Presedintele Traian Basescu si-a dat girul reformei sistemului de sanatate initiate de Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acesta a prezentat forma finala a pachetului legislativ.

Presedintele Basescu sustine ca este cel mai important pachet de legi pe care actualul cabinet l-a promovat de la instalarea in functie si a indemnat Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament pentru acesta. De altfel, atat Presedintele, cat si Premierul Calin Popescu Tariceanu, au afirmat ca 'agonia sistemului de sanatate' ar fi fost provocata de subfinantare, dar mai ales de coruptie.

Cine vrea mai multe servicii, trebuie sa plateasca in plus

Legea privind reforma in domeniul sanatatii cuprinde 17 titluri. Insa, cele mai importante schimbari vizeaza modul cum vor functiona spitalele si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dar si asistenta medicala primara: "Un rol important il au asigurarile sociale de sanatate prin care este deschis accesul la servicii medicale tuturor celor care le platesc. Se acorda o importanta sporita medicului de familie, medicului specialist, asistentului comunitar, ingrijirii medicale la domiciliu. Reforma vrea si poate sa asigure accesul oricarui cetatean la tot ceea ce inseamna medicina de urgenta", a declarat Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu.

Practic Ministrul Sanatatii propune un pachet de servicii gratuite - mai redus decat cel de pana acum - urmand ca cine vrea sa faca analize suplimentare, sa plateasca. Nu va mai fi permisa internarea in spital pentru analize, acestea putand fi facute numai in ambulatoriu. I se garanteaza autonomie Casei Nationale de Asigurari, iar toate fondurile colectate prin Ministerul Finantelor vor fi puse la dispozitia acesteia.

De asemenea, Casele de asigurari Judetene vor avea dreptul sa negocieze contracte in mod diferentiat nu doar cu furnizorii din propriul judet ci si cu cei din alte judete. Autoritatile spera de asemenea ca va spori numarul celor care contribuie la sistemul de sanatate - de la 5 milioane la 10 milioane de oameni, in 2007.

Lupta impotriva coruptiei in sistemul sanitar

Directorii de spitale nu vor mai putea detine nici o alta functie. Guvernul spera sa diminueze astfel coruptia. Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca de 15 ani sistemul sanitar sufera de o problema cronica: "dupa ce a contribuit o viata, bolnavul cand ajunge in spital se intreaba daca are sau nu bani pentru tratament, pentru operatie sau pentru medic".
"Zilele trecute auzeam pe cineva care spunea ca pentru o operatie de cezariana i s-au cerut 1000 de euro. Problema conditionarii actului medical trebuie s-o rezolvam. Sa scoatem germenii care au parazitat acest sistem in Romania. Nu vrem sa ramanem prizonierii clanurilor si ai sistemului clientelar care au dominat pana acum", a spus Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Basescu, multumit de reforma

Presedintele Traian Basescu merge chiar mai departe si cere verificarea echipamentelor medicale achizitionate de ani de zile, dar nefolosite:
"S-ar putea ca in cateva saptamani sa avem imaginea unui alt dezastru intretinut in sistemul de sanatate: valoarea echipamentelor achizitionate si care stau nepuse in functiune, pentru ca scopul a fost doar achizitionarea si nu servirea bolnavului", a declarat Presedintele Basescu.

Traian Basescu s-a declarat multumit de faptul ca, potrivit noului pachet legislativ, medicii de familie vor primi 15% din bugetul sanatatii. El spune ca medicii de familie nu sunt doar o anexa a sistemului de sanatate, ci dimpotriva, chiar masina principala pentru ca ei pot face ca milioane de oameni sa nu ajunga in spitale. Prima reactie a venit prompt: PSD a anuntat ca daca Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament pe acest pachet legislativ, ceea ce ar insemna adoptarea sa fara dezbatere, atunci va introduce o motiune de cenzura.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.