Fostul elev marinar, actualmente „capitan“ de tara, Traian Basescu a colaborat inca din anul doi de studentie cu Directia IV a Securitatii, punand bazele unei colaborari fructuoase pana in anul 1989. Asta nu inseamna neaparat ca ar fi facut politie politica, sustine fostul presedinte Emil Constatinescu, cel care a dat ieri explicatii in fata Colegiului CNSAS pentru acuzatiile de colaborare cu fosta securitate lansate la adresa unor politicieni precum Basescu, Teodor Stolojan si Adrian Nastase.

Sprijinit de seful CNSAS, Gheorghe Onisoru care considera acest caz "inchis", Traian Basescu minimalizeaza insa importanta noilor dezvaluiri trecandu-le in contul "ciorbei reincalzite" de catre Constatinescu.

Nemultumit de ingustimea definitiei termenului de colaborator al Securitatii stipulata prin actuala lege a CNSAS-ului, Constantinescu a propus ieri modificarea legii de resort in sensul extinderii acestui concept si in cazul celor care au contribuit la mentinerea regimului comunist, nu numai in cazul celor care au fost informatori sau au facut politie politica. Astfel, articolul 5 al Legii 187/1999, care defineste conceptul de politie politica ar trebui sa includa toti ofiterii activi sau acoperiti si toti colaboratorii - informatori, gazde, rezidenti sau colaboratori, membri de partid pentru actiuni limitate - care primeau sarcini clare in vederea mentinerii regimului dictatorial Ceausescu - cazul lui Basescu, sustine Constantinescu.

Audiat de catre conducerea Consiliului, fostul sef de stat a prezentat o serie de documente care ar proba recrutarea lui Traian Basescu de catre Securitate inca din anii studentiei si colaborarea de lunga durata a acestuia. Fostul sef de stat a mai inaintat o cerere pentru reanalizarea colaborarii presedintelui Traian Basescu cu Securitatea in perioada dictaturii comuniste si a cerut reaudierea sa de catre CNSAS. Primul document depus reprezinta o lista a colaboratorilor al caror nume incepe cu litera "B" din Registrul cu persoanele din randul membrilor PCR din judetul Constanta pentru care s-a dat unda verde sa sprijine munca de securitate. A doua proba o constituie o pagina din registrul-jurnal pentru evidenta retelei informative din judetul Constanta, continand datele colaboratorilor inregistrati de la numarul curent 17.575 la numarul curent 17.592, din arhiva Inspectoratului judetean Constanta al MAI.

In fine, adresa UM 01150 a Secretariatului General al MApN, transmisa Judecatoriei sectorului 2 in septembrie 2004 se precizeaza ca "Basescu Traian, nascut la data de 04.11.1951, a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare, pe timpul cat era elev al Institutului de Marina, avand dosarul personal nr. 3990/ 09.11.1973", fara a i se fi stabilit un nume conspirativ. Potrivit acestui ultim document, la data terminarii studiilor, colaborarea cu acest serviciu a incetat, dosarul sau fiind transferat in ’76 la Inspectoratul Judetean Constanta al Ministerului de Interne, unde a fost distrus. Constantinescu sustine insa ca Basescu a continuat colaborarea cu Securitatea si dupa aceasta data. Informatiile ce ar atesta aceasta stare de lucruri s-ar regasi in arhiva MAPN si SIE. De altfel, fostul sef al statului a cerut CNSAS sa solicite detinatorilor de arhive ale fostei Securitati 12 documente care ar putea ridica si mai mult valul si sa audieze o serie de persoane cheie din trecutul lui Basescu care ar putea elucida anumite aspecte acoperite de ceata.

Printre ei se numara atat fosti ofiteri de securitate, dar si politicieni. Este cazul col. Mihai Avramides, fost ofiter la Securitatea Portului Constanta in perioada 1976-1979, dar si al superiorului acestuia, generalul Dumitru Nicusor, mai tarziu seful UM 01150 Bucuresti din cadrul MApN, unitatea care a eliberat documentul potrivit caruia Traian Basescu a fost colaborator al Directiei a IV-a a Securitatii. De asemenea, Petre Roman, fost presedinte al PD, Adrian Severin, Bogdan Niculescu Duvaz si Victor Babiuc, fosti membri ai conducerii acestui partid ar putea da detalii privind o declaratie a lui Basescu la care ar fi fost martori, in care acesta a recunoscut ca a trebuit sa semneze un angajament la Securitate pentru a putea face cariera.

Constantinescu nu l-a menajat nici pe consilierul prezidential Teodor Stolojan pe care-l crede responsabil de gestionarea suspecta a fondurilor Aportului Valutar Special (AVS) in folosul unor apropiati ai cercului lui Nicolae Ceausescu, pe vremea cand era seful acestei directii. "Dovada este chiar CV-ul lui", a spus Constinescu. In ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase, acuzatiile s-au transformat in banuieli, fara a fi sustinute de documente sau macar de CV. "Facea parte din asa-numitul club Trocadero, o operatiune de pregatire de catre Securitate in strainatate a unor cadre tinere, educate, inteligente, pentru a prelua conducerea dupa caderea regimului comunist", a supralicitat Constantinescu.

"Ce stiu eu este ca dl. Constantinescu se duce sa incalzeasca aceeasi ciorba cu aceleasi documente cu care domnul Ciuvica a pierdut procesul cu mine. El s-a dus sa le mai prezinte o data la CNSAS. Onisoru poate confirma", a reactionat Traian Basescu, aflat intr-o vizita a noului sediu a arhivelor CNSAS. Basescu a adaugat ca a dat toate explicatiile in momentul in care a aparut aceasta chestiune. Seful statului a spus ca rapoartele unui comandant de vas puteau ajunge oriunde, inclusiv la Securitate. Basescu crede insa ca era destul de improbabil un om care statea pe mare sa poata fi colaborator al Securitatii. Presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru a sarit si el sa confirme faptul ca subiectul dosarului de Securitate al presedintelui este inutil.

Onisoru a declarat ca institutia condusa de el s-a pronuntat deja in aceasta chestiune si ca subiectul este inchis. "Nu exista un dosar Traian Basescu la CNSAS. CNSAS s-a pronuntat in aceasta privinta cand Traian Basescu era primarul general al Capitalei si nu presedinte al Romaniei", a spus Onisoru. Colegul Mircea Dinescu da insa peste cap sentinta lui Onisoru. "Emil Constantinescu ne-a lasat o cerere si vom fi nevoiti sa reluam cercetarile privind colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea", a precizat Dinescu, aratand ca membrii Colegiului "vor cantari niste lucruri pe care acum un an nu le intelegeau prea bine". El a mai spus ca, in mod normal, Basescu ar trebui rechemat la audieri, dar ca nu crede ca "vreun fost ofiter de Securitate va mai avea curajul sa vorbeasca de trecutul lui Traian Basescu", acum ca este presedinte.

La plimbare printre dosare

Presedintele Traian Basescu a participat ieri la inaugurarea arhivelor CNSAS din Popesti-Leordeni, unde se afla conform afirmatiilor presedintelui acestei institutii, Gheorghe Onisoru, peste 1,5 milioane de dosare. Onisoru l-a insotit pe seful statului prin cateva sali, incercand sa-l convinga de standardele inalte la care va functiona noua arhiva a CNSAS. "Va invit in cea mai mare arhiva din estul Europei", a laudat Onisoru amplasarea izolata de la marginea Bucurestilor. "Putem gasi orice dosar in cinci minute", a continuat Onisoru, care s-a amuzat apoi cu ziaristii la replica lui Basescu: "aduceti-l pe al meu".

Basescu a ezitat sa se pronunte asupra certurilor din interiorul Colegiului CNSAS, exprimandu-si speranta ca modificarea legii de deconspirare a Securitatii ar mai putea aplana din conflictele dintre membrii Colegiului. Presedintele a anuntat ca la prima sedinta din 2006, CSAT va aborda problema predarii catre CNSAS a dosarelor de politie politica aflate in custodia altor servicii secrete precum Serviciul de Informatii al Armatei, al Ministerului de Interne sau de Justitie. Traian Basescu a mai declarat ca modificarea legii ar putea permite si ca alte arhive sa poata fi cercetate de CNSAS, precum arhiva CAER si cele ce tin de organizarea Pactului de la Varsovia, dar si arhivele fostei companii Dunarea, care se ocupa cu comertul exterior, sub coordonarea Securitatii. In ceea ce priveste dosarele ce tin de siguranta nationala, Traian Basescu a apreciat ca cele care privesc cetatenii straini si anumite firme ar trebui sa fie in continuare incluse la categoria "siguranta nationala".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.