Program agitat pentru procurorii Departamentului National Anticoruptie. Dupa ce in timpul diminetii, „baronul“ Radu Mazare a dat cu subsemnatul in birourile procurorilor pentru un prejudiciu de zeci de milioane de dolari si Emilian Stanisor, fostul sef al Administratiei Nationale a Penitenciarelor a aflat ca este urmarit pentru un business cu medicamente, a venit randul mai marilor din PSD sa fie ingrijorati.

Astfel, deputatul Viorel Hrebenciuc (foto), omul bun la toate al social-democratilor, este cercetat de procurorii DNA intrucat ar fi intervenit la fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, pentru ca judecatorul Andreea Ciuca sa nu fie revocat din functia de presedinte al Tribunalului Mures.

Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a fost cel care a deschis ziua de munca a procurorilor anticoruptie. Acesta s-a prezentat la DNA, in jurul orei 10.15, insotit de avocat, pentru a-i fi prezentate acuzatiile de abuz in serviciu si fals intelectual, in dosarul in care edilul este urmarit penal alaturi de alte zece persoane. Concret, este acuzat de prejudicierea statului cu aproape 40 milioane dolari.

Atat la intrarea cat si la iesirea din sediul DNA, Mazare a calificat acest dosar drept unul "politic", aratand ca anuntul privind inceperea urmaririi lui penale in acest caz a fost facut in 8 decembrie, la o zi dupa ce el si-a facut publica intentia de a da in judecata o serie de procurori si politisti. In acest dosar, procurorii anticoruptie il mai cerceteaza pe Nicusor Constantinescu, seful Consiliului Judetean Constanta in legatura cu retrocedarea unor terenuri din Mamaia si Constanta. Constantinescu sustine la randul sau ca nu a fost citat pana la ora actuala sa se prezinte la DNA in dosarul in care este cercetat si primarul Mazare.

Potrivit acestuia, "DNA a incalcat dreptul oricarui cetatean al Romaniei de a fi anuntat inainte de a i se prezenta acuzatiile". El considera ca "este primul dosar eminamente politic instrumentat in Romania dupa 1990". In opinia lui Nicusor Constantinescu, in decembrie 2004, cand a castigat alegerile, presedintele Traian Basescu ar fi avertizat ca va face curatenie la Constanta. "S-a tinut de cuvant si de un an de zile ne verifica in asa-zisa campanie anticoruptie, ori daca era sa fie coruptie la noi, intr-un an de zile gaseau si mama coruptiei", a precizat Constantinescu.

Anuntul potrivit caruia fostul sef al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Emilian Stanisor, se afla in atentia procurorilor anticoruptie intr-un dosar privind modul de achizitionare de medicamente, in valoare de 20 milioane euro, a fost cel de-al doilea moment important al zilei. Initial, dosarul privind achizitionarea medicamentelor pentru sistemul penitenciar a fost inchis, dandu-se o solutie de neinceperea urmaririi penal. Acest dosar a fost redeschis recent de catre sefii Departamentului National Anticoruptie, dupa ce ca urmare a schimbarii conducerii DNA, mai multe dosare au fost scoase de la naftalina.

Nu in ultimul rand, cateva amanunte legate de cazul ex-presedintelui Tribunalului Mures, Andreea Ciuca, cercetat in acest moment de catre procurorii anticoruptie, au declansat un val de declaratii din partea unor cunoscute figuri politice. Un cotidian central a relatat, in editia de ieri, citand surse judiciare, ca mai multi parlamentari, in frunte cu Viorel Hrebenciuc, sunt cercetati de procurorii DNA, intrucat ar fi intervenit la fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, pentru ca Andreea Ciuca sa nu fie revocata din functia de presedinte al Tribunalului Mures.

Sursele judiciare citate de ziar afirma ca acestia ar fi beneficiat de sprijinul lui Ciuca pentru a castiga cateva procese comerciale, care au fost stramutate de la Bacau la Targu-Mures. "Se pare ca primul care a sarit in ajutorul doamnei judecator a fost Gyorgy Frunda", se spune in articol. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a recunoscut, ieri, ca i-a spus Rodicai Stanoiu, cand aceasta era ministru al Justitiei, ca Andreea Ciuca este "corecta si cinstita", solicitandu-i, probabil, sa o primeasca in audienta pe procuroare, fara a face insa presiuni.

Fostul senator PSD de Cluj, Grigore Zanc, a recunoscut si el ca judecatorul Andreea Ciuca l-a rugat sa ii faciliteze o intrevedere cu fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, si ca el i-a telefonat acesteia in acest sens, insa a fost refuzat. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, la randul sau, ca nu o cunoaste pe Andreea Ciuca si ca nu a vorbit niciodata cu ea la telefon, neintervenind pentru fosta judecatoare pe langa fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu. "Nu am vorbit niciodata la telefon cu doamna Ciuca si nu cred ca sunt singurul Viorel din Romania", a afirmat Hrebenciuc.

Cotidianul a citat si o inregistare a unei convorbiri telefonice intre Ciuca si Hrebenciuc: "Sunt revoltata. Sunteti cinci vajnici barbati si va e frica de nenorocita aia. (...) Chiar asa! Dupa ce ca a ajuns sa conduca o tara intreaga, va conduce si pe voi? Am si eu limitele mele! Treaba ta, Viorele, daca vrei sa pierzi un miliard si jumatate". In mijlocul scandalului iscat de dezvaluirile cotidianului, judecatorul Andreea Ciuca a sustine ca nu a existat nici o convorbire intre ea si Viorel Hrebenciuc, aceasta declarand ca acuzatiile aparute "sunt niste minciuni".

Procurorii lui Daniel Morar au inregistrat ieri si o prima reclamatie de cand acesta se afla la carma DNA. Reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale care au reclamat cazul stenogramelor atribuite PSD au adresat Consiliului Superior al Magistraturii o plangere impotriva modului in care procurorii au solutionat acest dosar. La jumatatea lunii noiembrie, procurorii anticoruptie au inchis dosarul privind presupusele stenograme ale PSD, anchetatorii stabilind ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor pe care le reclamau organizatiile non-guvernamentale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.