Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, joi seara, la TVR 1, ca s-au identificat resurse in buget pentru achizitia a 12 avioane second-hand F16, Romania incepand sa plateasca din 2013 si va beneficia de aceste avioane din 2016.

Potrivit MEDIAFAX, Dobritoiu a precizat ca ratiunea pentru care Romania incepe plata din 2013 si va folosi avioanele abia in 2016 consta in faptul ca efortul bugetar este mai mic, suma totala de achitat fiind platita in transe anuale, timp de 5 ani.

"Efortul se situeaza undeva in jur la 100 de milioane de euro pe an. Aceasta nu inseamna ca avioanele costa 600 de milioane de dolari (...) Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim", a spus Dobritoiu.

El a precizat ca, in conditiile in care cele 12 avioane costa 120 de milioane de dolari, restul platii (pana la 600 de milioane de dolari - n.r.) consta in suport logistic.

Ministrul Apararii a spus ca in contravaloarea suportului logistic nu intra si modernizarea pistelor, care se va face printr-un efort bugetar suplimentar, in valoare de 55 de milioane de lei.

Dobritoiu a spus ca in banii pe care Romania ii va plati nu se regaseste si contravaloarea programului de inarmare a avioanelor.

Ministrul a spus ca avioanele sunt modernizate la nivelul penultimei generatii de avioane F16, iar pachetul de inarmare costa maximum 100 de milioane de dolari.

El a aratat ca aceste avioane vor putea sa isi indeplineasca toate misiunile pentru minimum 20 de ani.

Ministrul Apararii a afirmat ca varianta achizitionarii unor avioane noi era exclusa.

Dobritoiu a mai spus ca in sedinta CSAT in care s-a decis achizitia celor 12 avioane second hand nu au existat rezerve de niciun fel fata de aceasta hotarare.

"Rezerve nu au existat, pentru ca ar fi trebuit sa fi avut alte optiuni financiare. Deci, decizia a fost luata, avand in vedere capacitatea Romaniei de a sustine financiar un program strategic de inzestrare", a spus Dobritoiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.