Stare de nervoxitate maxima in Partidul Social Democrat.

In timp ce liderii de filiale locale dau semne de suparare acuzand conducerea centrala ca strica imaginea partidului, liderii de la centru incearca sa extraga profit maxim din situatie.

Astfel, Ion Iliescu ar vrea sa-si asume rolul de negociator. In acest scop, el a sunat atat la cel acuzat ca strica apele PSD-ului, adica la Adrian Nastase, promitandu-i ca va vorbi cu Geoana ca sa-l impace, cat si la Mircea Geoana, caruia i-a spus sa fie ferm pe pozitii pentru ca asa nu se mai poate.

Ion Iliescu nu vrea sa se puna rau nici cu unul, nici cu celalalt, pentru ca nu stie cine va fi castigatorul, in cele din urma, asa incat prefera sa se scalde intre doua ape, potrivit unor surse din partid.

Adrian Nastase in schimb este inghesuit ca niciodata in cariera sa, de vreme ce greii partidului sunt coalizati impotriva-i. Viorel Hrebenciuc este alaturi de Geoana in misiunea sa "istorica" de a-l da la o parte pe Adrian Nastase, pana mai ieri invincibil in partid. La fel este si Miron Mitrea, care are amintiri mai vechi despre colaborarea cu Adrian Nastase care ameninta sa se intoarca impotriva sa daca fostul premier ar fi castigat alegerile. Asa incat ei reprezinta elementul de incurajare al lui Mircea Geoana despre care se stie ca nu il da curajul afara din casa in confruntarile politice. Presedintele PSD a fost ieri in Kiseleff, unde a fost secondat de secretarul general al partidului. Cu Mitrea si Hrebenciuc de partea sa, Geoana spera ca demersul sau va capata greutate, mai ales ca teritoriul este foarte nervos pe situatia creata si cere imediat masuri oficiale.

Adica o pozitie clara si formala a conducerii partidului. Nu toata lumea isi manifesta deschis simpatiile insa, pentru ca e prea riscant. In schimb, liderii judeteni se plang ca sunt luati in ras de reprezentantii teritoriali ai Puterii sau ca au semnale despre faptul ca partidul scade in sondaje. Oricum conducerea centrala era vinovata, in ochii lor, de pierderea alegerilor, dar si de campaniile impotriva baroniadei locale din guvernarea Nastase. Nemultumirile teritoriului au fost intretinute apoi, in 2005, de certurile nestinse, de multe ori publice, dintre Geoana si Nastase, dar acum situatia este chiar mai grava. Ei nu vor, totusi, sa intervina in disputa, ci solicita ca centrul sa-si rezolve singur problemele pe care le-a creat.

In schimb, Nastase nu mai are cu cine strange randurile pentru ca lumea se fereste de el de teama sa nu dea rau in ochii noului val. Singura lui sansa acum este ca membrii conducerii PSD care isi afirma sustinerea pentru masurile ferme cerute de Geoana sa fie mai indoielnici atunci cand va veni vorba sa dea un vot in Biroul Permanent sau cand vor trebui sa se declare fatis pentru suspendarea lui Nastase. Pe de alta parte, locul de candidat pentru premier al lui Nastase este ravnit de multi, Dan Ioan Popescu si Ioan Rus lasand in repetate randuri sa se inteleaga ca abia asteapta sa ocupe o asemenea pozitie.

In cazul lor, ca si in cel al presedintelui PSD, e greu de crezut ca vor fi dispusi sa-i mai ofere o sansa lui Nastase, cu care se afla in directa competitie. Dar ceilalti vechi tovarasi de drum, care nu sunt direct interesati de schimbarile de la centru, s-ar putea sa ezite cand va veni vorba sa-l inlature cu totul pe fostul premier, macar pentru aceea ca s-ar crea un precedent periculos. Cum fiecare are pacatele lui, daca acest lucru i se poate intampla lui Adrian Nastase, ce impiedica tavalugul sa nu-i ajunga intr-o buna zi si pe ei? Ceea ce nu inseamna ca, odata cazuta victima, careva din fostii colegi il va cruta pe Adrian Nastase, grabiti cum vor fi sa se aranjeze cat mai convenabil pe noul esichier al partidului.

UDMR si-a uitat aliatii de odinioara

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, a Targu-Mures, ca "mesajele cu matusi" nu folosesc Romaniei in rezolvarea problemelor legate de coruptie si implicit in procesul de integrare in UE.

"Mesajele cu matusi nu ne folosesc. Nu ne foloseste nici ce se intampla cu declaratiile de avere si litigiile intre puterile statului", a declarat Marko Bela, facand referire, in cazul din urma, la situatia din CSM. El a apreciat ca problema coruptiei in Romania "se rezolva prin legi foarte ferme, suta la suta aplicate, care sa ofere garantii suficiente privind imposibilitatea actelor de coruptie". "Suprimarea coruptiei nu tine numai de functionarea justitiei. Bineinteles ca aceasta are o raspundere si o menire primordiala, dar pentru a preveni actele de coruptie este nevoie de mult mai mult. Mai este nevoie de diminuarea birocratiei si de descentralizarea cat mai eficienta a administratiei publice", a conchis liderul UDMR.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.