Dupa publicarea de-acum celebrului interviu al lui Traian Basescu, multe voci s-au grabit sa-l acuze pe noul presedinte al Romaniei, calificindu-i iesirea publica drept o gafa. Analistii politici sint insa de parere ca Basescu a actionat extrem de calculat, oferind scenarii ale motivatiilor acestuia. Cristian Pirvulescu, ca si Rodica Culcer cred ca cele doua directii importante ale mesajului prezidential au fost "domolirea" pretentiilor PUR inaintea finalizarii negocierilor pentru posturile de prefecti si grabirea fuziunii dintre PD si PNL, privita ca extrem de necesara de catre toti analistii care au raspuns "Evenimentului zilei".

Cind va fi nevoie, Traian Basescu se va implica

Rodica Culcer: "Nu cred ca Traian Basescu s-a gindit sa apropie ca termen alegerile anticipate pentru ca stie ca exista un calendar foarte strins al integrarii, si anticipatele ar periclita acest calendar. Cred ca scopul declaratiilor pe care le-a facut la adresa PUR a fost sa usureze sarcina negociatorilor PNL si PD in problema prefecturilor. Ca dovada, aceasta problema s-a rezolvat, adica s-a reusit numirea prefectilor pentru ca Alianta a perceput ca PUR avea pretentii nerezonabile. Intr-adevar, au fost acordate posturi de prefecti PUR-ului, dar nu in judete in care PNL si PD aveau deja organizatii puternice. Pe de alta parte, atitudinea reprezentantilor PUR era considerata extrem de greu de gestionat pentru ca erau pretentii nerealiste.

Atunci s-a simtit nevoia unei puneri la punct din partea lui Bsaescu, ca dovada ca ea a fost dublata de declaratia lui Tariceanu. Invatamintele acestei declaratii a lui Traian Basescu sint ca, asa cum a si promis in campanie, el se va implica. Asa cum Alianta a avut nevoie de pozitia sa, daca va avea nevoie pe viitor, ne putem astepta ca Basescu sa iasa din nou la rampa. Nu-l poate opri nimeni sa faca declaratii. In privinta fuzionarii, declaratiile lui Basescu constituie un semnal politic foarte bun pentru ca cele doua partide sa fuzioneze. Este mult mai inteligent pentru PNL si PD sa-si uneasca fortele decit sa ramina ca doua partide care negociaza totul dupa un algoritm intern. Singurul lucru pe care il consider usor exagerat in discursul lui Basescu este ideea ca presedintii Camerelor sa fie revocati. Acolo cred ca s-a hazardat. PSD-ul a reactionat negativ, cum era si normal sa o faca. Oricum, intentia a fost pentru o usoara destabilizare pentru ca presedintele va ramine un jucator, ceea ce este o problema pentru ca PSD a luat totdeauna bataie de la Basescu."

A actionat plecind de la rezultatele unor sondaje secrete

Cristian Pirvulescu (presedinte APD): "Sint aproape convins ca e vorba de un discurs anticipat de o analiza, daca nu si de citeva sondaje de opinie care i-au permis presedintelui sa propuna o serie de schimbari. Aceste sondaje probabil ca au studiat trei aspecte: gradul de incredere in presedinte, oportunitatea unei formule de guvernamint mai puternice, precum si opinia in legatura cu fuziunea dintre PNL si PD. Cred ca nu intimplator Basescu a dat interviul acesta in "Adevarul". Sa nu uitam ca, in decembrie 1997, din pozitia de ministru al transporturilor, el dadea un interviu incendiar aceluiasi ziar, in urma caruia a rezultat o criza de guvern care a slabit pozitia PNTCD in coalitia de atunci.

In 2005, din pozitia de presedinte, el foloseste "Adevarul" pentru a transmite un mesaj catre toate formatiunile politice parlamentare. Putem deci vorbi despre o actiune constienta si rationala, nu despre o scapare. Au fost vizati in primul rind liberalii, care in felul acesta au reluat dezbaterea privind fuziunea cu putin inaintea congresului acestui partid.

Probabil ca fara aceasta interventie n-ar fi facut-o. A fost vizat PSD-ul care, aflat in fata unei amenintari, va incerca sa-si pastreze structura unitara, ceea ce pe termen scurt va fi un factor de presiune pentru partidele din guvern, dar pe termen mediu ar putea impiedica reformarea acestui partid. A fost vizat PUR-ul care a incercat sa maximizeze cistigurile sale in urma anului electoral 2004 si a fost avertizat in legatura cu posibilitatea alegerilor anticipate. Si, de asemenea, semnale au fost transmise si UDMR, si PRM pentru ca anticipatele afecteaza si aceste partide. Cel mai important este totusi ca PUR a fost cel mai aspru admonestat de presedinte, care a depasit astfel cutuma constitutionala romaneasca, indicindu-i sa-si manifeste mai clar loialitatea fata de guvernare, cerindu-i sa basculeze si la nivel local, si la nicel central in barca Aliantei. Argumentul presedintelui a fost acela de a asigura programului sau politic intreg sprijinul politic necesar."

Presedintele nu si-a ascuns niciodata sentimentele fata de PUR

Cristian Preda: "Cred ca putea fi anticipat acest punct de vedere, in conditiile in care Traian Basescu nu si-a ascuns niciodata antipatia fata de PUR. In campania electorala el spusese deja ca exclude o colaborare cu PUR, in momentul negocierilor a fost extrem de rece fata de acest partid si, de asemenea in momentul investirii sale, coalitia PSD+PRM+PUR i-a creat o situatie destul de penibila pentru ca a existat riscul ca el sa nu depuna juramintul la timp. La fel, Basescu nu a fost deloc in largul lui cind PUR a decis sa sustina PSD in parlament. Cred ca PUR putea sa anticipeze acest gest pentru ca doar naivitatea politica ar fi interzis sa vezi ca la sfirsitul anului s-a constituit un guvern pentru a trece modificarile fiscale. Cred ca astfel se exprima un punct de vedere care nu a fost deloc improvizat si care este expresia unei anume sensibilitati politice. E un calcul foarte rece. In opinia mea, situatia creata de negocierile pentru prefecturi au pus in evidenta o serie de realitati politice romanesti: exista, dupa alegerile locale, nu mai putin de 16 formule de majoritati la nivelul celor 42 de judete. Cea mai frecventa, in zece judete, este PSD+PUR+PRM.

Astfel se creeaza niste disconforturi la nivel local: acolo unde PUR are prefect, fiind si parte din guvern, in aceste conditii celelalte partide din coalitie se vor simti excluse in plan local. Invers, daca PUR n-are prefect, atunci PUR ar trebui sa iasa din majoritatile din Consiliile Judetene pentru a-si pastra loialitatea fata de coalitie. Asta este de fapt problema. Vizavi de fuziunea dintre PD si PNL, declaratiile lui Basescu sint un semnal nou pentru ca, in momentul in care Valeriu Stoica a lansat discutia, ambele partide au fost foarte reticente, si cred ca aceasta evolutie va incheia un intreg ciclu politic. De-a lungul ultimilor ani s-au petrecut niste fuziuni organizationale care reunesc partide sau fractiuni care erau radical opuse la inceputul tranzitiei. PSDR, partid istoric a fuzionat cu PSD, APR, desprins din FSN, a fuzionat cu PNL, ramasesera entitati separate numai PD si PNTCD din configuratia initiala. Vom vedea ce se va intimpla cu PNTCD. Dar sintem inca departe de o bipolarizare pentru ca cele doua tabere care ar avea acest statut ar trebui sa aiba, impreuna, optiunea a peste 75% din electorat."

Cred ca vrea sa provoace alegeri anticipate

Stelian Tanase: "Eu cred ca Basescu este un politician cu un foarte bun instinct, si este evident ca vrea sa provoace alegeri anticipate cit timp scena politica ramine la fel de fragila cum este acum. Nu cred ca este o miscare tactica pentru a intimida pe cineva, ci pur si simplu el chiar vrea sa faca alegeri anticipate. Pe de alta parte, este foarte bine ca Basescu si-a exprimat pozitia fata de fuziune pentru ca se crease o confuzie vizavi de acest subiect. Desi cele doua partide anuntasera ca sint pregatite sa fuzioneze anul acesta, au aparut mai multe semnale neclare. Unul dintre ele a fost chiar aparitia lui Basescu in care spunea ca exista acel acord intre partide pina in 2008. Interventia lui lamureste ca trebuie facuta fuziunea si nu mai lasa loc la interpretari. Pentru ca trebuie creat un partid puternic de dreapta, care sa fie si popular si care, in urmatorii zece ani, sa faca reforma, sa aduca si la noi capitalismul de care avem nevoie. Prin aceasta fuziune s-ar crea o forta politica decisa sa duca reformele la capat si deci nimeni nu trebuie sa se joace cu acest proiect." In emisiunea "22 si un sfert" de luni seara, Stelian Tanase il va avea ca invitat pe Traian Basescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.