Marko Bela , presedintele UDMR s-a plans ieri ca formatiunea sa nu e consultata atunci cand coalitia guvernamentala isi stabileste prioritatile.

"Mai aflam si noi din presa despre intentiile colegilor nostri. De exemplu am aflat ca Guvernul vrea sa-si asume raspunderea pe o serie de legi din Justitie, alaturi de pachetul privind reforma Sanatatii", a declarat Marko. In plus, liderul maghiar s-a aratat surprins ca pana in acest moment, de la inceputul anului nu a avut loc nici o sedinta a Consiliului National de Coordonare a Coalitiei, aceasta in conditiile in care saptamana viitoare debuteaza noua sesiune parlamentara. Marko Bela a spus ca, in afara de legile sanatatii, nu considera oportun asumarea raspunderii guvernamentale si pe alte proiecte legislative. "Am auzit si argumente destul de ciudate, de genul ca Parlamentul le-ar putea respinge. Si ce daca? Daca aceasta e vointa Parlamentului, el le va schimba. Sunt idei bizare si foarte periculoase. Parlamentul este forumul legislativ suprem si trebuie sa respectam acest lucru", a spus liderul maghiar.

Acesta a afirmat chiar ca partenerii de coalitie ar forta Constitutia daca si-ar asuma raspunderea pe un pachet care sa contina legislatie din mai multe domenii. Dar Marko Bela are si obiectii mai specifice. De exemplu, acesta nu considera oportun o lege a lustratiei, asa cum vor liberalii, considerand ca principiile acesteia ar trebui sa se regaseasca in modificarile legii accesului la propriul dosar. "N-as face o lege separata pentru lustratie. Acest lucru e strans legat de institutia care raspunde de cercetarea dosarelor, de CNSAS", a spus presedintele UDMR.

Partenerii de Coalitie ai UDMR au reactionat diferit la criticile lui Marko Bela. Daca liberalii par mai impaciuitori, democratii s-au aratat deranjati de faptul ca liderul maghiarilor s-a plans presei, si nu a discutat aceste probleme in Guvern. Bogdan Olteanu, ministru pentru relatia cu Parlamentul, ne-a declarat ca prioritatile legislative stabilite la inceputul saptamanii vor fi prezentate cat mai curand posibil si partenerilor de coalitie la viitorul CNC, a carui data nu a fost inca stabilita. Ioan Oltean, vicepresedinte PD, ne-a declarat ca Marko Bela a cam exagerat, spunandu-si pasurile intr-o conferinta de presa.

"Domnul Marko cunostea foarte bine intentiile Aliantei, noi am mai discutat aceste lucruri. Iar obiectiile de neconstitutionalitate pe care acesta le ridica sunt neintemeiate. Probabil face aceste critici gandindu-se ca am fi putut sa ne asumam raspunderea si pe Statutul Minoritatilor, lucru pe care nu-l putem face, proiectul, fiind deja intr-o faza legislativa prea avansata", ne-a declarat deputatul PD.

Criticile lui Marko nu l-au ocolit nici pe Mircea Geoana. Acesta l-a acuzat pe liderul PSD ca foloseste cartea nationalista pentru a deturna atentia de la criza interna din partidul sau. Liderul UDMR le-a transmis fostilor parteneri de guvernare ca prin aceasta atitudine risca sa strice buna imagine pe care au dobandit-o chiar datorita guvernarii alaturi de UDMR. "Inca exista alternativa, si in cazul PSD, de a deveni un partid european sau de a-si pastra retorica nationalista. Prin colaborarea cu UDMR, intre 2000 si 2004, ei au reusit sa-si schimbe imaginea si sa aiba un mesaj pozitiv. Prin aceste declaratii si atitudini conjuncturale, risca acum sa-si demoleze aceasta imagine si sa alunece in o alta directie, sa se apropie de PRM", a conchis Marko Bela.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.