Puterea a respins ieri ideea negocierii cu PSD a dezbaterilor parlamentare la Legea bugetului, afirmand ca nu are rost sa faca acum „concesii“. Coalitia considera ca are majoritatea de care este nevoie pentru aprobarea unei legi necesare si nu este onorabil sa negocieze, de fapt, prezenta parlamentarilor la lucrari, desi chiar propriii lor oameni au lipsit peste masura in ultima saptamana.

Inca de dimineata, liderul PD, Emil Boc, a cerut Coalitiei sa nu accepte nici un fel de negociere cu Opozitia pe marginea Bugetului de stat pe 2006. "Bugetul este programul nostru politic, pe care trebuie sa-l ducem la indeplinire, chiar daca este greu uneori", a aratat Boc. Acesta a adaugat ca o negociere pe aceasta tema ar reprezenta o cedare in fata Opozitiei si o renuntare la obiectivele de guvernare. Indemnurile lui Boc nu i-au lasat reci pe democrati si pe liberali care au decis sa-si mobilizeze la maximum parlamentarii pentru a trece rapid Bugetul prin Parlament, fara a mai apela la bunavointa PSD.

"N-avem ce negocia. Ne-am pus de acord, inclusiv Opozitia, ca trebuie urgentata dezbaterea bugetului. "Chiar vom fi cu totii prezenti acolo, inclusiv ministrii si parlamentarii pentru a termina cat mai repede bugetul", a declarat la sfarsitul sedintei Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului, Cristian Radulescu, liderul deputatilor PD. Radu Berceanu, senator PD, cel care a solicitat reuniunea de ieri a liderilor partidelor, a declarat si el ca nu se pune problema unor negocieri. "Singura idee de asa-zisa negociere era o discutie legata de desfasurarea corecta a sedintelor, nu o negociere in sensul la articolul cutare va dam voua satisfactie si la articolul celalalt ne dati voi noua satisfactie", a afirmat Berceanu. Resemnati ca Puterea nu a fost dispusa sa mai cedeze ca la negocierile pentru adoptarea Regulamentului, cei de la PSD au declarat si ei ca nu au conditionat ieri adoptarea rapida a Bugetului. "Am vorbit de felul in care se desfasoara dezbaterea bugetului in plen", a declarat Adrian Nastase, presedintele executiv al PSD.

Totusi, Nastase, a dat de inteles ca cei de la PSD nu vor ceda asa de usor la propriile viziuni asupra Bugetului. "In cadrul comisiilor, in cadrul dezbaterilor din plen cand se ajunge la puncte mai delicate, vor avea loc, informal, anumite discutii", a aratat liderul PSD. Si, in stilul caracteristic, Nastase nu a uitat sa strecoare o ironie cu iz de amenintare. "Nu vreau sa spun, poate usor ironic, ca in masura in care domnul Vladescu nu poate sa discute aceste chestiuni cu grupurile din Opozitie, poate vine domnul Traian Basescu si discuta aceste lucruri, pentru ca bugetul cu adevarat sa treaca", a declarat Nastase.

Totusi, desi au refuzat un alt compromis cu PSD, Alianta a obtinut prea putin ieri. Liberalii si democratii au incercat sa impuna ca termen de adoptare a Bugetului data de 1 decembrie. Poate inca dispus sa puna bete in roate Puterii, Adrian Nastase a sustinut ca Bugetul nu poate fi adoptat mai devreme de 10 decembrie. In replica, democratii si liberalii ii acuza pe cei de la PSD ca vor in continuare sa tergiverseze adoptarea Bugetului, desi in fata presei se arata plini de disponibilitate.

"Daca dansii doresc pana pe 10 decembrie, asta inseamna ca au dorinta de a prelungi in continuare dezbaterea bugetului", a declarat Cristian Radulescu.

Zvonurile privind purtarea de negocieri intre Putere si Opozitie pe marginea adoptarii Bugetului au aparut la sfarsitul saptamanii trecute. Deputatul PSD Valeriu Zgonea a declarat, vineri, ca la reuniunea liderilor de grup s-a purtat o serie de discutii privind pretentiile pe care PSD le are pentru a asigura aprobarea proiectului de buget. Zgonea a anuntat ca luni (n.r., ieri ), parlamentarii PSD vor veni cu un mandat clar de negociere din partea partidului astfel incat Bugetul sa fie modificat.

Pe de alta parte, Puterea a reusit ieri sa evite repetarea episodului de negociere care a permis PSD sa sesizeze Curtea Constitutionala inainte ca presedintii celor doua Camere parlamentare sa fie schimbati. In schimbul acestei concesii, cei de la PSD au promis ca vor adopta Statutul Minoritatilor si Bugetul de Stat. Statutul Minoritatilor a cazut in Senat cu concursul celor de la PSD, care au declansat apoi o campanie critica asupra acestui proiect. Daca cu Bugetul nu pot face acelasi lucru, din cauza majoritatii Coalitiei de la putere, e de asteptat ca parlamentarii PSD sa incerce macar intarzierea adoptarii acestuia.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.