Primul interviu al presedintelui Traian Basescu zguduie scena politica romaneasca Cotroceniul opteaza pentru anticipate din dorinta de a scapa de pretentiile exagerate ale umanistilor Dan Voiculescu aduce grave injurii presedintelui tarii si ameninta cu iesirea de la guvernare Liberalii si democratii sustin declaratiile lui Basescu Pesedistii si-au amintit de separarea puterilor in stat Regulamentul forului legislativ permite revocarea din functie a celor doi presedinti Primavara fuziunii PNL-PD
Traian Basescu a "avertizat" in campania electorala ca are de gand sa fie un presedinte activ si implicat. Dupa ce a surprins membrii guvernului printr-o vizita neprotocolara la Palatul Victoria, Basescu a provocat un cutremur pe scena politica prin declaratiile facute in primul sau interviu ca presedinte al Romaniei. Cutremurul survine insa pe fondul unor miscari oarecum seismice generate de pretentiile partenerilor de guvernare care negociaza de cateva zile bune posturile de prefecti, subprefecti si secretari de stat. Negocierile dintre aliati, umanisti si udemeristi privind repartizarea posturilor respective s-au dovedit extrem de dificile, liderii PNL si PD fiind depasiti de cererile partenerilor care au starnit nemultumirea liberalilor si democratilor din teritoriu. In acest context, Basescu a iesit la rampa amenintand cu declansarea alegerilor anticipate, mesajul sau avand ca tinta precisa partidul condus de Dan Voiculescu.
El a punctat delimitandu-se in acest fel de "solutia imorala" a coabitarii cu un partid care pana nu de mult era in barca PSD, coabitare ce probabil i-a derutat pe alegatorii sai. Presedintele s-a referit la duplicitatea PUR, partid ce a contribuit decisiv la inscaunarea lui Nastase & Vacaroiu in fruntea forului legislativ. Desi declaratiile sale au fost facute sub rezerva faptului ca anticipatele pot fi organizate doar in conditiile unei crize politice, Basescu a sustinut ca, personal, este "adeptul unor alegeri imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR". Surprindere totala in tabara umanistilor, carora le-a cam fugit pamantul de sub picioare la impactul cu tsunami Basescu. Ei au activat celula de criza a partidului convocandu-si forurile de conducere in vederea luarii unor decizii, sustinand insa ca nu se agata de guvernare.
Seful umanistilor, Dan Voiculescu, a ripostat cu injurii la adresa lui Basescu si a sustinut ca presedintele statului a fost cel care i-a cerut sa intre la guvernare. Basescu nu i-a ramas dator, replicandu-i ca expresiile "te rog" si "a cere" nu exista in vocabularul sau. Invitat sa-si faca bagajele de la Palatul Victoria, Voiculescu si-a intors fata catre pesedisti, asigurandu-i ca nu va raspunde solicitarii sefului statului de a declansa procedurile parlamentare de revocare din functie a presedintilor celor doua Camere ale parlamentului. Pesedistii l-au acuzat si ei pe Basescu de imoralitate, de incalcarea Constitutiei si de jocuri politicianiste, invocand din nou modelul cederist. In spatele presedintelui s-au grupat liberalii si democratii care au sustinut varianta alegerilor anticipate in cazul in care se ajunge la o situatie de criza politica ce va face imposibila punerea in practica a masurilor guvernamentale.

Liderii PNL si PD au invocat faptul ca trebuie sa existe coerenta intre politica guvernului si cea a structurilor din teritoriu unde umanistii au colaborat si cu pesedistii pentru a controla consiliile judetene. Liberalii si democratii pledeaza pentru clarificarea situatiei din teritoriu, dar si de la nivelul conducerii celor doua Camere ale forului legislativ. Ei au mai gasit o tema de lucru in interviul lui Basescu, aceea a proiectului de fuziune PNL-PD lansat anul trecut de fostul presedinte liberal Valeriu Stoica si sustinut de Cotroceni. Dezbaterea privind fuziunea sau uniunea dintre cele doua formatiuni politice fusese amanata pana dupa alegerile generale, iar liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a precizat in premiera ca va sustine la congresul PNL din februarie o motiune referitoare la demararea procesului.
In toiul negocierilor extrem de dificile pentru impartirea prefecturilor intre partenerii de guvernare si dupa consultari "amicale si neprotocolare" cu premierul Tariceanu, presedintele Basescu a declansat un nou cutremur pe scena politica, pronuntandu-se in favoarea alegerilor anticipate. Seful statului si-a argumentat ideea "reintoarcerii la popor" pentru a scapa de "solutia imorala care se numeste PUR".
Scena politica a fost bulversata ieri de afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind alegerile anticipate. Interviul acordat de Cotroceni ziarului "Adevarul" reia de fapt teoria reintoarcerii la popor, teorie pe care Basescu a promovat-o initial in plin proces de negociere pentru formarea guvernului Tariceanu. De data aceasta, ideea declansarii imediate a alegerilor anticipate survine intr-un moment in care aliatii lui Tariceanu au mari dificultati in a repartiza posturile de prefecti, subprefecti si secretari de stat, pretentiile umanistilor fiind la fel de mari ca si la consituirea guvernului. Umanistii au cerut din nou mai mult decat li s-ar fi cuvenit, profitand si de faptul ca nu au incheiat un protocol cu Alianta. Practic, in utlimele zile, liberalii si democratii nu fac altceva decat sa negocieze posturile respective cu partenerii de guvernare, fara sa fi ajuns la o concluzie.
Anticipate anti-PURBasescu califica drept extrem de dificila si imorala guvernarea alaturi de PUR, un partid care pana nu de mult era in barca PSD si care joaca la doua capete. "Este extrem de dificil pentru primul-ministru sa aiba in structura guvernului un partid care a fost aliatul PSD in campanie si care acum revendica prefecturi.
E foarte dificil pentru Calin Popescu Tariceanu sa explice si electoratului, si celor doua partide din Alianta cum poti sa pui un prefect de la un partid care, in campanie, ti-a fost extrem de ostil. Sau cum poti sa pui un prefect de la un partid care a sustinut desemnarea lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase ca presedinti ai Camerelor", afirma presedintele in interviul citat. In context, el sustine ca umanistii ar trebui in primul rand sa corecteze aceasta greseala si sa fie declansate procedurile parlamentare pentru PURificarea conducerii forului legislativ. Tot Basescu mai spune insa ca, personal, este "un adept al unor anticipate imediate pentru a scapa de solutia imorala care se numeste PUR" si care a fost acceptata initial din nevoia de a avea un guvern
Tete-a-tete cu TariceanuAfirmatiile lui Basescu au fost lansate pe piata in contextul in care presedintele a trecut pe la Palatul Victoria pentru o scurta intrevedere privata si neprotocolara cu premierul Tariceanu, in care cei doi ar fi discutat, printre altele, despre negocierile politice din aceasta saptamana privind distribuirea functiilor de prefect si subprefect. Intrevederea de taina a fost motivata prin faptul ca intre cei doi exista "un parteneriat foarte solid". De altfel, in interviul respectiv, Basescu a mai reluat o alta idee mai veche, aceea a fuziunii dintre PNL si PD, care ar trebui pusa in practica dupa congresele celor doua partide, adica in februarie-martie. Fuziunea a fost vehiculata si de Tariceanu imediat dupa alegerile parlamentare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.