Serghei Stanisev, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, critica afirmatiile presedintelui Traian Basescu din interviul de marti seara si cere liderilor institutiilor UE sa condamne comportamentul sefului statului.

PES a criticat "un exploziv interviu TV dat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, marti, 27 noiembrie".

"Cu numai 10 zile inainte de alegerile parlamentare, in direct la postul de televiziune B1 TV, Basescu l-a descris pe primul-ministru Victor Ponta ca «mincinos», «prost» si «un porc»", mentioneaza un comunicat de presa transmis joi de PES.

Potrivit comunicatului PES, "presedintele Basescu a mers mai departe si a amenintat ca nu il va desemna pe Victor Ponta ca sef al Guvernului, chiar daca USL, coprezidata de Ponta, va castiga o majoritate absoluta pe 9 decembrie". "In prezent, coalitia USL are un procent impunator de 62% in sondajele de opinie", se mai arata in comunicat.

Basescu: E greu ca un presedinte sa numeasca premierul care a participat la suspendarea sa

De asemenea, Serghei Stanisev s-a declarat "dezamagit si socat de comportamentul presedintelui Basescu".

"Aceasta este o amenintare vadita la standardele democratice si constitutionale. Este deja o ingrijorare faptul ca el a ales sa recurga la un asemenea limbaj incendiar si sa intre el insusi in campania electorala desi detine o functie care ar trebui sa ramana neutra politic, insa amenintarea de a nu-l desemna pe domnul Ponta depaseste limita", a afirmat Stanisev, potrivit comunicatului PES.

Presedintele PES a cerut liderilor institutiilor UE sa condamne comportamentul lui Traian Basescu.

"Amenintarea presedintelui Romaniei reprezinta un afront la adresa Constitutiei. In timpul verii UE a fost extrem de vigilenta in monitorizarea standardelor democratice si respectarea de catre actorii politici a Constitutiei. Le cer acum sa aplice aceleasi standarde precise", a spus Stanisev.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Stanisev a adaugat ca "acest comportament al lui Basescu indica o crestere a disperarii acestuia".

"Am incredere ca poporul roman va vedea dincolo de aceste manevre. Avansul semnificativ si ferm din sondaje al lui Victor Ponta indica faptul ca romanii vor ca tara lor sa se indrepte spre o directie mai calma si mai progresista", concluzioneaza liderul PES.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.