Nemultumirile premierului Calin Popescu Tariceanu si ale ministrului Justitiei, Monica Macovei, au pus problema, in randul politicienilor, inlocuirii lui Ilie Botos din functia de procuror general si a criticarii lui Dan Lupascu, presedintele inca al CSM, insa oamenii Puterii au pareri diferite de cele ale Opozitiei. Primii ii critica pe Botos si Lupascu, ceilalti, ii apara.

De asemenea, in timp ce politicienii Puterii isi pun problema responsabilizarii celor doi din pricina vulnerabilitatii pe care o creeaza Justitia in raport cu integrarea in UE, Opozitia se limiteaza doar la a spune ca Tariceanu nu avea dreptul sa dea note CSM sau Parchetului General.

Daca Presedintia a refuzat prin purtatorul sau de cuvant, Adriana Saftoiu, sa comenteze criticile aduse de premier Parchetului si CSM, parlamentarii Puterii s-au declarat de acord cu atitudinea lui Calin Popescu Tariceanu. Ei au insistat, totusi, pe promovarea unor modificari legislative, menite sa intregeasca reforma Justitiei. Cel care a criticat cel mai dur prestatia lui Ilie Botos a fost deputatul PNL, Dragos Ujeniuc, acelasi care anul trecut l-a acuzat pe Procurorul General de partizanat politic. PSD si PRM s-au solidarizat din nou si au atacat dur ultimele declaratii ale primului ministru.

"Atitudinea lui Ilie Botos este una de non-combat, el asteapta dupa colt sa vada cum bate vantul. Cu o asemenea conducere nu se poate face reforma in justitie, dar PNL nu-si face un scop in sine in a cere inlocuirea sa. Structural, nu-l vad capabil pe Ilie Botos sa participe la reforma justitiei. Eu il vad pe acesta capabil de un singur lucru: sa-si arate muschii", ne-a declarat deputatul Dragos Ujeniuc. Daniel Buda, deputat PD, membru in comisia juridica s-a declarat de acord cu afirmatiile premierului Tariceanu privind pericolul amanarii aderarii la Uniunea Europeana, din cauza ineficientei CSM. Deputatul PD a apreciat ca se impun "discutii la cel mai inalt nivel" pentru "responsabilizarea" CSM, care ar trebui sa inteleaga ca "nu te poti juca cu integrarea europeana".

Norica Nicolai (PNL) membru in comisia juridica a Senatului considera si aceasta data criticile Premierului Tariceanu la adresa Parchetului si a CSM intemeiate. Nicolai ne-a mai declarat ca PNL nu a mai discutat recent posibilitatea de a cere din nou in Alianta demiterea lui Ilie Botos. Aceasta a adaugat ca pentru o mai buna functionare a Justitiei se impune modificarea cat mai rapida a Codului de Procedura Penala si a legii de functionare a CSM. Augustin Zegrean (PD), membru in comisia juridica a Camerei Deputatilor ne-a declarat ca in justitie nu s-a schimbat nimic in ultimul an, dar ca ar trebui sa nuantam criticile la adresa celor doua institutii. Zegrean crede insa ca Parchetul si Ilie Botos au responsabilitati si atributii in reformarea justitiei mai mari decat CSM, care nu este decat o institutie coordonatoare. "In magistratura nu exista sefi, judecatorii nu pot sa fie sanctionati datorita solutiilor. La Procuratura lucrurile sunt mai simple pentru ca exista principiul strictei subordonari", ne-a declarat deputatul democrat.

Sergiu Andon (PC), presedintele comisiei juridice a Camerei Deputatilor a reusit din nou sa se situeze alaturi de Opozitie, desi partidul sau se afla la guvernare. Andon considera ca, prin criticile la adresa Consiliului Superior al Magistraturii, Tariceanu se face "ecoul sfaturilor unor pseudojuristi". El mai crede ca, prin criticile care sunt aduse justitiei, Guvernul isi pierde si "bruma de respect" pe care o mai avea. Deputatul PSD Victor Ponta, membru si el in comisia juridica a declarat ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar trebui sa se abtina de la comentarii asupra starii justitiei pana isi rezolva problemele sale judiciare. Deputatul PRM Lucian Bolcas sustine ca pericolul amanarii aderarii la UE, invocat de Tariceanu ascunde, de fapt, lipsa de dorinta a actualului Executiv de a inlatura coruptii din cercurile de interese ale Puterii.

Procurorul general nu poate fi schimbat din functie decat de catre presedintele tarii, la propunerea ministrului Justitiei.

Premierul raspunde sefului CSM

Palatul Victoria a respins ieri, ca nefondate, declaratiile lansate de catre presedintele CSM, Dan Lupascu, cu privire la circumstantele invitarii sale la sedinta Consiliului pentru coordonarea implementarii Strategiei Nationale Anticoruptie. "Presedintele CSM a fost invitat la sedinta cu respectarea Hotararii de Guvern care a infiintat acest Consiliu si a raporturilor constitutionale dintre Executiv si Justitie", a prexcizat Oana Marinescu, purtator de cuvant al Guvernului. Potrivit articolului 4 din Hotarare, la lucrarile Consiliului pot participa, la invitatia ministrului Justitiei, reprezentanti ai altor autoritati sau institutii publice decat cele care fac parte din structura. "Dl Lupascu a primit o invitatie in scris pentru a participa la intrunirea Consiliului si nu una verbala. Invitatia specifica faptul ca sedinta urma sa fie prezidata de primul-ministru si nu solicita prezentarea unui raport de activitate de catre CSM", a mai spus Marinescu.

Procurorul general se simte sigur pe bilant

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos a declarat ca problemele legate de activitatea Parchetului instantei supreme vor fi cuprinse intr-un raport pe care il va prezenta la bilant, cu toata responsabilitatea pe care si-o asuma, alaturi de procurorii din subordinea sa. Procurorul general al Romaniei a mai spus ca a facut propuneri de reorganizare a Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, propuneri care se afla in momentul de fata in evaluari cu Ministerul Justitiei". Luni, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca va monitoriza foarte atent modul in care Parchetul si CSM se implica in dosarele importante de coruptie si crima organizata, precizand totodata ca va cere ministrului de resort sa faca uz de prerogativele legale privind sanctionarea administrativa a "persoanelor care dau dovada de ineficienta, rea-vointa si lipsa de interes" in eficientizarea actului de justitie.

Tariceanu nu s-a prununtat asupra unei eventuale demisii al lui Botos, dar a declarat ca va mai astepta o anumita perioada pentru ca marile dosare sa fie rezolvate si ca cineva va trebui sa raspunda in cazul in care aceasta perioada se va prelungi excesiv de mult.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.