Declaratiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile si contravin spiritului de buna-vecinatate si Parteneriatului Strategic dintre Romania si Ungaria, afirma secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, citat intr-un comunicat in care se arata ca ambasadorul ungar va fi convocat de urgenta la MAE.

MAE citeaza, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX, declaratiile lui Bogdan Aurescu, secretarul de stat in MAE roman pentru afaceri strategice si co-presedinte al partii romane a Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor nationale despre declaratiile facute de secretarul de stat in MAE ungar Zsolt Nemeth "cu privire la arborarea asa-zisului drapel al «Tinutului Secuiesc» si presupusele «agresiuni simbolice» la care ar fi supusa".

"Declaratiile domnului Zsolt Nemeth sunt inacceptabile si contravin spiritului de buna-vecinatate si Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre Romania si Ungaria. Autoritatile romane nu accepta si nu vor accepta astfel de interferente regretabile care contravin cadrului constitutional si legal din Romania. Practic, indemnul oficialului ungar echivaleaza cu sustinerea explicita a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisa de Constitutia Romaniei si nu face parte din standardele europene acceptate in domeniul protectiei persoanelor care apartin minoritatilor nationale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers", afirma Aurescu, citat de MAE.

Oficialul roman adauga ca Romania si Ungaria sunt deopotriva parte la un sistem international si european de valori in care protectia pentru drepturile omului in general si a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale in special este fundamentala.

Ponta, despre scandalul steagului secuiesc: Nu acceptam de la nimeni obraznicii

"Romania si-a asumat, prin participarea la diverse tratate internationale, obligatii ferme in privinta respectarii si protejarii elementelor esentiale ale identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale (religia, limba, traditiile si patrimoniul cultural), convinsa fiind de necesitatea protejarii diversitatii culturale ca element definitoriu al societatii romanesti. Astfel, Romania isi indeplineste pe deplin obligatiile asumate prin Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale si Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacra standardele de drept international in materie de protectie a minoritatilor nationale. De altfel, modelul romanesc in materie de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale este recunoscut la nivel european si international", mai afirma Aurescu, potrivit MAE.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Secretarul de stat adauga ca, in plan bilateral, prin Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate, semnat la Timisoara, la 16 septembrie 1996, Romania si Ungaria si-au asumat obligatii reciproce inclusiv in materie de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale, prin raportare la Conventia cadru pentru protectia minoritatilor nationale si la "documentele pertinente ale Organizatiei Natiunilor Unite, Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si Consiliului Europei".

Din dispozitia ministrului roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, ambasadorul ungar la Bucuresti va fi convocat de urgenta la MAE pentru a i se comunica pozitia partii romane, mai precizeaza MAE in comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.