Autosuspendarea lui Adrian Nastase nu a linistit apele din partid. Pe locul liber se disputa, de fapt, acum, autoritatea suprema asupra partidului, care ar putea face chiar obiectul unui congres extraordinar, in cursul acestui an, potrivit declaratiilor neoficiale ale unor lideri PSD.

Mircea Geoana a dat ieri primele semnale ca vrea autoritate desavarsita, insa nici Ion Iliescu nu sta pe margine - ca si presedintele PSD a trimis ieri o scrisoare. Pentru a avea succces, Geoana trebuie sa se asigure ca Nastase nu se intoarce in functie. Sustinatorii actualului presedinte cred ca fostul premier se va incurca in anchetele DNA suficient de mult si de convingator incat revenirea lui pe pozitii de forta sa fie imposibila.

Geoana vizeaza astfel sa devina cu adevarat presedinte al partidului, lucru nu tocmai evident in evolutiile de pana acum. Paradoxal, cel care ar vrea sa preia reforma din PSD si sa se intoarca sa "salveze" partidul este tocmai Ion Iliescu, pentru care deruta din partid e o sansa nesperata sa-si ofere serviciile. Intr-un comunicat dat ieri publicitatii, Iliescu sustine ca PSD nu trebuie sa se rezume la "a lua act" de retragerea lui Nastase si a lui Dan Ioan Popescu. Iliescu e gata sa-si ofere serviciile si vrea ca PSD sa initieze actiuni hotarate de crestere a transparentei averilor demnitarilor.

Bazat pe butada "sarac si cinstit", Iliescu ar vrea sa preia initiativa de salvare a PSD cu aceeasi platforma cu care defileaza si Mircea Geoana. Iliescu a promis de altfel ca va sustine toate procesele politice din PSD in vederea cresterii credibilitatii si a fortei sale ca partid de centru-stanga, dar a vorbit si de "combaterea acelor fenomene care constituie un obstacol in receptarea sa ca alternativa la actuala guvernare".

El a anuntat o conferinta de presa saptamana viitoare, moment in care isi va relua oferta de a "ajuta" partidul. Iliescu insa nu mai are sustinere in partid si singurii care l-ar urma sunt fostii apropiati cum ar fi senatorii Corina Cretu sau Serban Nicolae, care insa nu au nici o greutate in partid. Chiar si un reprezentant al PSD Bucuresti i-a replicat ieri lui Iliescu, suparat ca acesta a salutat autosuspendarea sefului sau. Vicepresedintele filialei amintite, Codrin Stefanescu, si-a exprimat ieri mirarea fata de declaratiile unor "membri de frunte ai PSD" care saluta autosuspendarile "pe banda rulanta din partid". "Eu nu salut salutul lor", a spus ritos Codrin Stefanescu.

Intre timp, Geoana dorea ieri sa convoace toti liderii de filiale la o videoconferinta tinuta in fieful lui Nastase, adica in sediul PSD din Baneasa, pentru a da semnalul ca l-a inlocuit, in sfarsit, pe rivalul sau. Din pacate pentru Geoana, care spera sa dea o lovitura simbolica de imagine, serverul din Baneasa nu a functionat, asa incat anuntata intalnire cu teritoriul a fost anulata. In schimb, Geoana a stat ieri toata ziua in Kiseleff cu Miron Mitrea si Ilie Sarbu, planuind o intalnire reala cu liderii judeteni ai partidului pentru a-i linisti si a-i convinge sa se supuna noii conduceri. Aici s-a vorbit chiar de consultarea liderilor de filiale in vederea organizarii unui congres extraordinar, care sa reaseze ierarhia in partid.

Mircea Geoana a lansat ieri si o scrisoare deschisa catre membrii PSD in acelasi scop: sa infirme comploturile din interiorul partidului si sa puna pe tapet propria autoritate. "Adrian Nastase s-a autosuspendat, nu si-a facut harachiri. Asteptam sa revina in randurile noastre... Gestul sau avem datoria sa-l privim ca pe un act de curaj, nu ca pe un gest de sinucidere politica", spune Geoana in mesajul sau catre membrii PSD, ca si cum abia ar apuca sa-l vada din nou pe Nastase in coasta sa.

El a vrut, in plus, sa-i asigure pe liderii locali ca ii va sustine in fata proceselor si conflictelor politice: "Ca presedinte al PSD... ma angajez la solidaritate in fata atacurilor politice... Ma pun chezasia solidaritatii politice a membrilor PSD in fata atacurilor unei puteri cinice si brutale". Asadar Geoana a schimbat placa si a sarit de la "saturarea" de problemele de imagine, care il dureau numai pentru ca se refereau la Nastase, la sustinerea liderilor PSD cu probleme pentru ca are nevoie de sprijinul acestora.

O singura miscare de dizidenta a avut loc ieri din partea lui Ion Stan, presedintele filialei Dambovita, care a trimsi o scrisoare conducerii partidului prin care isi exorima dezacordul cu retragerea lui Nastase. O alta declaratie publica de ieri, a lui Gavril Marza, presedintele filialei Suceava, seamana mai degraba cu acceptarea autosuspendarii. Marza a declarat ca, prin decizia sa, Nastase a vrut sa disocieze problemele personale de cele ale PSD, pentru a nu influenta negativ imaginea partidului.

In randul doi al partidului se afla acum Ioan Rus si Miron Mitrea, care au avut un rol determinant in fortarea gestului lui Nastase. Avand in vedere veleitatile lor de lideri, un alt razboi ar putea incepe intre ei in momentul in care ar exista garantia ca inamicul comun, fostul premier, nu se mai poate intoarce.

Dar surse din partid au confirmat faptul ca anularea functiei de presedinte executiv, planuita pentru Consiliul National din februarie, ar avea ca efect atat faptul ca Nastase nu ar mai avea la ce functie sa se intoarca, cat si eliminarea rivalitatilor pe care le-ar naste al doilea post din partid. Experienta existentei unui asemenea post a fost traumatizanta pentru Geoana care nu-si mai doreste sa mai aiba pe nimeni cu denumirea de "presedinte", fie acesta si executiv, in preajma sa. El spera ca revenirea la structura anterioara ar aduce in partid unitatea si autoritatea pe care o cauta de la ultimul Congres.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.