In 2005, partidele membre ale coalitiei de guvernare au incercat sa se acomodeze - pe de o parte, cu exercitiul dificil al guvernarii, pe de alta parte, s-au straduit fara mare succes sa gaseasca un modus vivendi acceptabil pentru toate partile.

Ar fi fost de asteptat ca macar in 2006 sa avem de-a face cu o strategie comuna si coerenta. Din pacate, cele patru formatiuni din coalitie continua sa cante pe patru voci, pe ici, pe colo - "si doar in punctele neesentiale" - existand partituri comune.

Democratii vor reforma in administratia publica

Biroul Permanent National (BPN) al Partidului Democrat a stabilit ieri, dupa o sedinta de peste trei ore, prioritatile in materie de guvernare pentru anul 2006. Principalele probleme de interes, din punct de vedere al democratilor, sunt infrastructura si reforma in administratia publica locala.

Gheorghe Dobre, ministrul democrat al transporturilor, a spus ca anul 2005 nu a fost unul foarte bun, pentru ca principala preocupare a fost asigurarea resurselor financiare pentru lucrarile de infrastructura. Pana acum, a spus Dobre, au fost obtinute credite in valoare de un miliard de euro, iar in 2006, ministerul va negocia pentru obtinerea altor credite, in valoare de 1,6-1,7 miliarde de euro. Gheorghe Dobre a mai declarat ca va prezenta o strategie de dezvoltare pentru infrastructura in ianuarie, anul viitor.

Ministrul Administratiei si Internelor a declarat, la randul sau, ca pachetul de legi privind reforma in administratie este intr-un stadiu avansat, aproape de finalizare. Din acest pachet, Legea prefectului va fi promovata in cel mai scurt timp, prin ordonanta de urgenta, pentru ca exista termenul de 1 ianuarie 2006 la care prefectii trebuie sa devina functionari publici. Proiectul acestei legi va fi prezentat in sedinta de guvern de miercuri.

Blaga a mai mentionat ca a discutat cu reprezentantii Ministerului Finantelor asupra proiectului de lege a finantelor publice locale, elaborat de MAI. Rezultatul a fost ca MF si-a retras propriul proiect, urmand sa participe cu amendamente la proiectul MAI. Aceasta initiativa, ca si celelalte proiecte din pachet, va intra in dezbatere parlamentara, ministrul sustinand ca va cere dezbaterea lor in procedura de urgenta.

Liberalii nu renunta la reforma SRI si SIE

Liberalii sustin ca prioritatea numarul zero pentru anul viitor va consta in respectarea tuturor angajamentelor asumate fata de UE, in asa fel incat integrarea europeana a Romaniei sa aiba loc la 1 ianuarie 2007. Dincolo de aceste angajamente, ministrul pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, spune ca, la nivel guvernamental, principalele proiecte se refera la dezvoltarea infrastructurii prin utilizarea fondurilor obtinute din privatizarea BCR. De asemenea, o parte din aceste fonduri vor fi directionate spre alte programe, cum ar fi construirea unor campusuri scolare sau construirea de spitale de urgenta regionale. Liberalii mai vor ca anul viitor sa fie pus la punct proiectul referitor la pensiile private si alte programe legate de dezvoltarea locala. Daca din acest punct de vedere, ei sunt cam pe aceeasi lungime de unda cu democratii, politic vorbind, liberalii vor continua sa isi promoveze initiativele proprii si nu renunta cu nici un chip la reforma serviciilor de informatii, desi apelurile lor catre Traian Basescu s-au soldat pana acum doar cu schimbari la STS si SPP.

Bogdan Olteanu a mai spus ca parlamentarii liberali vor sustine in continuare legea lustratiei si modificarea legii Ticu in sensul facilitarii accesului la dosarele securitatii si extinderii categoriilor de persoane care trebuie verificate din oficiu de catre CNSAS.

Statutul ramane principala preocupare a UDMR

UDMR a ales ca si in 2005 sa se preocupe cu precadere de propriul electorat. "Pe primul loc va fi statutul minoritatilor. Un alt proiect UDMR pentru anul viitor este discutarea atat la nivelul coalitiei, cat si in parlament a regiunilor de dezvoltare. Este un proiect pe care vom insista. Ne-am propus si initiative privind investitiile in infrastrucura, cu precadere Ardealul si autostrada Bechtel", ne-a declarat deputatul UDMR Hunor Kelemen. Liderii UDMR au mai indicat ca prioritati si rezolvarea unor problemele din agricultura - "pentru ca sectorul agricol roman nu este pregatit pentru aderare". De fapt, spune Hunor Kelemen, "toate subiectele pentru aderare vor fi tratate cu maximum de seriozitate de UDMR. Nu am definitivat inca lista, este posibil sa mai apara si alte puncte, insa baza aceasta nu se va schimba".

Vot uninominal si parlament unicameral pentru conservatori

Chiar daca au afirmat ca nu si-au stabilit inca prioritatile, conservatorii isi vor sustine in continuare, pentru 2006, propriile proiecte.

"Pe langa amendamentul adus de noi la proiectul de lege al statutului minoritatilor nationale, pe langa reducerea TVA la produsele alimentare de baza, legea privind controlul averilor ilicite, pe langa reformarea clasei politice, respectiv votul uninominal si parlamentul unicameral, daca vor aparea evenimente neprevazute si de o importanta majora le vom introduce printre prioritati", ne-a declarat ieri purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca. El a mentionat ca, in cursul acestei saptamani, partidul va avea o sedinta de grup in care se vor discuta si se vor stabili prioritatile pe 2006 ale reprezentantilor conservatori in executiv.

Rebranding la PNL

Dupa ce s-au confruntat in ultima vreme cu o serie de scandaluri interne, care au culminat cu suspendarea din partid a deputatului Cristian Boureanu, liberalii se gandesc ca anul viitor sa puna cap la cap o strategie politica cu scopul de a stopa declinul din sondajele de opinie. Bogdan Olteanu a precizat ca miza interna a PNL in 2006 va fi actiunea de relansare a PNL si de identificare de noi lideri, odata ce procesul alegerilor din organizatiile judetene va fi finalizat, la sfarsitul acestui an. De altfel, unul dintre principalele lucruri pe care Boureanu le-a reprosat actualei conduceri a fost acela ca nu are nici o strategie pentru a opri scaderea in sondaje, precum si faptul ca i-a marginalizat pe acei lideri care beneficiaza de mare credibilitate - Mona Musca si Theodor Stolojan. Recent, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, l-a numit pe senatorul liberal Paul Pacuraru drept consilier pe probleme de strategie politica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.