Partidul Democrat nu va vota Legea statutului minoritatilor nationale in forma actuala, au decis ieri membrii Biroului Permanent National al PD. Emil Boc, liderul democratilor, a declarat ca vor vota pentru aceasta lege numai daca va cuprinde amendamente in conformitate cu recomandarile Comisiei de la Venetia.

Propunerile PD risca sa genereze noi dispute in cadrul coalitiei de guvernamant, deputatul UDMR Kelemen Hunor precizand ca Uniunea nu este de acord cu eliminarea dreptului de veto al Consiliului National al Minoritatilor (CNM).

Conducerea Camerei Deputatilor a decis tot ieri sa prelungeasca termenul de depunere a raportului la Legea statutului minoritatilor pana la 22 decembrie. Strategia udemeristilor mizeaza insa pe eventualele presiuni politice europene, ce ii vor face pe parlamentarii coalitiei sa se pronunte in favoarea legii.

Surse din PD au declarat ca euroobservatorii partidului au fost mandatati sa contracareze aceasta strategie, inclusiv sa faca lobby pentru a fi scoasa din Raportul Moscovici sintagma "self-governement" (autoguvernare).

Presedintele PD a explicat care au fost principalele motive ale acestei hotarari, care vor fi si amendamente pe care PD le va prezenta in comisia juridica a Camerei Deputatilor, la dezbaterea proiectului de lege. "PD cere eliminarea dreptului de veto al Consiliului Minoritatilor Nationale", a spus Emil Boc, pentru ca "acest drept de veto nu este in concordanta cu standardele internationale in materie". El a argumentat cu un citat din raportul Comisiei de la Venetia, in care se spune ca, in ceea ce priveste autonomia culturala a minoritatilor, nu exista un standard international acceptat. Tot in raport se spune ca "in cazul celorlalte tari, unde exista legi cu privire la minoritatile nationale, acest consiliu are dreptul de a fi consultat, si nu dreptul de decizie sau de veto".

Tot din raport provine si cel de-al doilea amendament pe care il vor propune democratii, care va prevedea excludere a criteriului de referinta al cetateniei si mentionarea faptului ca orice persoana aflata pe teritoriul Romaniei poate beneficia de drepturile de non-discriminare prevazute de lege. Ultimul amendament despre care a vorbit presedintele PD priveste faptul ca in proiectul de lege intocmit de UDMR se foloseste sintagma "pondere semnificativa", referitor la minoritati, fara sa se precizeze exact ce inseamna aceasta pondere. PD va cere ca legea sa prevada, asa cum a cerut si Comisia de la Venetia, ca pragul sa fie cel din actuala lege a administratiei publice locale, de 20%, pentru a se elimina "orice ambiguitate cu privire la drepturile minoritatilor nationale existente".

Propunerile PD irita partenerii de coalitie

Propunerile avansate de Emil Boc risca sa genereze noi dispute in cadrul coalitiei de guvernamant, deputatul UDMR Kelemen Hunor precizand ca Uniunea nu este de acord cu eliminarea dreptului de veto al Consiliului National al Minoritatilor in ceea ce priveste numirile in functii publice sau infiintarea si desfiintarea unor structuri care tin de minoritati. Kelemen Hunor a mai spus ca, in conditiile in care acest Consiliu va avea doar drept consultativ, atunci proiectul in sine isi pierde sensul. Nici liberalii nu au primit prea bine decizia conducerii PD, ei nefiind consultati in prealabil cu privire la posibilitatea amendarii proiectului initiat de guvern. Ministrul pentru relatia cu parlamentul, liberalul Bogdan Olteanu, a spus ca aceste probleme legate de statutul minoritatilor au fost deja discutate la guvern si in coalitie.

"In principiu, noi suntem de acord sa discutam si alte modificari, pe langa cele legate de recomandarile Comisiei de la Venetia. Dar, cu conditia ca ele sa fie acceptate de catre coalitie", a comentat ministrul liberal. Propunerile PD urmau sa fie discutate ieri seara in cadrul Consiliului National de Conducere al Aliantei si in cadrul Consiliului de Coordonare al coalitiei. Olteanu a mai spus ca, daca va fi cazul, liberalii vor lua o decizie politica la sedinta Comitetului Executiv al partidului, programata pentru sfarsitul saptamanii.

Udemeristii mizeaza pe o presiune a UE

Conducerea Camerei Deputatilor a decis, tot ieri, sa prelungeasca termenul de depunere a raportului la legea statutului minoritatilor pana la 22 decembrie, adica pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. Hotararea a fost luata la solicitarea celor trei comisii sesizate pe fond - comisia juridica, de invatamant si pentru drepturile omului - in conditiile in care acestea nu au reusit sa isi formuleze punctele de vedere, iar termenul pentru elaborarea raportului expira maine.

Astfel, este exclus ca statutul sa fie aprobat de catre plenul Camerei inferioare in aceasta sesiune, ceea ce nu pare sa-i deranjeze pe reprezentantii UDMR. Surse din cadrul Uniunii spun ca udemeristii nu se mai grabesc cu adoptarea proiectului si ca cel mai bine ar fi ca dezbaterile sa fie reluate in februarie si sa fie finalizate in martie, chiar inainte de raportul de tara al Comisiei Europene. Strategia udemeristilor mizeaza pe eventualele presiuni politice ce ii vor face pe parlamentarii coalitiei sa se pronunte in favoarea legii pentru a nu risca un raport nefavorabil. Asta in contextul in care lobbyul maghiar la nivelul forurilor europene a devenit tot mai puternic.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.