Din cauza senatorilor chiulangii ai puterii, nu mai putin de trei proiecte de legi organice au picat ieri la sedinta de plen a Camerei superioare a parlamentului.

Desi era de o importanta majora, Codul vamal a fost respins, gratie absenteismului de care sufera in ultima vreme tot mai des alesii nostri. Stiind ca au cvorumul de lucru necesar adoptarii legilor ordinare, senatorii coalitiei s-au culcat pe o ureche si au omis sa verifice daca au cvorum si pentru legile organice. Din pacate, in sala de plen se stransesera ieri doar 67 de senatori, in conditiile in care regulamentul prevede pentru legi organice un cvorum de 69. Constient de gafa, senatorul liberal Teodor Melescanu a cerut ca proiectul de lege privind Codul vamal sa fie resupus votului la urmatoarea sedinta, ceea ce se va intampla la dezbaterile plenului de luni. Daca noul Cod vamal nu va fi adoptat, ar putea aparea mari probleme privind integrarea, pentru ca, in acest caz, va fi mentinuta vechea lege care reglementa domeniul vamal, o lege neconforma cu prevederile comunitare.

Senatorii au reusit sa dea chix din nou din cauza lipsei de cvorum. Cum senatorilor conservatori si udemeristi, dar si unora din partea Aliantei PNL-PD, le-a fost greu sa se trezeasca ieri pentru a ajunge la sedinta de plen, mai multe acte normative de importanta majora au fost respinse. Printre acestea s-a numarat si Codul vamal, o prioritate pentru integrare, care a picat datorita caracterului de lege organica, pentru care este nevoie de votul a 69 de parlamentari, fata de 67 cati era prezenti.

Situatia a fost salvata insa de liberalul Teodor Melescanu, care a solicitat presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, ca votul sa se reia la urmatoarele lucrari de plen, insa acesta a replicat ca un asemenea demers nu poate fi facut fara acordul tuturor liderilor de grup. Acestia au luat cuvantul pe rand si si-au exprimat acordul pentru reluarea votului in sedinta de luni.

Noi prevederi conforme cu cele comunitare

Caracterul acestei legi era de prioritate pentru integrare, Codul vamal este in conformitate cu legea comunitara omoloaga, iar prin acest proiect se abroga legea care reglementa domeniul vamal, considerata neconforma prevederilor europene. Fata de vechea lege, proiectul noului Cod vamal preia din normele europene denumirea de "punere in libera circulatie" pentru fostul regim vamal de "import", evitandu-se in acest fel confuzia dintre regimul vamal de punere in libera circulatie si alte regimuri vamale, in cazul carora era utilizat termenul de "import" atunci cand se facea referire la intrarea in tara a marfurilor straine.

Au fost preluate si prevederi referitoare la reprezentarea directa, respectiv cea indirecta, persoanele interesate putand recurge la una dintre cele doua forme de reprezentare pentru a prezenta la autoritatea vamala marfurile si documentele insotitoare. De asemenea, proiectul noului Cod face o distinctie speciala intre originea nepreferentiala si originea preferentiala a marfurilor, care prezinta importanta prin prisma modalitatilor de stabilire a originilor si conditiilor ce trebuie indeplinite pentru acordarea regimului preferential. O alta noutate este declararea verbala a marfurilor, in cazul in care realocarea in vama a marfurilor nu depaseste un anumit plafon, simplificandu-se astfel formalitatile vamale in cazul operatiunilor ocazionale sau nesemnificative.

Mai mult, prin noua lege se prevede infiintarea de antrepozite libere, similar situatiei din zonele libere, marfurile straine sunt considerate, in ceea ce priveste aplicarea drepturilor de import si a masurilor de politica comerciala la import, ca nu se afla pe teritoriul vamal al Romaniei atat timp cat nu sunt puse in libera circulatie si nici plasate sub un alt regim sau utilizate sau consumate in alte conditii decat cele prevazute de reglementarile vamale. In ceea ce priveste recuperarea datoriei vamale, este prevazuta inscrierea in evidenta contabila a cuantumului datoriei vamale, dupa reguli ce vor permite evidentierea si urmarirea permanenta a sumelor de plata la autoritatea vamala.

In proiectul Codului vamal se regaseste si un capitol de infractiuni cu pedepse specifice, care tin cont de pericolul social ridicat al faptelor de natura penala ce pot fi savarsite in acest domeniu.

Alte doua legi organice vor fi transate in Camera

Senatorii au respins tot din lipsa de cvorum si proiectul de lege privind aprobarea unei ordonante de urgenta a guvernului ce reglementeaza sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca. Insa, pentru acest punct de pe ordinea de zi nu a cerut nimeni sa fie supus din nou votului, desi era vorba despre o prioritate legislativa a guvernului. Totusi, atat pentru aceasta ordonanta de urgenta, cat si pentru Codul vamal, forul decizional va fi Camera Deputatilor.

Insa, daca nici asta nu a fost suficient, mai trebuie spus ca inca o lege cu caracter organic privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderilor sau a unor parti ale acestora a fost respinsa tot din lipsa de cvorum.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.