Adrian Nastase a repus pe tapet in Biroul Permanent al Camerei o idee de-a sa din 1995, si anume infiintarea unei televiziuni publice proprii a Parlamentului. O decizie finala in acest sens se va lua in ianuarie sau februarie 2006.

Televiziunea proprie a Parlamentului ar urma, conform presedintelui Camerei, Adrian Nastase, sa mai spele din imaginea proasta pe care o au senatorii si deputatii si ar trebui "sa devina un vector de informare a cetatenilor privind activitatea celor doua Camere". Din punct de vedere tehnic, Nastase vrea sa plece de la televiziunile cu circuit inchis ale celor doua Camere (care transmit sedintele din plen si citeodata briefingurile de dupa Birourile Permanente) si sa le retransmita, fie prin cablu, fie prin satelit, marelui public. "Intentionez sa propun emisiuni moderate de parlamentari in care sa se explice anumite legi, proceduri parlamentare, ar fi bine sa avem emisiuni cu activitatea de la comisiile parlamentare, de la grupurile parlamentare, emisiuni care sa reflecte diferitele vizite ale delegatiilor straine etc."

Incertitudini privind finantarea

Nastase ne-a precizat ieri ca o decizie se va lua in prima sedinta comuna a conducerilor Parlamentului, in ianuarie sau februarie 2006. In ceea ce priveste finantarea, Nastase ne-a spus: "Cind se va discuta concret despre acest post de televiziune, vom aborda si problema finantarii". Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, ne-a precizat ieri ca bugetul de stat nu poate fi angajat in aceste planuri. "Cele doua Camere au bugetul propriu, numai de aici pot sa finanteze un astfel de post".

Malaimare: "Se va vedea ca nu sintem asa idioti"

Liberalul Mihai Malaimare, deputat cu experienta in domeniul culturii, nu crede ca postul va avea audienta. "Va fi un singur avantaj, lumea va vedea ca nu sintem asa de idioti cum ne face restul presei". Presedintele Comisiei de cultura, Raluca Turcan, este de parere ca "vor fi bani cheltuiti aiurea, care nu vor schimba imaginea Parlamentului".

Celelalte partide nu ar spune nu initiativei. "O masura buna", considera deputatul UDMR, Peter Eckstein Kovacs. "Este bine ca lumea sa stie direct de la sursa ce facem aici. Se pot face reduceri de cheltuieli de la alte sectoare ale bugetelor Parlamentului", ne-a declarat democratul Valeriu Tabara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.