Intentiile administratiei Baseascu de a lansa o campanie anticoruptie beneficiaza de sprijinul americanilor si englezilor. Ambasadorii SUA si ai Marii Britanii vorbesc despre parteneriatul Washington-Londra-Bucuresti ce isi propune sa sprijine lupta impotriva inamicului public numarul unu: marea coruptie. Desi s-a comentat mult pe tema coruptilor din PSD, diplomatii occidentali avertizeaza insa actuala putere ca nu trebuie sa faca greseala de a aborda problema din perspectiva politica si de a declansa o vanatoare de vrajitoare.

Vechile practici ale mitei si coruptia devenita deja rutina trebuie sa dispara pentru ca integrarea deplina a Romaniei in NATO si aderarea la Uniunea Europeana sa fie un succes, sustin reprezentantii Comisiei Europene si ambasadorii SUA si Marii Britanii la Bucuresti. Intr-o emisiune televizata, ei au reluat ideea potrivit careia principala problema a Romaniei ramane coruptia, oamenii de afaceri speculand relatiile pe care le au cu autoritatile pentru ca firmele lor sa prospere. "Administratia trebuie sa devina transparenta si eficienta. Coruptia este factorul-cheie care distruge puterea acestei tari si ii descurajeaza pe tineri, care vor sa plece din Romania", a declarat ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quale. In conditiile in care integrarea in Uniunea Europeana are si dezavantaje precum cresterea somajului ca urmare a inchiderii intreprinderilor nerentabile, Romania va trebui sa atraga tot mai multe investitii straine in compensatie. Or, acest lucru este imposibil atata vreme cat nu se iau masuri concrete impotriva coruptiei. "Ca ambasadori, noi trebuie sa fim foarte fermi si sa le spunem firmelor noastre ca functionarii promoveaza coruptia, dar oamenii de afaceri nu trebuie sa cedeze si sa dea mita", a mai explicat Quale. Diplomatul britanic sustine ca daca nu se pune capat acestui sistem in care oamenii de afaceri corupti castiga licitatii pentru ca fac parte din clientela politica a partidului aflat la putere, aderarea Romaniei la UE nu va fi un succes.

Parteneriat international

Dincolo de necesitatea de a schimba mentalitatea romanilor obisnuiti sa raspunda solicitarilor de a da mita, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, spune ca trebuie rezolvata coruptia la nivel inalt si ca intentiile lui Traian Basescu au fost percepute ca un semnal pozitiv. "E greu sa-i spui unui om obisnuit sa nu mai fie corupt, cand el vede ca si guvernantii tarii sunt corupti", a declarat Scheele. El a mai spus ca pana acum nu a vazut nici un ministru demisionand si ca ar fi cazul ca membrii guvernului sa fie constienti de faptul ca pot fi destituiti sau sa paraseasca functia atunci cand li se aduc grave acuzatii de coruptie. Oficialul european mai considera ca Basescu a avut dreptate afirmand ca "partidul aflat la putere devine mai puternic, daca institutiile statului sunt si ele puternice si independente". La randul sau, ambasadorul britanic a precizat ca a discutat cu presedintele despre un plan imediat de actiune pentru combaterea coruptiei, englezii oferind asistenta statului roman in cadrul unui parteneriat international, alaturi de SUA. Quale a mai spus ca acest parteneriat, din care mai fac parte si alte state europene, isi propune sa sprijine campania anticoruptie a noii administratii de la Bucuresti.

Reteta magica anticoruptie

Daca ar fi sa existe o reteta magica a combaterii coruptiei, aceasta ar consta in independenta institutiilor implicate, a explicat Scheele, adaugand ca justitia si politia trebuie sa apere legea. El a precizat ca a stat de vorba cu multi judecatori pe care i-a sfatuit sa faca publice presiunile politice la care au fost supusi si sa lupte din interiorul sistemului. Din pacate, a adaugat el, de cele mai multe ori cei care i-au urmat sfatul au avut de suferit. Ambasadorul american la Bucuresti, Jack Dyer Crouch II, a sustinut si el ca nu se poate vorbi despre o justitie independenta in Romania si ca PNA ar trebui sa devina o structura activa, nesupusa influentelor politice. In opinia sa, totul trebuie judecat apolitic, pentru a nu se repeta situatia in care institutiile statului au fost utilizate pentru a vana adversarii politici. La randul sau, diplomatul britanic a aratat ca exista riscul ca noua administratie sa comita o greseala cruciala, aceea de a considera lupta anticoruptie drept o lupta politica. "S-a vorbit mult in campania electorala despre coruptia din PSD. Ar fi o greseala fatala sa vedem problema numai din aceasta perspectiva", a declarat Quiton Quale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.