PPCD (PNTCD) sustine ca asupra emisiunii de eurobonduri contractata de Adriean Videanu si asupra proiectelor de modernizare a Capitalei planeaza o serie de suspiciuni. Remus Opris, presedinte al filialei Bucuresti a PPCD, declara ca emisiunea de bonduri aduce pierderi bugetului local si ca destinatia sumelor pentru aceste proiecte este neclara: "In mod inexplicabil, o parte din suma in euro obtinuta prin lansarea eurobondurilor a fost schimbata in lei si depusa la banci cu o dobanda real negativa.

In afara de pierderile cauzate de diferenta negativa de curs valutar, schimbarea banilor din euro in lei a fost inutila si din alt motiv: in cazul Pasajului Basarab, de exemplu, doar firmele straine ar putea indeplini conditiile de calificare. Castigatoarea licitatiei va trebui sa fie platita in euro, in timp ce Videanu a schimbat euro in lei, cu care ar trebui sa achizitioneze iar euro".

Remus Opris (foto) sustine ca depunerea la banca a sumelor pentru aceste proiecte demonstreaza clar ca Adriean Videanu a imprumutat acesti bani stiind ca nu va avea nevoie de ei cel putin cu un an inainte. Mai mult, taranistii acuza ca firma de consultanta care a realizat oferta publica pentru eurobonduri este in acelasi timp si intermediarul acestora, constituind un conflict flagrant de interese.

Nici proiectul Pasajului Basarab nu scapa criticilor taranistilor. Ei citeaza un studiu al unei fundatii ecologiste, Terra Mileniul III, care sustine ca proiectul a fost copiat de pe Internet si ca face referire la obiective neverosimile pentru urbea de pe Dambovita, precum un drum din Moldova, balastiere din albia raului Timis sau inundatiile din Lunca Dunarii. Remus Opris mai sustine ca destinatia sumelor rezultate din euroobligatiuni este pana in acest moment cel putin confuza. "Parkingul Nord si cele 21 de parcaje vor fi construite in parteneriat public-privat, adica din banii investitorilor.

Tramvaiele noi vor fi achizitionate de RATB. Pentru refacerea infrastructurii din Centrul istoric exista deja un credit BERD. Cele 1800 de strazi secundare vor fi vor fi reparate cu credite de la Banca Europeana de Investitii. Inseamna deci ca banii proveniti din eurobonduri pentru destinatiile anterior anuntate vor fi cheltuiti pentru alte scopuri", sustine Remus Opris. Mai mult, argumenteaza taranistii, alte proiectele mai vechi finantate cu credite acordate de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii risca sa aduca penalitati Primariei Bucuresti pentru nerespectarea termenelor scadente. Un exemplu in acest sens este lucrarea pentru managementul traficului din Bucuresti, finantata de BERD. Primaria ar risca sa plateasca penalitati daca pana in 2007 nu ar demara lucrarile. Si contorizarea scarilor de bloc, reabilitarea si modernizarea scolilor sau restaurarea Centrului istoric au ramas tot la jumatatea drumului intre cele doua administratii, cea a fostului primar, actualmente presedintele Traian Basescu, si cea a noului primar, Adriean Videanu.

Taranistii mai vin cu o afirmatie stupefianta ca primarul Videanu ar fi platit din banii personali evaluarea directorilor din primarii de catre o firma de audit, si ca in ciuda rezultatelor deplorabile, nu a schimbat nici unul. Degringolada din primarie, ilustrata de taranisti, ar mai consta si in amanarea, refacerea sau anularea unor licitatii, care provoaca si ele, alaturi de alte balbe administrative, penalitati, pierderi de comisioane sau dobanzi. PPCD (PNTCD) a cerut primarului Capitalei, potrivit Legii accesului la informatii de interes public, explicatii oficiale la toate problemele ridicate.

PMB respinge acuzatiile

Contactata pentru a comenta acuzatiile ce i se aduc, Primaria Municipiului Bucuresti a respins toate aceste acuzatii. Cristina Parvulescu, director executiv al Directiei de Management al Creditelor Externe, sustine ca Primaria nu a folosit nici intermediari, nici consultanti pentru emiterea obligatiunilor si ca nu se pune problema vreunui conflict de interese in aceasta chestiune.

"Emisiunea de obligatiuni a Municipalitatii din Bucuresti nu a avut consultanti, ci doar lead-manageri. Emisiunea a fost lansata pe Bursa de la Luxemburg, direct de catre Municipalitatea Bucuresti, neexistand intermediari", ne-a declarat aceasta. In ceea ce priveste depozitele constituite din euroobligatiuni, oficialul de la Primaria Bucuresti sustine ca acestea nu numai ca nu aduc prejudicii bugetului local, ci sunt chiar profitabile.

"Banii au fost depusi la banci din Romania, doar o mica parte fiind schimbata in lei. Dobanda obtinuta de la aceasta banca depaseste valoarea dobanzii platita investitorilor, asadar se inregistreaza castig", sustine Cristina Parvulescu. Aceasta a adaugat ca in acest moment nu exista intarzieri la memorandumurile de finantare cu institutiile internationale si ca nu se platesc penalitati.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.