In 2005, diplomatia romaneasca a inregistrat doua mari cotituri: o repozitionare a tintelor de politica externa si o sustinere a acestora cu diplomati tineri, adusi din afara MAE sau redistribuiti din centrala si de la misiunile exterioare.

Anuntul presedintelui Traian Basescu privind mutarea tintelor de politica externa de pe aliatii traditionali - cum ar fi Franta si Germania, pe Statele Unite ale Americii si Marea Britanie, asa-numita axa Londra-Washington, a provocat furie printre cei mai multi dintre diplomatii cu vechi state in MAE. Ca sa nu devina frinarii procesului de reorientare a strategiei de politica externa a Romaniei, "diplomatii de neinlocuit" au fost trimisi direct la pensie sau adusi in centrala MAE si trasi pe linie moarta.

La diplomatii vechi nu s-a renuntat insa cu totul, cel mai notoriu caz fiind cel al ambasadorului Romaniei la UE, Lazar Comanescu, considerat "omul lui Geoana".Dar cel mai controversat caz de apelare la experienta unui "dinozaur" a fost cel al noului ambasador la Moscova, Ioan Donca. Numirea sa a fost suspect de bine primita de catre Kremlin. Ioan Donca a primit agrementul Moscovei in mai putin de 24 de ore de la predarea documentelor prin care se anunta acreditarea sa, dupa cum ne-au relatat surse diplomatice.

Axa Baconschi-Leustean

In plan direct, cei care s-au implicat nemijlocit in aplicarea noii politici externe a Romaniei pe relatia cu SUA sint, ca sa dam doar doua exemple, secretarul de stat Teodor Baconschi, adus de Ungureanu in conducerea MAE, si doi diplomati deja prezenti in minister, Cristian Istrate si Catalin Ionita. De politica de apropiere de Londra, in plan strict diplomatic, s-a ocupat in special secretarul de stat Lucian Leustean, adus de Ungureanu de la Universitatea din Iasi, ajutat de tinerii directori, tot din MAE, Maria Ligor si Irina Donciu. Un semn al reorientarii Romaniei spre Londra se va concretiza in curind prin anuntul pe care Downing Street il va face in sensul ridicarii obligativitatii obtinerii de vize de catre romanii care calatoresc in Marea Britanie.

"Arabii"

Diplomatia romaneasca a mai cuprins si alte doua componente: revigorarea relatiilor bilaterale cu Federatia Rusa si implicarea in zona adiacenta a Marii Negre, precum si cea cu lumea araba. Printre diplomatii tineri implicati in reconstructia relatiei Romaniei cu Rusia se numara directorii din minister Razvan Rusu si Irina Zidaru. Relansarea relatiilor cu lumea araba, parasite acum 16 ani, o data cu prabusirea regimului comunist, abia a inceput.

Primele semnale au aparut: sprijinul Regatului Hasemit al Iordaniei pentru eliberarea ziaristilor romani rapiti in Irak si reactia pozitiva a Republicii Arabe Libiene la mesajul Romaniei in vederea revizuirii sentintei de condamnare la moarte a asistentelor medicale bulgaroaice, demers in care au staruit atit oficiali ai UE, ONU, dar si ai SUA. Stelian Stoian si Andreea Pastirnac sint doi dintre tinerii directori din MAE care au inceput sa repuna bazele acestor relatii.

Lor li s-a alaturat, de la Amman, Radu Onofrei, unul dintre seniorii diplomatiei romanesti, a carui experienta in domeniu a fost folosita si de SUA. Americanii l-au numit, imediat dupa caderea lui Saddam Hussein, ca sef al relatiilor internationale ale noului Irak, un fel de ministru interimar de externe al noului regim de la Bagdad.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.