Constantinescu l-a enervat pe Basescu, amintindu-i de Securitate

Traian Basescu si Adrian Nastase, au reactionat vehement la acuzatiile aduse de Emil Constantinescu (foto) privind o presupusa colaborare a lor cu politia politica. In replica, fostul presedinte sustine ca apelul exclusiv la arhiva SRI ar reprezenta "o manipulare" realizata de actualii beneficiari politici ai Revolutiei din ’89, documente incriminatoare putand fi gasite la nivelul arhivelor altor servicii de informatii, precum SIE sau serviciul de contrainformatii al armatei.

Intreaga teorie a lui Emil Constantinescu are ca si cheie de bolta conceptul de apartenenta la sistemul oligarhic rezultat din reasezarea structurilor post-securiste dupa ianuarie 1990, structuri compuse "din cadrele vechii Securitati, ale nomenclaturii, din oameni oarecum de valoare, dar promovati pentru a fi controlati".

Aceste apelative nu au cazut bine presedintelui Basescu care si-a depasit neutralitatea obligatorie derivata din functie, catalogandu-si predecesorul drept "o nulitate, care n-a lasat nici o dara in urma sa..." Fostul presedinte Emil Constantinescu a jubilat. Pentru el, reactia Cotroceniului este una a "celui care se afla in dificultate si nu are argumente" folosind insulta ca "ultima arma". "Nu pot intra in polemica, in astfel de situatii. Cand se pune o intrebare trebuie sa se dea un raspuns, nu o insulta", a spus Constantinescu.

Fostul presedinte a reamintit faptul ca afirmatiile pe care le-a facut nu au fost atacuri la adresa lui Basescu sau a altor demnitari, ci s-a referit la un intreg sistem care a beneficiat de finantele seviciilor secrete pentru a se propulsa in functii de coducere de varf. "Am spus ca au colaborat cu Securitatea, dar am precizat ca nu ii acuz in nici un fel ca au facut politie politica. Nu este vorba de un atac personal, ba dimpotriva, in ceea ce il priveste pe dl presedinte Traian Basescu, eu doresc chiar sa sprijin lupta pe care domnia sa a declarat ca doreste sa o duca impotriva Securitatii", a precizat Constantinescu.

El sustine ca documentele incrimantorii se gasesc atat in arhiva SRI cat si in cele ale altor servicii secrete. "Documentele se regasesc in arhiva lor sau ar trebui sa se regaseasca. Ma voi duce la CNSAS pentru a le arata ce sa caute si unde sa caute, dar si pentru a face propuneri de reaorganizare a legii de functionare si organizare a acestei institutii" ne-a declarat Constatinescu. Potrivit tezei sale, date si informatii despre cei care au lucrat sau colaborat cu serviciile secrete si au folosit dupa revolutie in interes propriu fondurile valutare ale acestora se gasesc si in arhivele unor servicii precum SIE sau Serviciul de Contrainformatii ale Armatei.

"Aceasta indreptare mereu spre SRI lasa in afara, iata, MApN, a lasat in afara o parte, poate cea mai murdara, a securitatii, care era Unitatea 0215 din MI, care se ocupa de cea mai crunta politie politica, contrainformatiile, care faceau politie politica, dar, in acelasi timp, lasa complet in afara SIE, fostul Centru de Informatii Externe, unde se rulau banii si pe baza caruia s-a format sistemul oligarhic acum. De ce nu exista arhiva Serviciului de Contrainformatii la CNSAS? Accentul exclusiv pe arhiva SRI reprezinta de fapt o manipulare, orchestrata de fostii ofiteri aflati sub acoperire" a mai spus fostul sef de stat". In viziunea sa, principalii beneficiari ai acestor jocuri financiare sunt si unii membri ai asa zisului club "Trocadero", format din fii de stabi comunisti, "un grup de tineri exceptionali, care au beneficiat de burse in strainatate" si care dupa revolutie s-au asezat in posturi cheie de conducere.

Printre ei, Adrian Nastase. "Eu atrag atentia si am spus si in cazul acesta particular al domnului Adrian Nastase, nu inseamna ca toti cei care, sub aceasta denumire generica - "Clubul Trocadero", care insemna oameni proveniti din Stefan Gheorghiu, Institutul de Economie Mondiala si ADIRI, nu inseamna ca toti erau ofiteri, ofiteri acoperiti sau colaboratori", a mai spus Constantinescu. La ora actuala, Colegiul CNSAS i-a cerut lui Constantinescu documentele pe care le-a invocat referitoare la legaturile pe care Traian Basescu, Theodor Stolojan si Adrian Nastase le-ar fi avut cu fostele servicii secrete.

Urmeaza ca pe data de 6 decembrie cele doua parti sa se intalneasca pentrru a clarifica natura acuzatiilor aduse de fostul presedinte. La randul sau, SRI sustine ca a verificat in arhivele proprii pentru fiecare caz de persoana publica acuzata de colaborare cu Securitatea rezultatul acestor verificari fiind transmis CNSAS, care, conform legii, trebuie sa se pronunte. De remarcat ca divulgarile si acuzele cu privire la colaborarea unor inalti demnitari romani cu vechile structuri de represiune comunista au continuat fara intrerupere in cei aproape 16 ani de la schimbarea de regim. Si la toate nivelurile, multi ministri fiind pe listele atat de greu dovedibile.

Intre ei, un Teodor Melescanu, acuzat de fostul dizident Mircea Raceanu, ca avand foarte bine conspirate antecedente in Securitate, Nastase cu seria de "Armaghedoane" sau fostul senator Ristea Priboi. In cazul fostului lider PD, Basescu a fost acuzat de Actiunea Populara in februarie 2004, ca fiind colaborator al Securitatii. Presedintele a negat vehement la ora aceea acuzatiile, amenintand ca-l va da pe Mugur Ciuvica in judecata. Traian Basescu primise inca din anul 2000 avizul CNSAS conform caruia nu exista nici un dosar din care sa rezulte ca ar fi desfasurat actiuni de politie politica. Fostul premier Theodor Stolojan, apoi expert la Banca Mondiala si lider liberal, nu "s-a bucurat" de o atat de deosebita atentie, el provenind,insa, tot din sistem.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.