ajuta Romania, ci din contra, ne pun piedici. "Daca ma iau dupa atitudinea popularilor din Europa vizavi de aderarea Romaniei la UE, spun ca sunt singurii care ne pun contre. Peste tot unde sunt probleme fata de aderare, sunt populari", afirmat senatorul, amintind ca, in schimb, liberalii europeni au fost intotdeauna "trup si suflet" pentru aderarea Romaniei la UE si de fiecare data au facut lobby-ul necesar.

Vosganian: Am ajuns intre fesenisti

Un alt lider PNL, senatorul Varujan Vosganian, le-a transmis democratilor ca partidul sau nu este de acord cu o negociere a fuziunii sub fuziune, ci in conditii de confort. In plus, el a remarcat ca este o "ironie amara" faptul ca PNL a ajuns sa aiba in stanga esichierului politic PSD, desprins din Frontul Salvarii Nationale (FSN), si in dreapta PD, provenit tot din fostul FSN.

"O ironie este si faptul ca PD a ajuns sa fie de centru-dreapta si sa coaguleze fortele de dreapta. Am dori ca sinceritatea propunerii PD sa permita negocieri intr-o stare de confort si nu sub presiune", a reprosat Vosganian.

Singurul liberal care priveste cu optimism fuziunea este Valeriu Stoica, cel mai vechi sustinator din PNL al acestei manevre politice. Potrivit fostului presedinte PNL, fuziunea este posibila si fara sacrificarea identitatii doctrinare. Acest lucru s-ar realiza prin redactarea, in viitor, "a unui statut cu structuri flexibile, in care fiecare curent al dreptei sa-si gaseasca posibilitatea de exprimare si locul", a explicat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.