Pierre Moscovici (foto), raportorul Parlamentului European (PE) pentru Romania, a schimbat tonul declaratiilor la adresa tarii noastre, cu doar cateva zile inainte de dezbaterea in plenul PE a raportului anual asupra Romaniei. El a avertizat, intr-un interviu acordat Radio Delta RFI, ca nu trebuie sa ne asteptam la complezenta din partea Uniunii, in conditiile cresterii valului de reticenta fata de primirea a noi membri, invocand in acest sens intarzierea ratificarii in unele state a Tratatului de aderare

Atmosfera de scepticism din Franta si din Europa privind integrarea Romaniei la UE poate fi depasita numai prin rezultate extrem de performante, a aratat Moscovici. Declaratiile parlamentarului socialist indica o schimbare de atitudine fata de Romania, de vreme ce recent, odata cu prezentarea Raportului sau in comisia de afaceri externe, atitudinea sa fata de Romania era mult mai ingaduitoare. "Nu trebuie sa va asteptati la complezenta. Nu suntem intr-un climat in care sa spunem, Romania va adera daca rezultatele nu sunt suficiente", a aratat Moscovici.

Raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, a mai spus ca Uniunea Europeana trebuie sa fie extrem de rigurosa fata de Romania in privinta progreselor de care are nevoie pentru a fi pregatita de integrare. El a adaugat ca Europa se confrunta cu un climat de reticenta fata de viitorii membrii si ca autoritatile comunitare nu pot fi indiferente fata de acest proces. Insasi intarzierea ratificarii tratatului comun de aderare al Romaniei si Bulgariei este un rezultat al acestei indoieli, mai arata oficialul european.

"Nu pot decat sa constat si sa regret atmosfera de euroscepticism care ne inconjoara. Sunt un sustinator al extinderii, dar nu pot sa nu vad cum reactioneaza concetatenii mei si cateodata autoritatile franceze. Faptul ca Franta nu ratifica imediat tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana e un semn de reticenta si de indoiala", a spus Moscovici. Raportorul PE mai lasa totusi loc de speranta, intrucat ne transmite ca daca lucrurile merg bine in reforma justitiei, acest lucru ne va duce la timp in UE.

"Iata ceea ce constat eu si cred ca pentru a surmonta euro-scepticismul trebuie ca rezultatele sa fie extrem de performante. Daca Romania este performanta, mai ales in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, atunci va adera la 1 ianuarie 2007. Dorinta de extindere exista, dar conditiile sunt stricte", a declarat raportorul Parlamentului European pentru Romania.

Pierre Moscovici si-a prezentat raportul de monitorizare a Romaniei in comisia de politica externa a PE acum doua saptamani. Raportul ce-i poarta numele are aceleasi concluzii si recomandari ca Raportul Comisiei Europene din octombrie si a fost primit de autoritatile romane ca un semnal pozitiv. Din Raport reiesea ca Romania a facut progrese semnificative in ceea ce priveste libertatea de expresie, justitia, integrarea minoritatilor, protectia copilului si restituirea proprietatilor.

Totusi, ni se cerea sa acordam prioritate maxima combaterii marii coruptii, securizarii frontierelor si luptei impotriva traficului de fiinte umane si a drogurilor. Raportul Moscovici, ce a primit numeroase amendamente, urmeaza sa fie discutat in plenul PE, la jumatatea acestei luni. Printre amendamentele ce vor fi discutate in plen se numara si cele referitoare la combaterea marii coruptii, reforma sistemului judiciar si a celui administrativ. Schimbarea de optica a europarlamentarilor si institutiilor comunitare intr-o perioada atat de scurta coincide cu amploarea pe care a luat-o scandalul presupuselor inchisori ale CIA de pe teritoriul Romaniei.

Prezent la Bucuresti saptamana trecuta, Rene van der Linden, presedintele Adunarii Consiliului Europei a cerut Parlamentului roman sa constituie o comisie de ancheta. Van der Linden a mai declarat ca parlamentarii europeni si cei din Consiliul Europei sunt din ce in ce mai ingrijorati ca zvonurile privind centrele de detentie ar fi intemeiate. De asemenea, autoritatile comunitare au declarat pe diverse canale ca dovedirea existentei acestor centre ar putea afecta integrarea la termen a Romaniei si Bulgariei, dar si retragerea votului din institutiile UE a tarilor integrate in ultimul val.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.