Parlamentarii se pregatesc sa-si voteze statutul, unul atat de plin de facilitati ca nu vor mai trebui sa scoata nici un ban din buzunar

Senatorii isi fac la acest sfarsit de an cadou masini, mobilier si birouri de 43 de miliarde de lei. Nu este insa singurul cadou pe care parlamentarii si-l acorda. Ieri, Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au hotarat sa-si puna sub bradul de Craciun si un statut. Senatorii si deputatii se vor intalni ultima oara in acest an pe 20 decembrie, pe agenda plenului reunit mai figurand analizarea rapoartelor de activitate ale SRI si CNAS si modificarea Legii electorale pentru alegerile parlamentare.

Insa, cel mai interesant punct pe ordinea de zi este, de departe, statutul parlamentarilor. Ca de obicei, cand vine vorba de interesul propriu, parlamentarii sunt foarte darnici, proiectul fiindu-le extrem de favorabil. Propunerea de statut a fost semnata de reprezentanti din toate partidele, asa ca probabil va trece fara probleme de Parlament.

Totul gratis

Desi primesc salarii foarte mari, parlamentarii vor avea conform noului statut si mai multe facilitati. Parlamentarii au salarii nete de minim 34 de milioane de lei, la care se mai adauga 48 de milioane de lei suma forfetara pentru cheltuielile cu biroul parlamentar si cate 500 de mii de lei pe zi diurna pentru cei din provincie. Plus o masina cu sofer la scara si telefon mobil. Toate platite din banii contribuabililor.

Se pare ca nu este de ajuns. Conform noii propuneri legislative, ei vor mai beneficia si de transport intern gratuit pe liniile aeriene, fluviale si pe calea ferata cu orice categorie de trenuri la clasa I, iar cei care folosesc autoturismul personal pentru a veni la Bucuresti vor primi pentru drumul dus si intors contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 km parcursi.

In plus, spre deosebire de cetatenii de rand care au o lista lunga de cerinte de indeplinit pentru a iesi din tara, deputatii si senatorii au dreptul si la pasaport diplomatic, un document care garanteaza o deplasare fara probleme in orice colt al lumii. Si nu numai ei, ci si sotul sau sotia si copii vor primi un astfel de pasaport.

Renunta la ajutorul de inmormantare

Numeroasele critici aduse acestui proiect de statut i-au facut, totusi, pe parlamentari sa mai faca si concesii. In propunerea initiala exista si un articol in care autorii s-au gandit si la ce e mai rau si au prevazut un ajutor de inmormantare de aproape 100 de milioane lei. Insa acum pare sa nu le mai pese decat de avantajele pe care le au cand sunt inca in viata pentru ca, a spus Titu Gheorghiof, probabil ca acest articol va fi scos.

Un articol controversat este cel privind pensiile suplimentare. Alesii vor sa aiba, dupa ce-si parasesc fotoliile din Palatul Parlamentului, si un supliment de pensie. Problema e ca ei nu cotizeaza decat cu cinci procente din indemnizatia lunara, si doar patru ani, insuficient pentru a avea apoi o pensie de pana la 80 la suta din venitul lor actual. Asa ca au prevazut in propunere ca restul de bani sa vina din economiile facute din bugetele celor doua Camere. Adica tot din bani publici. Potrivit lui Gheorghiof, presedinte al Comisiei speciale care a elaborat statutul, acest articol va fi modificat, insa el nu a precizat ce anume va fi schimbat sau daca se vor gasi alte surse de finantare pentru pensiile suplimentare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.