Romania a sarbatorit ieri un an de "minciuna portocalie", la implinirea unui an de la alegerile parlamentare.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, in urma sedintei Biroului Permanent National al social-democratilor, ca evenimentul ar trebui celebrat printr-un parastas, dar, "din pacate, coliva este suportata de intreaga natiune romana". De altfel, presedintele social-democrat a anuntat ca PSD va organiza o serie de conferinte de presa si de actiuni politice, pana pe 12 decembrie, cand este "data fatidica" la care Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale, in care va arata ceea ce s-a intamplat intr-un an de guvernare portocalie.

La BNP-ul PSD, importantul eveniment a fost marcat prin decizia de a cere demisia ministrului sanatatii si a celor care au negociat cu sindicatele din invatamant. "Este o situatie care a paralizat sistemul de educatie, de aceea opinia PSD este ca se impune o singura solutie: demisia echipei de negociatori", a afirmat Geoana. In ceea ce il priveste pe ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, presedintele PSD a acuzat: "In ce tara civilizata din Europa se mai intampla asa ceva, ca o boala din secolul XIX sa faca victime la inceputul secolului XXI?".

Intrebare pentru Basescu

Pe de alta parte, Biroul Permanent al PSD a decis ca are nelamuriri cu privire la declaratiile facute de presedintele Basescu. "Partidul nostru solicita presedintelui precizarile exacte cu privire la episodul fluturasilor de campanie pe care i-a invocat intr-o interventie mediatizata la un post de televiziune saptamana trecuta", a declarat Geoana. Traian Basescu a acuzat atunci ca, in Bucuresti, se pregateste difuzarea unor fluturasi denigratori la adresa sa. "Presedintele a inceput sa se prezinte, ca si predecesorul sau, presedintele Constantinescu, intr-o victima a grupurilor de interese, a mafiei si a fostei Securitati. Este un joc periculos, este o acuza care se pare ca nu are nici o fundamentare in realitate si cred ca a venit clipa ca intaiul om al statului sa inceapa sa vina si cu probe", a afirmat Geoana. El a continuat, spunand: "A vorbit despre grupuri de interese fara sa dea nume, vorbeste de fluturasi care arata ca, de fapt, presedintele tarii este mai preocupat de propria imagine decat de problemele serioase si reale ale tarii".

De fapt, aceasta a fost o buna ocazie pentru ca Geoana, cu formatia sa de diplomat, sa aduca acuze la adresa actualei puteri si a presedintelui, dar reusind in acelasi timp sa se ascunda dupa deget cand a fost intrebat cu privire la coruptia din interiorul partidului pe care il conduce. Pentru a face diferenta, liderul PSD a fost invitat sa mentioneze cateva nume de "oligarhi, comunisti si securisti" care fac parte din structurile de conducere ale statului. "Ultimii 15 ani de zile in Romania - o adevarata parcelare a economiei in functie de interesele fostei nomenclaturi comuniste si securiste. S-au specializat, unul s-a dus in petrol, altul s-a dus in exportul de lemne, altul s-a dus in exportul de petrochimice", a afirmat Geoana. La insistentele ziaristilor, el s-a limitat la a spune doar atat: "Cine sunt ii stiti mai bine decat noi si i-ati semnalat in articole".

Pe de alta parte, Geoana a spus ca in partid ar ramane "foarte multi oameni" chiar daca actuala conducere s-ar delimita de membrii asupra carora planeaza acuzatii. El a recunoscut ca PSD are "partea sa de vina", dar ca, daca aceste informatii ar fi folosite doar ca arma politica intre partide, "ne intoarcem, ca si Emil Constantinescu, la o cruciada fasaita si un efort nobil, real, necesar, dar care nu duce nicaieri". Mircea Geoana l-a aparat insa pe Ion Iliescu, spunand: "Domnul Iliescu are un mare merit: acela ca a rezistat tentatiei ca personal sa fie parte sau sa patroneze acest tip de actiuni".

In final, Geoana a concluzionat ca diferenta dintre el, Ion Iliescu si Emil Constantinescu consta in faptul ca: "Nu am avut relatie cu comunismul, nu am avut relatie cu securitatea si am trait in Occident".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.