Tainele documentelor din Romania ale Tratatului de la Varsovia si CAER vor iesi la iveala. Ele vor fi adunate la Arhivele Nationale de la MApN, MAE si Ministerul Comertului.

Anuntul presedintelui Basescu privind declasificarea documentelor din epoca URSS a venit la nici o zi de la semnarea Acordului cu SUA de instalare a bazelor SUA in Romania. Anterior, istorici americani apropiati ai structurilor administratiei SUA criticasera sever blocarea accesului la arhive si cereau deschiderea acestora. Dupa trecerea documentelor la Arhivele Nationale urmata de declasificarea lor, romanii vor afla, prin ochii istoricilor si ai cercetatorilor din alte domenii, de exemplu, planurile strategice ale tarilor Tratatului de la Varsovia de contracarare a vreunui posibil atac al NATO.

Un alt aspect pe care l-ar putea dezvalui arhivele: ce au avut de pierdut sau de cistigat de pe urma aderarii la CAER. De la MAE se asteapta documente despre consfatuirile politice care se desfasurau in cadrul Pactului de la Varsovia. De la MApN, mai precis de la Cabinetul Ministrului si de la Marele Stat Major se asteapta date despre colaborarea militara. Practic, arhivele CC al PCR vor dezvalui cele mai multe date, avind in vedere ca, in mod paradoxal, acolo era centrul de decizie pentru politica externa pe relatiile cu statele socialiste si nu la MAE. Documente privind cooperarea economica din cadrul CAER de la ex-Ministerul Comertului Exterior si de la CSP vor arata caracterul pozitiv sau negativ al comertului exterior. Basescu va inaugura astazi noul sediu al arhivelor CNSAS.

Tratatele saraciei

Alianta politico-militara contra NATO a URSS si a tarilor-satelit, Tratatul de la Varsovia a aparut dupa intrarea, in 1955, a Germaniei de Vest in NATO. CAER - Comitetul pentru Ajutor Economic Reciproc, cu sediul la Moscova, a aparut in incerarea lui Hrusciov de a rationaliza economia tarilor socialiste si a sfirsit prin a o controla total.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.