Doi deputati au propus miercuri o lege de gratiere si amnistie colectiva.

Deputatii Nicolae Paun (Partida Romilor) si Madalin Voicu (PSD) au depus o initiativa legislativa prin care doresc gratierea infractorilor cu pedepse de pana la 6 ani inclusiv si amnistierea celor cu pedepse cu inchisoare pana la 4 ani inclusiv sau amenda. Argumentele invocate de initiatori se refera la ameliorarea supraaglomerarii penitenciarelor si realizarea de economii la buget, relateaza adevarul.ro.

O serie intreaga de infractiuni sunt exceptate de la aplicarea legii: omor, vatamare corporala grava, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate in mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuala, incest, talharie, inselaciune, delapidare, ultraj, tortura, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupefiante, proxenetism.

Pe lista exceptiilor nu se regasesc insa infractiunile de coruptie.

"Este o idiotenie daca se crede ca a fost facut acest proiect pentru Adrian Nastase", a spus Madalin Voicu raspunzand unor intrebari ale presei.

Cu toate acestea, in dosarul „Trofeul Calitatii", acolo unde fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani de inchisoare, ceilalti patru complici au pedepse maxime de 6 ani.

Si Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la un an cu executare pentru santaj, ar iesi mai repede din inchisoare. In aceeasi situatie se afla senatorul Catalin Voicu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare, si colegii sai de dosar, cu pedepse mai mici, si fostii parlamentari Vasile Duta si Virgil Pop, ambii avand de executat cate 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Si fostul secretar de stat de la Revolutionari, Emilian Cutean, ar beneficia de gratiere, deoarece executa o pedeapsa de 5 ani de inchisoare pentru o deturnare de fonduri.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Liderul PSD, Victor Ponta sustine ca proiectul gratierii initiat de deputatul PSD Madalin Voicu si seful Comisiei drepturilor omului, Nicolae Paun, nu are acordul sau, dar arata in acelasi timp ca Romania este foarte aproape sa fie condamnata la CEDO pentru supraaglomerarea penitenciarelor.

"Nu sunt de acord cu acest proiect. Madalin Voicu este un personaj special, simpatic, dar cred ca pierde voturile celor care nu au oameni in puscarie", a spus Ponta la Realitatea TV.

El a adaugat insa ca Romania este foarte aproape sa fie condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru supraaglomerarea penitenciarelor.

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat, miercuri, ca liberalii nu au luat in discutie proiectul privind gratierea unor persoane promovat in Parlament, fapt pentru care PNL nu isi poate asuma responsabilitatea pe un asemenea act normativ.

Citeste si:
Viorica Dăncilă: „Eram premierul României, nu sluga lui Dragnea”
Viorica Dăncilă, despre...

Voicu a fost intrebat daca proiectul semnat de deputatul PSD Madalin Voicu si de deputatul minoritatii rome, Nicolae Paun, a beneficiat de acordul liderilor USL.

"Acei deputati, niciunul dintre ei nu apartine PNL, iar tinand cont de faptul ca nu am purtat nicio discutie comuna pe acest subiect, nu este un proiect pe care PNL sa aiba vreo responsabilitate sau sa-si poata exprima acum o opinie. (...) Nu ne-a fost comunicat inainte, nu l-am discutat, nu e asumat mai mult decat poate de initiatori, nu stiu ce scrie acolo", a spus Voicu, citat de hotnews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.