Acelasi institut de sondare a opiniei publice, Gallup Romania, a anuntat, la o diferenta de o zi, o cercetare pentru un alt beneficiar, dar care are rezultate diferite la partide. Perioada in care s-au realizat cele doua cercetari este aproximativ aceeasi - in perioada 22 octombrie- 4 noiembrie si 1-17 noiembrie. Primul beneficiar a fost Fundatia pentru o Societate Deschisa, al doilea, Fundatia Societatea Civila.

Conform ultimului sondaj, Alianta DA, UDMR si PRM ar obtine cateva procente in plus, in timp ce PSD apare cotat cu mai putine voturi. Astfel, in sondajul realizat pentru FSC, Gallup Romania i-a dat Aliantei 46% din voturi, fata de cele 43% pe care i le-a dat in sondajul FSD, PSD ar obtine 28%, fata de cele 34 de procente din primul sondaj, PRM si UDMR ar obtine cu un procent mai mult decat in prima cercetare, adica 15%, respectiv 6%.

In sondajul comandat de FSC, in optiunile electorale mai apare si PPCD cu 2%, nefiind prezent in cel de-al doilea sondaj, dat publicitatii la doar o zi diferenta. PC ramane la acelasi scor, de 1%.

Diferenta pozitiva inregistrata de Alianta pare surprinzatoare, avand in vedere faptul ca acest ultim sondaj a coincis atat cu criza provocata de greva din Invatamant, dar si cu scandalul telefonului dat de premier lui Ilie Botos. Sondajul publicat ieri a masurat si preferintele electoratului Aliantei, daca cele doua partide componente ar candida separat. Astfel, 44% din votantii Aliantei ar merge pe mana PD, in timp ce doar 37% s-ar indrepta spre liberali. 40% dintre alegatori s-ar indrepta spre alte partide daca Alianta DA nu ar mai candida.

De asemenea, un procent aproape egal din electoratul Aliantei crede fie ca cele doua partide ar trebui sa fuzioneze, fie ca cele doua ar trebui sa existe ca partide separate. Diferente intre sondajele realizate de Gallup apar si intre topurile increderii in personalitati. Astfel, daca in sondajul comandat de Fundatia Soros, politicienii preferati de romani sunt in ordine Traian Basescu, Theodor Stolojan, Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu, in sondajul comandat de FSD, lista are urmatoarea clasificare: Traian Basescu, Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu, Monica Macovei. Emil Boc se plaseaza si el mai bine, in acest ultim sondaj, reusind sa se situeze inaintea lui Corneliu Vadim Tudor.

Sondajul comandat de FSD pune in evidenta si cunostintele slabe ale romanilor despre atributiile Guvernului sau Presedintiei, dar si despre personalitatile politice in general. Astfel, cea mai mare parte din romani crede ca progresele inregistrate in procesul de aderare se datoreaza lui Traian Basescu, si nu Guvernului. De asemenea, primul nume de politician care vine in mintea celor mai multi dintre respondenti atunci cand de gandesc la Guvern este Ion Iliescu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.