Pozitia lui Adrian Nastase in fruntea Camerei Deputatilor a fost atacata ieri in propriul partid, cand Mircea Geoana si Miron Mitrea au anuntat ca formatiunea este interesata de pastrarea functiei, si nu de persoana care o ocupa acum.

Ion Iliescu, care a aparut in presa pentru prima data dupa o jumatate de an, si-a aratat sprijinul fata de Adrian Nastase, pe care l-a calificat unul dintre cei mari politicieni ai Romaniei, dar a spus ca "deocamdata" nu este nevoie de retragerea acestuia din a treia functie in stat. Iliescu, care a atacat dur actuala Putere, presa si pe unii dintre liderii PSD, a spus ca "ii pare rau de Adrian Nastase" si ca acesta trebuie sa vina cu clarificari in fata opiniei publice si a partidului.

La aceasta suita de declaratii se adauga si declaratiile sefului Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, care a spus ca autosuspendarea din functiile politice nu este de folos in contextul unei anchete, c?t timp nu functiile politice sunt cele care ofera imunitate. "Autosuspendarea nu ne ajuta cu nimic", a afirmat Morar, care a adaugat ca aceia care opteaza pentru autosuspendare ar trebui sa renunte la functiile de demnitate publica pe care le ocupa, nu la cele din partid.

Adrian Nastase a lipsit ieri de la intalnirea din Kiseleff cu Mircea Geoana, acesta din urma declarand ca nici nu l-a invitat pe fostul premier. Nastase si-a pierdut de fapt sprijinul conducerii PSD pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor, lucru care a reiesit in momentul in care Geoana a precizat ca partidul isi va sustine pozitia pe care o detine la Camera Deputatilor fara sa faca insa referire la persoana actualului presedinte, ci doar la functia in sine.

Acest lucru vine sa confirme ceea ce sustin surse din partid care au aratat faptul ca Miron Mitrea este interesat direct de sefia Camerei si ca aceasta functie ar putea face obiectul unui troc intre Putere si PSD.

Partidul lui Nastase se arata asadar dispus sa-l sacrifice pe acesta si de la functia sa in stat daca Puterea consimte sa lase PSD sa ocupe in continuare pozitia respectiva cu o alta persoana din partid, in speta Miron Mitrea. Declaratia de ieri a presedintelui PSD arata o schimbare clara de atitudine fata de sustinerea lui Nastase la sefia Camerei, mai ales ca Geoana a recunoscut ca l-a invitat pe Nicolae Vacaroiu la intalnire, dar nu si pe Adrian Nastase, ca si cum acesta nu ar mai fi detinut functia de la Camera.

In privinta activitatii parlamentare, Geoana a anuntat un pachet de legi pe sanatate ca o contraoferta la pachetul propus de Guvern, un proiect de directionare a banilor din privatizarea BCR catre sistemul de pensii si eliminarea unor privilegii din statutul parlamentarilor. Pentru a-si demonstra dezicerea de scandalurile de genul "matusa", Geoana a promis o initiativa legislativa care "sa etanseze politica de afaceri". De asemenea, presedintele PSD a reluat ideea de a introduce criterii de delimitare a partidului de cei care incalca moralitatea si chiar "criterii de evaluare pe chestiuni legate de colaborarea cu fosta Securitate".

Daca Nastase a lipsit, in schimb Iliescu a fost primul venit la sediul din Kiseleff unde a avut si o discutie aparte cu Geoana, in afara de intalnirea cu ceilalti lideri PSD. Potrivit presedintelui PSD, Iliescu ar fi avut "cuvinte de apreciere fata de declaratia de la Brasov", dar ar fi manifestat o "pozitie retinuta" fata de Adrian Nastase. Geoana s-a aratat relaxat cu privire la scrisoarea pe care Iliescu urma sa o prezinte catre seara, semn ca a convenit cu fostul presedinte ca acesta sa nu foloseasca invective la adresa partidului, ci sa faca publica versiunea impaciuitoare a scrisorii in locul celei amenintatoare care se anunta cu o saptamana in urma. In schimb, Iliescu va primi functia de presedinte al comisiei de conformitate ideologica care va fi inclusa in noul statut al partidului.

Fostul presedinte s-a aratat insa suparat de intrebarile jurnalistilor referitoare la prezenta sa la Parchet. Potrivit lui Iliescu, jurnalistii nu au de ce sa fie interesati de acest subiect pentru ca el stabileste singur cu Parchetul cand sa se prezinte. Potrivit lui Geoana, Iliescu a fost deranjat si de "comentariile de acest gen din partea unui coleg", cu referire la aspectul sinucigas pe care l-ar avea recursul PSD la Iliescu potrivit strategiei lui Vasile Dancu. Geoana s-a aparat ca respectivul document nu ar fi circulat in partid decat in cerc restrans.

Iliescu se mai apara doar pe sine

Fostul presedinte Ion Iliescu a lansat ieri un atac in toate directiile din care isi simte amenintata autoritatea. Primul atac a fost la adresa puterii, mai ales pentru masurile din justitie. In aceeasi zi in care Iliescu era asteptat la Parchet in dosarul mineriadelor, el a acuzat "subordonarea politica a puterii judecatoresti". "Acum justitia este un instrument de lupta impotiva Opozitiei politice", a declarat Iliescu, suparat pe cel de-al doilea dosar cu care se confrunta.

Mai mult, "unii politicieni incomozi sunt victime ale unor campanii de presa denigratoare", iar acestia au parte de "linsaje mediatice", si-a lansat el sagetile si impotriva presei. El a cerut "depolitizarea totala a discursurilor si actiunilor anticoruptie" si a criticat deschis "actiuni de tipul celor promovate de ministrul Monica Macovei". Referitor la PSD, fostul presedinte a spus ca e dezamagit de partid, iar acesta "nu a reusit inca sa se redreseze dupa pierderea statutului de partid de guvernamant". El a citat parti largi din ultima scrisoare adresata conducerii PSD. Pe acelasi ton critic, Iliescu a remarcat ca "PSD a consumat si consuma prea multa energie pentru gestionarea conflictelor dintre lideri". In privinta lui Adrian Nastase, pozitia lui Iliescu este duplicitara. Pe de o parte, pare ca ii ia apararea spunand ca "tema prezentei unor oameni bogati in conducerea PSD este una falsa".

Pe de alta parte insa, Iliescu s-a declarat adeptul unei structuri simple a partidului, cu afirmatia ca anularea functiei de presedinte executiv "poate fi una dintre solutii". "Nu mi se pare lipsita de interes o asemenea modificare", a recunoscut Iliescu. La intrebarea daca Nastase ar trebui sa ramana in functia de la Camera, Iliescu a lansat un "deocamdata da, nu exista nici o ratiune sa se retraga", dar "sunt lucruri pe care trebuie sa le clarifice si cu instantele, si cu partidul". In concluzie, "imi pare rau de ce se intampla cu Adrian Nastase". Iliescu a atacat si grupul de la Cluj in frunte cu Vasile Dancu pe care i-a asimilat unei "coloane a V-a" care "repeta aceleasi sloganuri, fac plecaciuni in fata dreptei politice", lucrand astfel la destabilizarea partidului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.