Ca in fiecare alt an, si in 2006 politica romaneasca va fi marcata de scandaluri artificiale provocate de evenimente minore. „Cotidianul“ va prezinta 12 evenimente ale lui 2006 pe care merita sa le urmariti. Chiar daca in grade diferite, potentialul lor exploziv este cert.

Raportul UE

De departe, evenimentul cu potential maxim de scandal il reprezinta publicarea de catre Comisia Europeana a raportului de monitorizare a Romaniei, programat pentru data de 16 mai. Vom sti, atunci, in proportie de 99 la suta, daca intram sau nu in UE la 1 ianuarie 2007. Recomandarea Comisiei urmeaza sa fie validata, o luna mai tirziu, de Consiliul European, care reuneste sefii de stat sau de Guvern ai celor 25 de tari membre UE. Miza politica interna este enorma. Daca decizia va fi una pozitiva, Cabinetul Tariceanu, inclusiv premierul, primeste practic un vot de incredere, cel putin pina la sfirsitul anului. Daca nu, soarta lui Calin Popescu Tariceanu, ca sef al executivului, redevine subiect de discutii si de scandal. Chiar daca nu va fi schimbat, o remaniere si chiar o restructurare a guvernului sint inevitabile.

Bilantul lui Basescu

Bilantul unui an de mandat la Palatul Cotroceni, care va fi prezentat in scurt timp, ii va oferi prilejul presedintelui Traian Basescu sa trimita sageti otravite catre exact acele zone cu care nu a facut nici un armistitiu de la alegerea sa in functie. Daca nu va anunta schimbarea sefilor serviciilor secrete, pe care se lauda ca le va curata de fosilele Securitatii si ale PSD, va continua cu siguranta sa atace problemele din Justitie. Din nou, scandalul va ramine in acelasi cerc in care, la rindul lui, Basescu ii va acuza pe "analistii politici" ca sint in slujba unor cercuri de interese.

Pachetele cu nervi

Noua sesiune parlamentara va incepe pe 1 februarie si va avea din start o agenda incendiara. Guvernul a anuntat deja intentia de a-si asuma raspunderea pe un pachet legislativ care va cuprinde o parte dintre legile reformei in Sanatate, citeva proiecte de modificare a legilor Justitiei, precum si legea de modificare a activitatii CNSAS. Cu siguranta, Opozitia va reactiona, daca nu cu o motiune de cenzura, sigur cu sesizarea Curtii Constitutionale. Fierbinti se anunta si dezbaterile pentru legile reformei administratiei locale, programate si ele pentru primavara acestui an.

Statutul minoritatilor

Presedintele UDMR, Marko Bela, spune ca va valorifica pauza de o luna, pina in februarie, cind vor incepe lucrarile Parlamentului pentru a rezolva disensiunile cu PD pe marginea statutului minoritatilor. UDMR nu va cere convocarea unei sesiuni extraordinare pentru discutarea proiectului in aceasta luna, pentru ca oricum in comisii se va lucra pe aceasta propunere legislativa. Scandalul pe acest subiect este insa foarte putin probabil sa se termine curind.

Legile electorale

Tot in prima luna a viitoarei sesiuni urmeaza sa se constituie o comisie parlamentara speciala care va avea drept scop elaborarea noii legislatii electorale. Dezbaterile se anunta anevoioase si se estimeaza - varianta optimista - ca in luna octombrie lucrarile din comisie sa fie finalizate. Desi cu exceptia UDMR si PRM celelalte partide se pronunta pentru votul uninominal, nimeni nu are curajul sa parieze ca vom asista la decesul votului pe lista. Varianta votului mixt are cele mai multe sanse de adoptare.

Referendum

Majoritatea politicienilor sustin ca alegerile pentru Parlamentul European sa aiba loc in toamna, pentru a se constitui intr-un exercitiu pentru 2009. Aderarea la UE in ianuarie anul viitor impune insa modificarea Constitutiei. Intentia Cotroceniului este ca referendumul pentru modificarea legii fundamentale sa fie organizat in toamna, odata cu alegerile pentru europarlamentari, dar sa cuprinda si introducerea votului uninominal si a Parlamentului Unicameral.

PSD inainte de congres

Pentru PSD, primavara acestui an va fi marcata de sedinta Consiliului National, programata vag in luna februarie, dar care ar putea avea loc si la inceputul lui martie. Obiectivul principal al reuniunii va fi relansarea ideii de reforma a PSD. Nu va fi o sedinta de demascare a coruptilor, ci doar de invitare la retragere a personajelor suspecte. Inainte de Consiliul National va avea loc o reuniune informala a grupului de la Cluj si a citorva sefi de filiale ardelene. Scopul sau este avizarea unui document privind continuitatea modernizarii PSD. Reuniunea informala ar putea coincide cu spritul programat la sfirsitul lunii ianuarie la Arad de Dimitrie Musca, seful filialei, cu liderii grupului de la Cluj. Sau ar putea fi organizata in preajma Consiliului National al PSD. Celalalt moment important al PSD este Congresul organizatiei de tineret. Programat pentru luna octombrie, Congresul TSD va trebui sa decida asupra persoanei care il va inlocui pe Victor Ponta la conducerea organizatiei.

Bilantul PD

Democratii au planuit ca la jumatatea lunii ianuarie a acestui an sa convoace un Colegiu Director care sa stabileasca prioritatile partidului pentru 2006. Cel mai important moment al intrunirii va fi insa analiza activitatii ministrilor PD, care vor primi, in functie de rezultatul evaluarii, un vot de sustinere sau unul de blam din partea participantilor. Cu exceptia ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, care pare sa fi pierdut sprijinul politic al liderilor PD, ceilalti ministri, nu se asteapta la surprize neplacute dupa analiza evaluarii activitatii lor pe anul care a trecut.

PC mai decide o data

La inceputul anului, PC anunta daca mai ramine sau nu la guvernare. Hotarirea va fi luata in ianuarie de Biroul Permanent al partidului si va fi validata de congresul convocat in luna februarie. Cea mai probabila alegere ar fi sa anunte ca ramin la guvernare dar numai in anumite conditii, legate de promovarea unora dintre initiativele lor legislative. Congresul PC va decide totodata la ce "internationala" va face cerere de aderare in acest an. Gratie interventiei PNL, PC are deja observatori afiliati la grupul parlamentar al Partidului Liberal-Democrat si Reformist European.

Din nou fuziunea

Prima parte a anului va fi marcata de discutii pro si contra pe tema fuziunii dintre PNL si PD. La inceputul anului ar urma sa fie comandate si sondaje care sa arate cum priveste populatia ideea fuziunii, precum si raportul dintre cele doua partide, aceasta constituind baza reluarii dezbaterilor. Dezbaterile se anunta aprinse atit intre cele doua partide, cit si in cadrul fiecaruia, date fiind orgoliile implicate.

Schimbarea lui Nastase

In prezent, juristii PNL si PD lucreaza la o noua varianta a art.25 din Regulamentul Camerei Deputatilor, pentru a gasi o formula prin care presedintele Camerei sa poata fi revocat, formula care sa nu fie infirmata de Curtea Constitutionala.

Noul text va fi inclus intr-un proiect de hotarire de modificare a Regulamentului si va cuprinde maximum trei articole. Continutul acestora va fi tinut secret pina la prezentarea in comisia de regulament. Tentativa de schimbare a presedintelui Adrian Nastase va avea loc in luna septembrie sau octombrie.

Legile sigurantei nationale

Presedintele Traian Basescu ar putea trimite, in aproximativ o luna de zile, la Parlament, propunerile CSAT pentru modificarea legilor sigurantei nationale. Noile legi sint necesare pentru punerea in functiune a Comunitatii Nationale de Informatii. Seful statului ar putea sa scandalizeze, din nou, o parte a legislativului, daca nu-i va lasa pe parlamentari sa disece, propunerile sale pe tema CNI. In varianta de maxima larghete, Basescu ar putea trimite, la Parlament, cu toate riscurile de a nu mai recunoaste nimic din ceea ce a semnat, propunerile sale pentru dezbaterea, articol cu articol, a legilor care vor permite infiintarea CNI, inclusiv modificarea Statregiei Nationale de Aparare si Siguranta.

Avind in vedere insa ca din Grupul de Lucru, pe linga delegatii unor institutii ale statului si ai societatii civile, fac parte si reprezentanti ai Parlamentului, presedintele ar putea inclina sa treaca legile care-i vor permite crearea CNI la Cotroceni, prin asumarea raspunderii de catre Guvern. Pe de alta parte, in acest an, nu schimbarea sefilor serviciilor secrete, care vor fi membri ai acelui CNI, va provoca un scandal, din partea opozitiei, ci tocmai mentinerea lor, supararea fiind, de aceasta data, a PNL.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.